Nők a tudományos világban

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot, melynek kapcsán adódik a lehetőség, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a nőkre a tudomány világában végzett tevékenységük szempontjából is.

Az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 2021. február 11-én elindította a Nők az IEC-ben nevű kampányát, hogy felhívja a figyelmet a nők munkájára, melyet az IEC-ben végeznek – ezzel bátorítva más nőket is, hogy vegyenek részt a szabványosítási és megfelelőségértékelési munkákban, valamint ezek irányításában.

A kampány sikerét mutatja a számtalan visszajelzés, valamint a téma mentén kialakuló építő jellegű viták az IEC-n belül és kívül. A kampány sikerén felbuzdulva az IEC 2022. március 8-án online konferenciát szervez (Building momentum with #WomenatIEC címmel) a témában – hogyan lehet a nők részvételét növelni az IEC-ben, a különböző műszaki bizottságokban és a szabványosításban.

Az IEC kiemelt fontosságot tulajdonít a nemek egyenlő részvételének, ezért létrehozta a Diversity Advisory Committee-t (Sokszínűségi Tanácsadó Bizottság), amelynek feladata, hogy iránymutatást adjon az IEC Igazgatóságának a neki beszámoló egyéb testületek tagjainak kiválasztásához.

2020-ban az IEC és az ISO létrehozott egy közös stratégiai tanácsadó csoportot, mely útmutatásokat dolgoz ki arra nézve, hogyan lehet a nemek közötti egyenlőséget megjeleníteni a szabványokban, illetve miként kell erre figyelmet fordítani. Gyakorlati példaként álljanak itt olyan termékek, melyek figyelembe veszik a nemek különböző testfelépítését, például egy hátizsák vagy biztonsági öv kialakításakor, vagy akár építkezéseken vagy bányászatban használt eszközök esetében.

Az IEC-konferenciát 2022. március 8-án tartják helyi (zürichi) idő szerint 13:30–15:00 között, melyről további információ a következő linken található: https://iec.ch/blog/building-momentum-womenatiec-meet-panellists. Itt olvasható az előadók listája és tudományos munkássága is röviden.

A konferenciára ide kattintva regisztrálhat.

Kérdés esetén, kérjük, keresse kollégánkat, Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a következő e-mail-címen: d.krantz@mszt.hu.

 

Zajdon Anna

2022. március

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!