Klímavédelmi együttműködés a szabványosítás területén
Nemzetközi és európai összefogás a fenntarthatóbb jövőnkért

Az európai szabványok a „zöldátálláshoz” szükséges cselekvési programok kulcsfontosságú elemei, melyek hozzájárulnak Európa és a világ fenntarthatóbb jövőjéhez.

A CEN és a CENELEC a kettős, digitális és zöldátállást azonosították a 2030-ig terjedő időszak fő stratégiai céljaként. Felismerték a szabványok kulcsfontosságú szerepét a klímavédelmi megállapodások célkitűzéseinek elérésében.

A párizsi klímamegállapodás (Paris Agreement), az ENSZ Fenntartható fejlődési célok (UN SDGs) és a zöldmegállapodás (Green Deal) követelményeinek teljesítése együttműködést kíván mind nemzetközi, mind európai szinten a környezetbarát szabványok kidolgozásához.

A klímavédelemmel összefüggő nemzetközi és európai szabványok nélkül az ipari szereplők és az egyéb érdekelt felek nem lesznek képesek megvalósítani azt, ami nemzetközi és európai szinten szükséges az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a káros hatások csökkentéséhez, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a tiszta, megfizethető és állandó energiaellátáshoz, valamint az ágazatok közötti intelligens és fenntartható mobilitás megteremtéséhez.

Ennek okán a CEN és a CENELEC elkötelezetten támogatja a Londoni nyilatkozatot (London Declaration), melyet 2022. január 13-án Brüsszelben aláírásukkal is megerősítettek.

A Londoni nyilatkozatot az ISO tagjai, valamint az IEC tanácsadó testülete fogadták el 2021 szeptemberében. A dokumentumban a nemzetközi szabványügyi közösség elkötelezi magát, hogy hozzájárul a párizsi klímamegállapodásban, valamint az ENSZ Fenntartható fejlődési célokban foglaltak teljesítése mellett.

A nyilatkozatot aláíró felek kötelezettséget vállalnak többek között az alábbiakra:

  • az éghajlati szempontokat figyelembe veszik minden új és felülvizsgált nemzetközi szabvány kidolgozása során;
  • elősegítik a civil szféra és az éghajlatváltozással szemben leginkább kiszolgáltatottak bevonását a nemzetközi szabványok kidolgozási folyamataiba;
  • cselekvési tervet dolgoznak ki, és a konkrét intézkedések, valamint kezdeményezések mérésére alkalmas keretrendszert tesznek közzé;
  • az előrehaladás nyomon követésére jelentési mechanizmust hoznak létre.

Antal Andrea Zsuzsa

2022. február

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!