Körforgásos gazdaság

A természetben az anyagok, a levegő, a víz és a talaj állandó körforgásban és átalakulásban vannak. Minden hasznosul, és nincs hulladék. Ezzel szemben az emberi tevékenység, de főként az ipari forradalom óta kialakult gazdasági rendszer alapvetően nem a körforgáson, hanem a linearitáson alapul. A nyersanyagokat kitermeljük, feldolgozzuk, termékeket állítunk elő belőlük, vagy elégetjük azokat energiatermelés céljából, és az elromlott, megunt tárgyakat kidobjuk. Bár az újrahasznosítás és az újrafeldolgozás különböző formái egyre jobban terjednek, még mindig hatalmas mennyiségben termelünk szemetet, melyet a hulladéklerakókban vagy a hulladékégetőkben semmisítünk meg amennyire lehet – s ez nemcsak környezeti probléma, hanem gazdaságilag is óriási erőforrás-pazarlást jelent.

A körforgásos gazdaság célkitűzése, hogy egy termék, valamint annak alkotóelemei, anyagai minél tovább és minél jobb minőségben maradjanak a gazdasági folyamatban, és ennek következtében minél kevesebb új nyersanyagra legyen szükség. Ehhez azonban a termékeket, eszközöket úgy kell megtervezni és előállítani, hogy azok tartósak, javíthatók vagy átalakíthatók legyenek.

A körforgásos gazdaság eredményeképpen csökken az ökoszisztémára gyakorolt nyomás, valamint ez a gazdasági modell ösztönzi az innovációt és a gazdaságban részt vevők eredményes közös munkáját.

Ezt a célt szolgálva alakult meg 2019-ben az ISO/TC 323 Körforgásos gazdaság műszaki bizottság, melynek első, párizsi találkozóján 47 országból több mint 120 szakértő vett részt. Ez a meglepően nagy szám is mutatja a téma s ehhez kapcsolódóan a műszaki bizottság kiemelt jelentőségét. A bizottságnak jelenleg 74 országból vannak tagjai, s ez a szám várhatóan tovább nő majd.

Az ISO/TC 323 stratégiai céljai a következők:

  • mindenféle szervezet számára magas színvonalú, jól alkalmazható szabványok kidolgozása, valamint a különböző szervezetek ösztönzése arra, hogy alkalmazzák a körforgásos gazdaság elveit a valós idejű cselekvési programok keretében;
  • alternatív, fenntarthatóbb és együttműködő gazdasági modell bemutatása, mely lehetővé teszi az átmenetet a lineáris modellből a körforgásos gazdaságba;
  • a világ összes országa számára lehetővé tenni a hatékony részvételt;
  • lehetőség szerint minél jobban hozzájárulni a fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

A bizottság jelenleg több dokumentumon dolgozik: az ISO/WD 59004 megadja a keretrendszert és a megvalósítás elveit, az ISO/WD 59010.2 útmutató az üzleti modellekhez és értékláncokhoz, az ISO/WD 59020.2 a körforgás mérésével foglalkozik. A szabványok előreláthatóan 2023-ban jelennek majd meg. Az ISO/CD TR 59031 megvalósítási esettanulmányokat tartalmaz, és a funkcionális gazdaságra, szolgáltatásokra épülő gazdaságra, termék-szolgáltatás rendszerekre, termék mint szolgáltatás és más teljesítményalapú megközelítésekre fókuszál.

Amennyiben e bizottság munkája felkeltette érdeklődését, kérjük, jelezze azt a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Zajdon Anna

2022. március

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 323 Körforgásos gazdaság

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!