Az ISO 14002 szabványsorozat részei

Napjainkban az iparosodott világgazdaság és a túlfogyasztás által okozott, egyre növekvő mértékű környezetszennyezésre a különböző szervezetek a maguk módján próbálnak reagálni, a károkat csökkenteni, megfékezni, de legalább elindítani egy olyan folyamatot, mely a jövő generációja számára egy kevésbé katasztrofális utat jelöl ki.

A nemzetközi, európai és nemzeti szabványosítás is részt vesz e folyamatban, melynek eredményeként egyre több és specifikusabb környezetvédelmi témájú szabvány jelenik meg.

2019 novemberében jelent meg az ISO 14002 szabványsorozat első része, mely magyar nemzeti szabványként MSZ EN ISO 14002-1:2021 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Útmutató az ISO 14001 alkalmazásához a környezeti tényezők és körülmények kezelésére egy környezeti témakörön belül. 1. rész: Általános előírások (ISO 14002-1:2019) címmel, 2021. január 1-jén került kiadásra.

A sorozat és azon belül az első rész általános előírásainak fő célja olyan útmutatást adni, amely egy-egy adott környezeti témakörön belül a különböző szervezetek esetében eltérő, egyedi típusú környezeti tényezők és környezeti körülmények meghatározására irányul. Ezen túl keretet ad a közös elemekhez, melyek a témaspecifikus részek kidolgozása során összekapcsolódnak.

A szervezetek a környezetgazdálkodásukkal kapcsolatban különböző prioritásokkal rendelkeznek a belső és külső összefüggéseik alapján, beleértve a működési környezetet, a környezettel való interakcióik jellegét, valamint az érdekelt felek aggályait és követelményeit. A szervezetek számára előnyös lehet egy olyan irányítási rendszer alkalmazása, amely az MSZ EN ISO 14002-1 útmutatásával a környezetirányítás szervezetspecifikus területére összpontosít, amely különösen fontos az adott szervezetnek, a hozzá tartozó szektornak vagy a közpolitikának.

Az ISO 2022 második felében tervezi megjelentetni a sorozat következő részét, az ISO 14002-2:2022-t (Környezetközpontú irányítási rendszerek. Útmutató az ISO 14001 alkalmazásához a környezeti tényezők és körülmények kezelésére egy környezeti témakörön belül. 2. rész: Víz).

A vízkészletek védelme a fenntartható fejlődés szerves része. Az ökoszisztémák és a kapcsolódó biodiverzitás, amelyet természeti tőkének is neveznek, csak akkor tudnak sokrétű értékeket termelni és természetes szolgáltatásokat nyújtani, ha megfelelően megőrizzük azokat.

E dokumentum útmutatást nyújt a szervezetek számára a kockázatalapú megközelítés alkalmazásához, amely a következőkre irányul:

  • tevékenységükből vagy adott esetben az ellátási láncaikból származó, a vízkészletekre és a vízi ökoszisztémákra gyakorolt lehetséges káros hatások, továbbá
  • magára a szervezetre gyakorolt lehetséges hatások, amelyek a víztől való függéssel és a víz sebezhetőségével kapcsolatosak.

Az MSZT tervezi a dokumentumok magyar nemzeti szabványként való bevezetését. A magyar nyelvű kiadások támogatásához várjuk azon szervezetek jelentkezését, akik szívesen részt vennének a szabvány kidolgozásának folyamatában és anyagi támogatásában.

További információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2022. április

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207/SC 7 Üvegházhatású gázgazdálkodás és kapcsolódó tevékenységek

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!