Vezetékhosszabbító készletekkel kapcsolatos problémák

2022. február 2-i hír volt, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakmai irányítása alá tartozó Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal tizenhárom vezetékhosszabbító készlet (köztük „több férőhelyes”, ún. „elosztós” készlet) esetében tizenhármat talált nem megfelelőnek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában a megvizsgált vezetékhosszabbító készletek kábelének vezetőkeresztmetszete egyik esetben sem érte el az előírt legkisebb értéket. A termékek a rendeltetésszerű használat mellett kivétel nélkül tűz- és égésisérülés-veszélyesnek bizonyultak. Négy esetben azt is kimutatták, hogy a vezetékhosszabbító készletek a „védőérintkezőinek előírt legnagyobb értéket meghaladó távolsága” miatt áramütést okozhatnak.

A vonatkozó, jelenleg érvényben lévő szabványok – amelyek a Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. támogatásának köszönhetően magyar nyelven is elérhetők – tartalmazzák a termékek műszaki kialakítására és vizsgálati feltételeire vonatkozó előírásokat. Az MSZ IEC 60884-1:2007 váltakozó áramú csatlakozódugókra és rögzített vagy hordozható csatlakozóaljzatok általános követelményeire vonatkozik. Ez a szabvány érvényes a vezetékhosszabbító készletek csatlakozódugóira és hordozható csatlakozóaljzataira is.

Az MSZ IEC 60884-2-7:2020 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra. 2-7. rész: Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei szabvány egyesített változatként tartalmazza az alapdokumentumot, annak módosítását és az ehhez kiadott helyesbítést is. A szabvány kiegészíti vagy módosítja az MSZ IEC 60884-1-ben levő megfelelő fejezeteket; az újravezetékezhető és nem újravezetékezhető vezetékhosszabbító készletekre vonatkozik, amelyek védőérintkezővel vannak ellátva vagy anélküliek; névleges feszültségük pedig 50 V-nál nagyobb, de legfeljebb 440 V, névleges áramerősségük pedig legfeljebb 16 A; és amelyeket szintén háztartási és hasonló célokra és szabadtéri vagy belső téri használatra terveztek. Azontúl, hogy a szabvány e része megadja a vezetők névleges keresztmetszetének értékét a vezetékhosszabbító készletekben alkalmazott hajlékony vezeték típusától és hosszától függően, olyan, további fontos követelményeket fogalmaz meg, mint például hogy a hajlékony vezetéknek (kábelnek) a csatlakozóaljzat(ok) pólusszámával megegyező számú vezetője legyen, ahol a védőérintkező(k) – ha van(nak) – egy pólusnak tekintendő(k). A vezetékhosszabbító készletek hajlékony vezetékére (kábelére) az IEC 60227 vagy az IEC 60245 érvényes.

 

Az MSZ EN 61242:2000 érvényes a felcsévélésre alkalmas eszközzel ellátott, háztartási és hasonló felhasználású vezetékdobos hosszabbítókra. A szabvány a módosításaival együtt érvényes, melyek közül az MSZ EN 61242:1997/A1:2009 elérhető magyar nyelven, és várható az MSZ EN 61242:1997/A2:2016 és az MSZ EN 61242:1997/A13:2017 magyar nyelvű változatainak megjelenése is.

 

Éliás Gábor

2022. március

Kapcsolat

Éliás Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 852 Háztartási dugós csatlakozók

MSZT/MB 853 Készülékcsatlakozók, -kapcsolók, ipari csatlakozók

CLC/SR 23 Villamos szerelési anyagok

IEC/TC 23 Villamos szerelési anyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!