ISO-szabványok magyar nyelven

2022. február 1-jén az alábbi három szabvány magyar nyelvű változata jelent meg az Agrárminisztérium támogatásával.

Az MSZ ISO 3103:2020 Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz szabvány figyelembe veszi a Camellia sinensis alapú tea különféle típusainak növekvő kereskedelmi forgalmát. A dokumentum lehetővé teszi, hogy az aktuális nemzetközi szabványok szerinti (fekete és zöld) teákat közös keretrendszerben, ugyanazokkal az eszközökkel értékeljék. A dokumentum egy módszert ír elő az érzékszervi vizsgálatokban felhasznált teafőzet tealevél áztatásával történő elkészítésére.

Az MSZ ISO 212:2022 Illóolajok. Mintavétel, amely egyesített változatként – az alapszabványt és annak módosítását is tartalmazva – jelent meg, az illóolajtételek érzékszervi, fizikai és kémiai jellemzőit határozza meg a minták vizsgálatával. A szabvány az illóolajok mintavételének általános szabályait adja meg annak érdekében, hogy a laboratórium részére biztosítani lehessen olyan mennyiségeket, amelyek alkalmasak szakértői célokra való felhasználásra. Csak a víztől és szennyeződéstől mentes „illóolaj” frakcióra alkalmazható.

Az MSZ ISO 19332:2021 Kamilla-illóolaj [Matricaria chamomilla L. syn. Chamomilla recutita (L.) Rauschert] korábbi kiadásának – MSZ ISO 19332:2013 – hazánk is aktív részese volt a kék színű, magyar típusú kamillaolaj fontossága miatt. Az előző kiadáshoz képest módosították az illóolaj nevét és a címet, javították a komponenseket a kromatográfiás profiltáblázatban, valamint törölték a poláris oszlopokat. A szabvány a kamilla-illóolaj [Matricaria chamomilla L. syn. Chamomilla recutita (L.) Rauschert] bizonyos jellemzőit határozza meg a minőségértékelés megkönnyítése érdekében.

A kamilla illóolaját széles körben használják antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató hatása miatt. Inhaláló és légzéskönnyítő hatású készítményekben, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt gyakran használják bőrápoló készítményekben, valamint aromaterápiás kezelések során.

 

Szalay Anna

2022. február