A kritikus infrastruktúra védelme

A kritikus infrastruktúra védelme lényeges az olyan komplex társadalomban, mint amilyenben mi élünk. A CEN a védelem megelőzéssel való optimalizálásának érdekében dolgozta ki az MSZT által nemrégiben bevezetett MSZ EN 17483-1:2021 Magánbiztonsági szolgáltatások. A kritikus infrastruktúra védelme. 1. rész: Általános követelmények szabványt.

A szabvány követelményeket ad meg azon szervezetek számára, amelyek kritikus infrastruktúra védelmével (CIP) kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtanak, továbbá meghatározza a kapcsolódó szolgáltatás, folyamatok, személyzet és menedzsment minőségi követelményeit. Az EN 17483-1 segít a kritikus infrastruktúra operátorainak, hogy a megfelelő szolgáltatót válasszák ki, a magánbiztonsági szolgáltató szervezeteknek, hogy bizonyíthassák szolgáltatásuk magas színvonalát, és azoknak, aki közvetve vagy közvetlenül a kritikus infrastruktúra védelmével kapcsolatban a közbeszerzési folyamat részesévé válnak.

A szabvány jelentősége abban áll, hogy ezzel megalkották a kritikus infrastruktúra védelmével kapcsolatos szabványrendszer alapját, ezen dokumentum alapján számos szektorspecifikus szabvány megjelenése várható. Megadja a CIP-pel kapcsolatos szolgálatások legfontosabb átfogó követelményeit, valamint útmutatót ad a magánbiztonsági szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek számára a különböző kulcsfontosságú szektorok követelményeit illetően, így megkönnyíti számukra a színvonalas szolgáltató kiválasztását. Ezenkívül a dokumentum lehetővé teszi a szerződő feleknek az egyértelmű és részletes követelmények lefektetését a lehetséges ajánlattevők részére, és ezek alapján a kiválasztást.

A szabvány hivatalos magyar nyelvű kiadásával kapcsolatban keresse munkatársunkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Zajdon Anna

2022. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 439 Magánbiztonsági szolgáltatások

CEN/TC 439 Magánbiztonsági szolgáltatások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!