CEN-CENELEC workshop az életkornak megfelelő digitális tartalmakért

Bizonyos internetes szolgáltatások tartalmai nem mindig megfelelőek, esetenként károsak is lehetnek a fiatalabb korosztály számára. E tartalmak mennyisége egyre nagyobb növekedést mutat. Éppen ezért a szülők több mint egynegyede megpróbálja felügyelni és szabályozni, hogy gyermeke mennyi időt tölthet az online térben, ezzel minimálisra csökkentve annak kockázatát, hogy gyermeke az életkorának nem megfelelő tartalommal találkozzon.

A CEN és a CENELEC ezt a problémát felismerve szervez workshopot, melynek célja meghatározni egy keretrendszert a gyermekek által is használható digitális szolgáltatásokra. A probléma valós – minden harmadik használó 18 év alatti. Szükség van egy szabályozórendszerre, s ez minkét szervezet számára kiemelten fontos.

A legtöbb digitális tartalomgyártó nem számolt azzal, hogy az adott szolgáltatást a gyermekek is használni fogják. Ez problematikus a tekintetben, hogy a gyermekek nem rendelkeznek a felnőtt élettapasztalatával, döntési és átlátási képességével, akaraterejével annak eldöntéséhez, hogy például az egyes online játékok, illetve videók, filmek megfelelőek-e nekik, mennyi időt tölthetnek velük stb. A különböző fejlesztőcégek feladatává vált tehát, hogy az innováció ösztönzése mellett a kiskorúak védelmét és szükségleteit is szem előtt tartsák.

Az OVE (Österreichischer Verband für Elektrotechnik), az IEEE-vel karöltve szükségesnek tartja, hogy kidolgozzanak egy keretrendszert a fiatal használók számára is megfelelő digitális tartalmakra. A kidolgozás alatt álló CEN-CENELEC CWA (munkaértekezleti megállapodás) segítségül szolgál a speciális hatásértékelő rendszer leírásakor, útmutatóként az értékelési szempontok meghatározásában, valamint leírja, hogy a gyártók, a közintézmények és az oktatás miként felelhetnek meg ezeknek a kritériumoknak. 

A workshop alapjául egy 2021 végén megjelent IEEE-szabvány szolgál: az IEEE 2089-2021 IEEE standard for Age-Appropriate Digital Services Framework. Based on the 5Rights Principles for Children (IEEE-szabvány az életkornak megfelelő digitális szolgáltatások keretrendszeréről. A gyermekek 5 alapjoga).

A workshopot 2022. április 29-én pénteken 14.00–17:00 között, online formában tartják meg. További információkért kérjük, keresse Nagy Gábort (g.nagy@mszt.hu).

Kapcsolódó dokumentumok:

 

Zajdon Anna

2022. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!