Hüvelyesek világnapja – február 10.

Az egykor a szegények élelmiszerének tartott hüvelyesek ismét keresetté váltak az élelmiszerláncban, hiszen nemcsak rendkívül táplálók és fehérjében gazdag tápanyagforrások, de fogyasztásuk hozzájárul egy fenntarthatóbb világhoz.

A lencse, a csicseriborsó, a vesebab és a vajbab csak néhány a hüvelyesek közül, de valójában több száz különböző hüvelyes faj létezik világszerte. (Csak a csicseriborsónak 77 fajtája van.) A fenntarthatóságot elősegítve a hüvelyesek hozzájárulnak a talaj termékenységéhez, a biológiai sokféleséghez, valamint csökkentik az üvegházhatású gázokat kibocsátó műtrágyák szükségességét.

Az ISO számos szabványt dolgozott ki a hüvelyesekre, amelyek támogatják a fenntartható nemzetközi kereskedelmet, továbbá biztosítják, hogy a hüvelyesek biztonságosan jussanak el a gazdaságból a konyhákba.

Biztonságos tárolás

Az ISO 6322 Storage of cereals and pulses (Gabonafélék és hüvelyesek tárolása) szabványsorozat csak egy példa az élelmiszer-tárolásra vonatkozó, számos ISO-szabvány közül, amelyek a helyes és biztonságos tárolástechnika irányelveit adják meg, megelőzve a betakarítás utáni veszteséget és egyidejűleg javítva ezzel a minőséget. A három részből álló szabványsorozat első része – mely magyar nyelven elérhető – az általános ajánlásokat tartalmazza a gabonafélék tárolására, a második rész a tárolással kapcsolatos gyakorlati tanácsokat adja meg, a harmadik rész pedig a kártevők okozta károk kezelésére ad útmutatót.

Kártevők

Élelmiszer-biztonsági szempontból rendkívül fontos, hogy a hüvelyesek tárolásakor a szemek között ne bújjanak meg apró rovarok. Ebben nyújt segítséget a négyrészes ISO 6639 Cereals and pulses. Determination of hidden insect infestation (Gabonafélék és hüvelyesek. A rejtett, rovarok okozta fertőzés meghatározása) szabványsorozat, amely ismerteti mindazt, amit a kártevő rovarok felderítéséhez tudni kell. Tartalmazza az általános elveket, a mintavételi módszereket, valamint néhány gyors módszert, amelyekkel megállapítható, hogy a termék fertőzött-e vagy sem.

Tisztán tartás

A magyar nyelven elérhető MSZ ISO 605 A hüvelyes magvak tisztaság-, magméret-, idegenszag-, rovarszennyezettség-vizsgálata és faj-, fajtameghatározása szabvány számos vizsgálati módszert és eljárást megad annak ellenőrzésére, hogy a hüvelyesek szennyeződésmentesek-e, valamint fogyasztásra alkalmasak-e.

A nedvesség mérése

A hüvelyeseket feldolgozás vagy tárolás előtt megfelelően meg kell szárítani, mivel a túl sok nedvesség romláshoz vezethet.

Az ISO 24557 Pulses. Determination of moisture content. Air-oven method (Hüvelyesek. A nedvességtartalom meghatározása. Légkemencés módszer) nemzetközileg elfogadott iránymutatásokat ad arra vonatkozóan, hogy miként lehet a nedvességtartalmat egy standard ipari módszerrel ellenőrizni.

Az élelmiszer-biztonság teljes körű kezelése

Az MSZ EN ISO 22000 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények szabvány – mely a világ egyik legismertebb nemzetközi élelmiszerszabványának magyar nyelvű változata – bevezetése a legbiztosabb módja annak, hogy az élelmiszerek kezelésének egyetlen szempontját se hagyjuk figyelmen kívül. Meghatározza az iparág számára szükséges tudnivalókat ahhoz, hogy az élelmiszer-előállítás minden területén felmérhesse és kezelni tudja a kockázatokat.

Az ISO-nak több mint 1600, élelmiszer-ágazattal kapcsolatos szabványa van. Ha többet szeretne megtudni, tekintse meg az erre a célra készült ingyenes tájékoztatót.

Szabványok kidolgozása hüvelyesekre

Az ISO-szabványokat műszaki bizottságokon (TC-ken) belül működő szakértői csoportok dolgozzák ki. A TC-k az ipar, a nem kormányzati és kormányzati szervek, valamint más érdekelt felek képviselőiből állnak, akiket az ISO tagjai delegálnak. Az ISO/TC 34 Élelmiszerek műszaki bizottság SC 4 Gabonafélék és hüvelyesek albizottságához több mint 60 érvényes szabvány tartozik és jelenleg 9 kidolgozás alatt áll. Titkárságát az SAC, az ISO kínai tagja látja el.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2626.html

 

Szalay Anna

2022. február

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 604 Gabonafélék és hüvelyesek, valamint az ezekből készült termékek

ISO/TC 34/SC 4 Gabonafélék és hüvelyesek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!