Garázsajtók, kapuk termékszabványa magyar nyelven

2022. március 1-jén megjelent az MSZ EN 13241:2003+A2:2017 Ipari, kereskedelmi és garázsajtók, kapuk. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők szabvány magyar nyelvű változata, melyet az MSZT/MB 101 Nyílászárók műszaki bizottság dolgozott ki, és melynek elkészítése részben MSZT-önköltségre, részben pályázati forrásból valósult meg. A szabvány tartalma iránt igen élénk érdeklődés mutatkozott, mivel a termékkör nagyrészt lakossági felhasználókat érint. A nagyszámú, értékesített termékre vonatkozó CE-jelölés miatt fontos volt, hogy az előírásokat és a termékek tulajdonságait pontosan értelmezhessék a tervező építészmérnökök, a szakcégek, a forgalmazók és nem utolsósorban a terméket megrendelő felhasználók.

A szabvány forrásdokumentumát, az EN 13241:2003+A2:2016-ot a CEN/TC 33 Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalszerkezetek műszaki bizottsága dolgozta ki.

A szabvány lényeges változásai az EK kérésének, valamint a CEN/TC 33 D1010 (2014. áprilisi), D1074 és D1089 (2015. áprilisi) határozatoknak megfelelő címet és terjedelmet érintik.

Az MSZ EN 13241:2003+A2:2017 meghatározza azoknak az ipari, kereskedelmi, garázsajtóknak és kapuknak a biztonsági és teljesítménykövetelményeit – a tűzzel és a füsttel szembeni ellenálló képesség kivételével –, amelyeket személyek által hozzáférhető területen szándékoznak beépíteni, valamint amelyek fő rendeltetésszerű felhasználási területe személyek által kísért, illetve vezetett áruk és járművek biztonságos áthaladásának lehetővé tétele ipari, kereskedelmi vagy lakóterületen.

Az ipari, kereskedelmi, garázsajtók és kapuk tűzálló és/vagy füstgátló jellemzőire az MSZ EN 16034:2015 vonatkozik, amely e dokumentummal együtt alkalmazandó.

A szabvány az olyan kereskedelmi ajtókra is vonatkozik, mint pl. legördülő, külső lezárószerkezet, vagy legördülő rácsok, amelyeket a kiskereskedelemben inkább személyek, mint járművek, illetve áruk áthaladásának céljára használnak. Ezekhez az ajtókhoz tartozhatnak az ajtószárnyba beépített személyi átjáróajtók, amelyekre szintén e szabvány érvényes. Ezek a berendezések kézi vagy gépi működtetésűek lehetnek.

A szabvány nem vonatkozik olyan környezetben való működtetésre, ahol az elektromágneses zavar az MSZ EN 61000-6-3-ban meghatározott tartományon kívül esik, továbbá a következő, eltérő felhasználási területre tervezett termékekre:

  • zsilipkapuk és dokk-kapuk;
  • felvonóajtók;
  • járműajtók;
  • páncélajtók;
  • főleg állattartás során használt ajtók;
  • textilből készült színházi függönyök;
  • vízszintesen mozgó, gépi működtetésű ajtók, amelyek elsősorban gyalogosok számára készültek az MSZ EN 16361 szerint;
  • bármilyen méretű forgóajtók;
  • vasúti sorompók;
  • sorompók, amelyek kizárólag járművek részére készültek.

Ez a dokumentum nem vonatkozik az ajtók távirányítású részeire. Ha távirányítású eszközt használnak, kiegészítésként a vonatkozó ETSI-szabványokat kell alkalmazni. A szabvány nem tartalmaz semmiféle különleges követelményt azokra az ajtókra, amelyek emberi erőből származó tárolt energiával, az erre a célra készített eszközzel mozgathatók, pl. kézzel megfeszített rugóval. Továbbá nem tartalmaz semmiféle különleges követelményt a menekülési útvonalon elhelyezett ajtókra vonatkozóan. Az ajtószárny biztonságos és könnyű nyitása ipari, kereskedelmi és garázsajtók esetében általában nem lehetséges azok nagysága, súlya és/vagy működési módja miatt. Az automata ajtók és kapuk zajkibocsátása nem jelent veszélyforrást. Ezért ez a szabvány nem tartalmaz a zajkibocsátásra vonatkozó specifikus követelményeket a gépekre vonatkozó irányelv tekintetében.

Ez a termékszabvány kapcsolódik a hasonló nyílászárók tulajdonságait leíró MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Ablakok és külső bejárati ajtók és az MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók szabványokhoz, illetve kismértékben a homlokzaton lévő – az MSZ EN 13830:2015+A1:2020 Függönyfalak. Termékszabvány által leírt – termékekhez.

A szabvány 4. fejezete írja le a terméktípusok követelményeit, valamint meghatározza a teljesítőképességi jellemzőket. A termék jelölésére vonatkozó előírásokat az 5. fejezet tartalmazza, míg a megfelelőségértékelés eljárásait a 6. fejezetben találjuk meg.

Az A melléklet A1. táblázata összesítve tartalmazza a teljesítőképességi osztályokat és az azokhoz tartozó teljesítőképességi értékeket, amelyeknek a teljesítménynyilatkozatokon szerepelniük kell.

A ZA melléklet írja le az építési termékek irányelve alapján adott mandátumnak megfelelően a CE-jelölés alapvető előfeltételeit, a megfelelőségigazolási eljárásokat, továbbá példákat a kézi működtetésű ajtó, illetve egy gépi működtetésű ajtó megjelölésére.

A ZB melléklet a szabvány és a 2006/42/EK Gépekre vonatkozó EU-irányelv alapvető követelményei közötti kapcsolatot, a ZC melléklet pedig a szabvány és a 2004/108/EK Elektromágneses összeférhetőség EU-irányelv alapvető követelményei közötti kapcsolatot írja le.

 
Szendy Csabáné    
az MSZT/MB 101 titkára
Papp Imre
szakértő mérnök – ÉMI Nonprofit Kft.

2022. március

Kapcsolat

Szendy Csabáné

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 101 Nyílászárók

CEN/TC 33 Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalszerkezetek

ISO/TC 162 Ajtók, ablakok, függönyfalak

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!