Fotovillamos rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények

2022. március 1-jén megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés (IEC 62446-1:2016 + AMD1:2018) szabvány magyar nyelvű egyesített változata, mely azokat az információkat és dokumentációkat határozza meg, amelyeket át kell adni az ügyfélnek a hálózatra kapcsolt PV-rendszerek telepítését követően. Továbbá leírja az elvárt üzembe helyezési vizsgálatokat, a szemrevételezési feltételeket és dokumentációkat, amelyekkel igazolható a rendszer biztonságos telepítése és helyes működése. Alkalmazható időszakos vizsgálatokhoz is.

Olyan, hálózatra kapcsolt PV-rendszerekre vonatkozik, amelyek nem alkalmaznak energiatárolást (pl. akkumulátorokat) vagy hibrid rendszereket.

A szabvány a hálózatra kapcsolt PV-rendszerek rendszertervezői és létesítői számára szolgál sablonként, amellyel hatékony dokumentáció biztosítható az ügyfelek számára. Az üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezési feltételek részletezésével továbbá segítséget nyújt a hálózatra kapcsolt PV-rendszerek telepítés utáni igazoló ellenőrzésekor/szemrevételezésekor, valamint a későbbi szemrevételezések, karbantartások vagy változtatások során. Meghatározza a különböző PV-rendszerekhez várható különböző vizsgálati rendeket, ezzel biztosítva, hogy az alkalmazott vizsgálati rend megfelelő az adott rendszer méretéhez, típusához és összetettségéhez.

E dokumentum nem vonatkozik a koncentrátoros napelemes (CPV-) rendszerekre, azonban számos része alkalmazható ezek esetén is.

 

Nagy Gábor

2022. március

Kapcsolat

Éliás Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek

IEC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

CLC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!