Új EMC-szabvány magyar nyelven

2022. február 1-jén megjelent az MSZ EN IEC 61000-6-8:2021 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-8. rész: Általános szabványok. A kereskedelmi és enyhén ipari helyszíneken használatos professzionális berendezések zavarkibocsátási szabványa (IEC 61000-6-8:2020) magyar nyelvű változata, melynek elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

Az MSZ EN 61000 szabványsorozat e része zavarkibocsátási követelményeket tartalmaz olyan villamos és elektronikus berendezésekre, amelyeket a kereskedelmi és enyhén ipari helyszíneken való felhasználásra terveztek. E dokumentum olyan berendezésekre vonatkozik, amelyek megfelelnek a következő felhasználási korlátozásoknak:

•          professzionális berendezésként vannak meghatározva;

•          szakszerűen vannak telepítve és karbantartva;

•          nem lakóhelyi környezetben való használatra vannak tervezve.

A kereskedelmi és enyhén ipari helyszíneken való felhasználásra tervezett, de a fenti korlátozásoknak nem megfelelő villamos és elektronikus berendezésekre az MSZ EN IEC 61000-6-3 vonatkozik.

E szabvány a 0 Hz-től 400 GHz-ig terjedő frekvenciatartományra érvényes zavarkibocsátási követelményeket foglalja magában. A 400 GHz-ig terjedő frekvenciatartományban a vezetett és sugárzott zavarkibocsátási követelmények alapvető fontosságúak, és úgy lettek kiválasztva, hogy a meghatározott elektromágneses környezetben megfelelő szintű védelmet nyújtsanak a rádióvétellel szemben. A vizsgálathoz nem minden zavaró jelenséget vettek figyelembe, hanem csak azokat, amelyek az e dokumentumban szereplő helyszíneken üzemeltetni szándékozott berendezések szempontjából lényegesek.

Az e dokumentumban szereplő zavarkibocsátási követelmények nem vonatkoznak az ITU által meghatározott rádióadóból származó szándékos adásokra és azok harmonikusaira.

 

Nagy Gábor

2022. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 77 Elektromágneses összeférhetőség

MSZT/MB 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!