Megjelent az MSZ 151-8 korszerűsített kiadása

2022. február 1-jén megjelent az MSZ 151-8 Villamos energetikai szabadvezetékek. A legfeljebb 1 kV névleges feszültségű szabadvezetékek létesítési előírásai szabvány korszerűsített kiadása.

Ez a szabvány a legfeljebb 1 kV-os (kisfeszültségű), váltakozó áramú, (csupasz és szigetelt) szabadvezetékekre, valamint a vezeték tartozékaira vonatkozik, beleértve a szabadvezeték tartószerkezetére szerelt bármilyen más vezetéket is.

(A tartószerkezetekre és alapozásokra vonatkozó előírásokat együttesen az MSZ 151-8, az MSZ EN 50341-1 és az MSZE 50341-2 tartalmazzák.)

Nem tartozik e szabvány alkalmazási területébe a szabadtéri kapcsoló- és transzformátorállomások körülzárt terében használt vezeték, a sínhíd, a vasúti üzemnek a pályatesten haladó munka- és villamosenergia-átviteli vezetékei, a tolópad, a daru és más hasonló jellegű üzemi berendezések munkavezetéke, az oszlopok törzsére szerelt le- és felmenő vezetékek, valamint a közvilágítási, forgalomirányítási és akadályvilágítási világítótestek, továbbá azok szerkezeti és csatlakozóvezetékei.

Ezenfelül nem tartozik e szabvány alkalmazási területébe a kisfeszültségű hálózaton keresztüli kommunikáció, továbbá az olyan kisfeszültségű szabadvezeték létesítése, amelynek vezetéke vezetőbe integrált információtechnikai vezetéket tartalmaz.

Az új, 2022-es kiadás a korábbihoz képest a következő főbb változtatásokat tartalmazza:

  • a szerkezeti felépítés módosítása;
  • a szabványhivatkozások frissítése;
  • a Szakkifejezések és meghatározásuk fejezet kibővítése és pontosítása;
  • új előírások az alapozásra, az oszlopokra, a földelésre, a transzferpotenciál-szempontokra és a hibavédelemre;
  • a közös oszlopsoron haladó vezetékekre vonatkozó követelmények bővítése;
  • a megközelítések és keresztezések előírásainak pontosítása: út, folyó, híd, mezőgazdasági terület, épület, magas műtárgy, vasútvonal, nyomvonalas információtechnikai berendezés;
  • új fejezet madárvédelmi szempontokra.

 

A szabvány az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság, az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság, az ELMŰ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság, az ÉMÁSZ Hálózati Korlátolt Felelősségű Társaság, az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az Opus TITÁSZ Zrt. közreműködésével és támogatásával készült.

 

Nagy Gábor

2022. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 801 Szabadvezetékek létesítése

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!