Újabb hat aszfaltvizsgálati szabvány érhető el magyarul

2022 márciusában az MSZT hat, aszfaltkeverékekkel foglalkozó európai szabványt jelentetett meg magyar nyelven a Magyar Út-Híd és Mélyépítő Laboratóriumok Szövetsége (ÚTLAB), a Colas Hungária Zrt. és a TPA HU Kft. támogatásával és közreműködésével, az ÚTLAB és az MSZT közötti rendszeres együttműködés keretében.

Az MSZ EN 12697 szabványsorozat most elkészült magyar nyelvű változatai egy átdolgozott, új kiadás részei, amely sorozat új főcímmel jelent meg, mivel a vizsgálati módszerek már nem kizárólag a meleg aszfaltkeverékekre vonatkoznak. Továbbá a szabványok szövegét frissítették, pontosították, valamint a műszaki tartalmat is korszerűsítették, ahol a vizsgálati módszerekben bekövetkezett fejlődés ezt indokolta.

A szóban forgó szabványok rövid tartalma:

Az MSZ EN 12697-1:2020 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 1. rész: Oldhatókötőanyag-tartalom szabvány az aszfaltkeverék-minták oldhatókötőanyag-tartalmának vizsgálati módszereit írja le, részletesen megadva a különféle módszerek elvégzéséhez szükséges vizsgálati eszközöket és a vizsgálati eljárást. A szabvány a következő módszereket ismerteti: a kötőanyag extrahálása [melegextrakciós, soxhlet-extraktoros, gépi palackforgatásos, extrahálócentrifugás és automataextrakciós módszer (melynek eljárásait megadó szakasz új a korábbi kiadáshoz képest), továbbá hidegkioldás rázással], az ásványi anyag elválasztása (folyamatos centrifugálás, nyomásszűrő és poharas centrifugálás), valamint az oldhatókötőanyag-tartalom térfogat- és tömegszámítással. A leírt vizsgálati módszerek alkalmasak minőség-ellenőrzési célokra a keverőtelepi gyártás folyamán, valamint a termék előírásnak való megfelelősége ellenőrzésére. A szabvány D melléklete foglalkozik a modifikált bitumeneket tartalmazó keverékek elemzésével.

 

Az MSZ EN 12697-2:2015+A1:2019 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 2. rész: A szemmegoszlás meghatározása szabvány eljárást ír elő az aszfaltkeverékben lévő kőanyagkeverék szemmegoszlásának szitálással való meghatározásához. A vizsgálat alkalmazható az MSZ EN 12697-1 vagy az MSZ EN 12697-39 szerinti kötőanyag-extrahálás után visszanyert ásványi anyagokhoz is.

 

Az MSZ EN 12697-6:2020 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 6. rész: Aszfalt próbatestek testsűrűségének meghatározása szabvány vizsgálati módszereket ír le a tömörített aszfalt próbatest testsűrűségének meghatározására. A vizsgálati módszerek laboratóriumban tömörített vagy a pályaszerkezetből terítés és tömörítés után – fúrással vagy fűrészeléssel – vett próbatestekhez használatosak.

A következő négy testsűrűség határozható meg, amelyek közül az alkalmazandó módszer kiválasztása a próbatest becsült hézagtartalmától és a hézagok hozzáférhetőségétől függ:

- száraz (nagyon zárt felületű próbatestek);

- telített, száraz felületű (SSD, Saturated Surface Dry), (zárt felületű próbatestek);

- bevont próbatest (szabad vagy durva felületű próbatestek);

- méretek alapján (szabályos felületű és geometriai formájú próbatestek).

 

Az MSZ EN 12697-22:2020 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 22. rész: Keréknyomképződés szabvány vizsgálati módszereket ír le a bitumenes anyagok terhelés alatti alakváltozási hajlamának meghatározására. A vizsgálat mind laboratóriumban készített, mind pályaszerkezetből kivett aszfaltkeverékből előállított próbatesten elvégezhető.

A bitumenes anyagok alakváltozási hajlamát terhelt kerék ismételt áthaladásai alatt képződő keréknyommal értékeljük állandó hőmérsékleten. E szabvány szerint három alternatív berendezésváltozat használható: extra nagy kerekű, nagy kerekű és kis kerekű. A nagy kerekű és extra nagy kerekű berendezések esetében a próbatesteket a vizsgálat alatt levegőn kondicionáljuk. A kis kerekű berendezések esetén a próbatesteket levegőn vagy vízben kondicionáljuk.

 

Az MSZ EN 12697-27:2017 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 27. rész: Mintavétel szabvány előírja az utak és más burkolt területek aszfaltkeverékeinek mintavételi módszereit azok fizikai tulajdonságainak és összetételének meghatározásához. A szabvány ismerteti a mintavételt a teherautó anyagrakományából, a masztikátor teherautóból való ürítése közben, az aszfaltterítő gép elosztócsigája mellől, a beépíthető anyag depóniájából, a folyamatos üzemű keverő bordás szállítószalagjáról, az aszfaltadagolóból/aszfaltterítő gépből, valamint a leterített, de még nem hengerelt anyagból és a leterített és tömörített anyagból.

 

Az MSZ EN 12697-28:2020 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 28. rész: Minták előkészítése a kötőanyag-tartalom, a víztartalom és a szemmegoszlás meghatározásához szabvány az aszfaltkeverék-minták kötőanyag-tartalmának, víztartalmának és szemmegoszlásának meghatározására szánt vizsgálati adagok előkészítésének módszereit írja le abban az esetben, amikor a laboratóriumba szállított minta tömege nagyobb a vizsgálati adag tömegének négyszeresénél vagy azzal egyenlő.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2022. március

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 132 Útépítési anyagok

CEN/TC 227 Útépítési anyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!