Kvantuminformációs technológia

A kvantumtechnológia egy feltörekvő terület, amely egyesíti a mérnöki tudományt és a fizikát. A kvantummechanika hatásait kihasználva a kvantuminformációs technológia (QIT) olyan új lehetőségeket nyit meg a számítástechnikában, amelyek meghaladják a hagyományos számítástechnikai rendszerek kapacitását. A QIT még csak kialakulóban van, de már most felkeltette a nemzeti kormányok figyelmét kritikus fontosságú kutatási területként.

Az IEC Quantum information technology című kiadványa a kvantumtechnológiákkal és a szabványosítás szerepével kapcsolatos kérdések széles skálájával foglalkozik. Áttekintést ad a jelenlegi fejlettségi állapotról a kutatás és a technológia, az ipar és a piaci felkészültség alapján vizsgálva.

A kiadvány fejezeteinek tartalma röviden:

A 2. fejezet bemutatja a kvantumszámítást, a kvantumkommunikációt és a kvantumérzékelést. Kiemeli a QIT-k és alkalmazásuk szükségességét.

A 3. fejezet a jelenlegi QIT-k állapotát tekinti át különböző szempontokból: technikai, piaci állapot és az iparra gyakorolt hatás.

A 4. fejezet a rövid és hosszú távú várható eredményeket gyűjti össze.

Az 5. fejezet a QIT-k gyakorlati alkalmazását mutatja be. Néhány alkalmazást a rövid távú, zajos és köztes kvantumtechnológiák szempontjából tárgyal. Idetartozik a kvantumgépi tanulás, a kvantumkommunikáció az okostelefonokkal és a kvantumérzékelőkkel együtt.

A 6. fejezet áttekinti és tárgyalja a folyamatban lévő szabványosítási tevékenységeket.

A 7. fejezet azoknak az ajánlásoknak a listájával zárul, amelyek maximalizálhatják a jelenlegi QIT-k hasznosságát, továbbá tudományos irányultságú, valamint ipar által ösztönzött módon elősegíthetik a fejlődését.

A QIT-kutatás folyamatban van, ezért fontos lesz összehangolni a szabványok kidolgozását a folyamatban lévő kutatás állapotával. A szabványosítási hiányosságok elkerülése érdekében az ipar aktív szerepvállalása szükséges egy egységes szabványsorozat elkészítéséhez.

 

Forrás: Az IEC honlapja

 

Dosztály Zsolt

Nagy Gábor

 

2022. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!