Új Európai szabványosítási stratégia

Az Európai Unió nevében az Európai Bizottság a február elején kiadott Európai szabványosítási stratégiával – új megközelítéssel – törekszik arra, hogy megerősítse az európai szabványok globális piacon betöltött stratégiai szerepét. Az innováció felgyorsult üteme, a zöld- és digitális technológiák stratégiai megközelítést tesznek szükségessé a szabványosítás terén. A körforgásos, klímabarát gazdaság nem valósítható meg európai szabványok nélkül.

A dokumentum leírja, hogyan támogatható Európa versenyképessége és stratégiai autonómiája, hogyan terjeszthetők jobban az európai újítások, s hogyan biztosítható, hogy az európai és nemzetközi szabványok tükrözzék az EU érdekeit és értékeit. Globális szabványok kidolgozásával az EU világszerte terjesztheti értékeit, valamint lépéselőnyt biztosíthat az uniós vállalkozásoknak.

A CEN és a CENELEC, a két európai szabványosító testület támogatja ezeket a célkitűzéseket, hiszen a szabványok kulcsfontosságúak az EU gazdasági rendszerének rugalmas, zöld- és digitális átalakításához.

Ezzel összhangban a két szervezet újra megerősíti az EU vezető szerepének fontosságát a szabványalkotásban – ezzel segítik az európai szervezetek és cégek versenyképességét, különösen az olyan stratégiai ágazatokban, mint a mesterséges intelligencia, az ipari adatok, a kiberbiztonság, a tiszta hidrogén és az akkumulátorok. E célból a CEN és a CENELEC érvényesíteni fogják érdekeiket az ISO-ban és az IEC-ben, hogy vegyék figyelembe az európai kezdeményezéseket, és ezekkel összhangban dolgozzák ki a nemzetközi szabványokat, erősítve befolyásukat és vezető szerepüket.

A CEN és a CENELEC üdvözölte az új Stratégiát, illetve azt, hogy a dokumentum fenntartja az európai szabványosítási rendszer egységét, hogy piaci alapú, és hogy továbbra is érvényesülhetnek a nemzeti érdekek. A jogszabályalkotóknak, a kutatóknak és a fejlesztőknek, a gazdaságnak és a különböző társadalmi érdekcsoportoknak össze kell fogniuk Európa érdekében.

Az Európai szabványosítási stratégia az alábbi négy kapcsolódó dokumentumból áll:

 

Zajdon Anna

2022. március

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!