PRP-k a takarmány- és állateledel-előállításban

Agrárminisztérium támogatásával megjelent az MSZ ISO/TS 22002-6 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 6. rész: Takarmány- és állateledel-előállítás műszaki specifikáció magyar nyelvű változata, melynek forrásdokumentuma az ISO/TS 22002-6.

  • MSZ ISO/TS 22002-1:2011 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 1. rész: Élelmiszergyártás
  • MSZ ISO/TS 22002-2:2015 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 2. rész: Vendéglátás és közétkeztetés
  • MSZ ISO/TS 22002-3:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 3. rész: Agrárgazdálkodás
  • MSZ ISO/TS 22002-4:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 4. rész: Az élelmiszer-csomagoló anyag/eszköz gyártása
  • MSZ ISO/TS 22002-5:2021 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 5. rész: Szállítás és tárolás

 

Az MSZ ISO/TS 22002-6-ot együtt kell alkalmazni az MSZ EN ISO 22000-rel, mely az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerre vonatkozó egyedi követelményeket állapítja meg az élelmiszerláncban működő szervezetek számára. Az egyik ilyen követelmény, hogy a szervezetek előfeltételi programokat (prerequisite programmes, PRP-ket) hozzanak létre, valósítsanak meg és tartsanak fenn, támogatva az élelmiszer-biztonsági veszélyek felügyeletét.

A dokumentum követelményeket ír elő az előfeltételi programok létrehozására, megvalósítására és fenntartására, támogatva ezzel a takarmány- és állateledel-előállításra szánt takarmányokkal, állateledelekkel és egyéb anyagokkal kapcsolatban felmerülő takarmánybiztonsági veszélyek felügyeletét. A takarmánybiztonsági veszélyek ebben az összefüggésben olyan tulajdonságokra vonatkoznak, amelyek káros hatással lehetnek az állatok és/vagy az emberek egészségére. Az előfeltételi programok célja a takarmánybiztonság biztosítása, valamint a szervezet felelősségi körében előforduló lehetséges szennyeződések – ideértve a keresztszennyeződéseket is –, megakadályozása, felügyelete és észlelése.

A műszaki specifikáció méretre, helyre vagy összetettségre való tekintet nélkül alkalmazható minden olyan szervezetre, amely részt vesz a takarmányok és állateledelek gyártásában és/vagy szállításában, valamint PRP-ket szándékozik megvalósítani.

Zajdon Anna

2022. március

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 635 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

ISO/TC 34 Élelmiszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!