FMEA – Lehetséges hibamód- és hatáselemzés

A Magyar Szabványügyi Testület új képzést indít az FMEA témakörében, mely a jelenlegi bizonytalan és kockázatokkal teli világgazdasági környezetben aktuálisabb, mint valaha.

Az FMEA (Failure Mode and Effects Analysis – Lehetséges hibamód- és hatáselemzés) eredetileg az amerikai hadiiparban alkalmazott módszer volt a hibák bekövetkezési valószínűségének csökkentésére és a hibák által okozott katasztrófák megelőzésére azáltal, hogy a hibaforrások feltárására helyezték a hangsúlyt.

Az FMEA-t a 70-es években átvette az autóipar, a 90-es évektől napjainkig pedig egyre több szektor vezeti be és alkalmazza hatékonyan a módszert.

Az FMEA célja a hibalehetőségek feltárása, a hiba-előfordulások megelőzése és lokalizálása, ezáltal a kárbekövetkezési kockázatok csökkentése. Az elemzési folyamat magában foglalja egy termék vagy egy folyamat azon meghibásodási módjainak azonosítását, melyek a kritikus vevői követelmények nem teljesülését okozhatják. Az FMEA célja továbbá a hibák rendszerszintű kiküszöbölésével a jobb minőségű termékek előállítása és/vagy szolgáltatások nyújtása, mely a szervezet számára hosszú távú gazdasági és versenyképességi előnyöket eredményez.

Az MSZT által meghirdetett FMEA-képzésen a résztvevők az alábbi ismereteket sajátíthatják el:

  • azoknak a hibamódoknak az azonosítása, melyek esetén a gyártási/szolgáltatási folyamat nem képes megfelelni a kritikus vevői igényeknek;
  • a hibák megelőzésére szolgáló érvényes ellenőrző terv értékelése;
  • a hibákhoz tartozó konkrét esetek kockázatbecslése;
  • a folyamatok javítása érdekében szükséges lépések rangsorolása;
  • az FMEA-típusok megkülönböztetése;
  • az FMEA-kockázatok jellemzési mutatószámainak kiszámolása;
  • az FMEA-folyamat végrehajtásának lépései.

A képzésről bővebb információk az FMEA – Lehetséges hibamód- és hatáselemzés link, a jelentkezésről az MSZT-Akadémia képzései link alatt érhetők el, további tájékoztatás a 061 4566 925 telefonszámon, vagy az oktatas@mszt.hu e-mail-címen kérhető.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2022. február