Talajjavító anyagok és tápközegek mennyiségének meghatározása

Az Agrárminisztérium támogatásával 2022. március 1-jén megjelent az MSZ EN 12580:2014 Talajjavító anyagok és tápközegek. A mennyiség meghatározása szabvány magyar nyelvű változata.

 

A talajjavító anyagokat és tápközegeket általában térfogatuk alapján értékesítik, mivel a termék tömegét nagymértékben befolyásolhatja annak nedvességtartalma, ezért is nagyon fontos, hogy mind a fogyasztók, mind a kereskedők ismerjék a forgalmazott termék térfogatát. Ezenkívül pl. növénytermesztés esetén általában a termék térfogata és nem a tömege a lényeges. A térfogat a termék ismert tömegéből és térfogatsűrűségéből számítható ki, ez utóbbi a termék ismert referencia-térfogatából határozható meg. Ha egy terméket a tömege alapján forgalmaznak, ez a dokumentum figyelembe veszi a nedvességtartalom mennyiségre gyakorolt hatását. Ezért az az alapelv, hogy az ilyen termékek forgalmazásakor a tömeg mellett a nedvességtartalmat is meg kell adni, hogy kiszámítható legyen a szárazanyag-tartalom. A meghatározás előtti fontos lépés a mintavétel és a minta-előkészítés, melyet az MSZ EN 12579:2014 szerint kell elvégezni.

Az e szabvány szerinti referencia-módszert úgy tervezték meg, hogy alkalmazható legyen a mennyiségi nyilatkozatok igazolására, melyeket a gyártók, a vevők és a szabályozó hatóságok alkalmazhatnak a termék ellenőrzésekor.

 

Csík Gabriella

2022. március

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 709  Műtrágyák és talajjavítók

CEN/TC 223 Műtrágyák és talajjavítók

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!