Illóolaj-tartalom meghatározása

2022. március 1-jén az Agrárminisztérium támogatásával megjelent az MSZ EN ISO 6571 Fűszerek, ízesítők és gyógynövények. Az illóolaj-tartalom meghatározása (hidrodesztillációs módszer) (ISO 6571:2008 + Amd 1:2017) szabvány magyar nyelvű egyesített – az alapszabványt és annak módosítását is tartalmazó – változata.

A dokumentum módszert ad meg a fűszerek, az ízesítők és a gyógynövények illóolaj-tartalmának meghatározására, valamint konkrét értékeket ad meg a szurokfűre, a szegfűszegre és a fekete borsra. Az MSZ EN ISO 6571 vizsgálati szabvány, mely leírja a vizsgálati eszközöket, az eljárást, az eredmények megadásának módját, az ismételhetőséget és a reprodukálhatóságot.

A szabvány témájához kapcsolódóan következzék néhány érdekesség.

A kivont illóolajok mennyisége és összetétele még egy adott növényfaj tekintetében is nagyon sokféle lehet. A környezeti sajátosságok (talajtípus, éghajlat, évszak, vízmennyiség stb.), a fejlődési szakasz, a felhasznált növényi rész, a betakarítás után eltelt idő, a betakarított növényi részek esetleges feldolgozása (szárítás, őrlés, porítás), az illóolaj kinyerésének módja és az alkalmazott analízis körülményei mind olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolhatják a kapott illóolaj mennyiségét és összetételét.

Az illóolajokat a történelem során már az ókortól kezdve használta az emberiség testápolási, szakrális és orvosi célokra.

S egy rövid történet a gyógynövények erejének bizonyítására: az 1630. évi toulouse-i pestisjárvány idején felfigyeltek négy tolvajra, akik bár sorra kirabolták a halálesetek miatt üresen maradt házakat, mégsem fertőződtek meg. Amikor elfogták és halálra ítélték őket, a titokért cserébe meghagyták életüket. Elmondták, hogy olyan borecettel dörzsölték be a testüket, amelyben zsályát, kakukkfüvet, majorannát, levendulát, rozmaringot és más aromás növényeket oldottak fel. Ezek a növények mind baktériumölő hatásúak, és a „négy tolvaj receptje” egészen a 19. század végéig hivatalos szerként szerepelt a francia gyógyszerkönyvekben.

 

Forrás: Wikipédia

 

Zajdon Anna

2022. március

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

ISO/TC 34 Élelmiszerek

ISO/TC 34/SC 7 Fűszerek, fűszernövények és ételízesítők

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!