Felvonókkal kapcsolatos szabványok magyar nyelven

2022. február 1-jén megjelentek az MSZ EN 81-20:2020 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Személy- és teherszállításra használt felvonók. 20. rész: Személy- és személy-teher felvonók és az MSZ EN 81-50:2020 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Felülvizsgálatok és vizsgálatok. 50. rész: Felvonórészegységek tervezési előírásai, számításai, ellenőrzései és vizsgálatai szabványok magyar nyelvű változatai, amelyek elkészítéséhez európai pályázati támogatás mellett a Magyar Felvonó Szövetség járult hozzá.

Ez a két szabvány alapvető fontosságú a felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai szempontjából. Az Európai Bizottság – az M/549 szabványosítási megbízással– felkérte a CEN-t, hogy vizsgálja felül az EN 81-20:2014 és az EN 81-50:2014 harmonizált szabványokat. A felülvizsgálat célja a szabványok hozzáigazítása a 2014/33/EU irányelvhez, ezáltal a jogbiztonság és az egyértelműség fokozása, többek között a ZA melléklet pontosabb megszövegezése és dátummal ellátott rendelkező hivatkozások bevezetése révén. Fontos kiemelni, hogy a felülvizsgálat során érdemi műszaki módosításra nem került sor.

A felülvizsgálat eredményeként kidolgozott két szabvány tartalma röviden a következő:

Az MSZ EN 81-20:2020 az új, állandó jelleggel beépített, villamos üzemű, hajtótárcsás, alakzáró (dobos vagy láncos) vagy hidraulikus hajtású, meghatározott állomásszinteket kiszolgáló és kötelekre vagy láncokra függesztett, vagy munkahengerrel emelt személyek vagy személyek és terhek szállítására való, a függőlegessel legfeljebb 15°-ot bezáró vezetősínek között mozgó fülkéjű felvonókra vonatkozó biztonsági előírásokat tartalmazza. Lényeges, hogy e szabvány nem alkalmazható olyan személy- és személy-teher felvonókra, amelyeket e szabvány kiadása előtt építettek be.

Az MSZ EN 81-50:2020 a felvonórészegységeknek azokat a tervezési előírásait, számításait, ellenőrzéseit és vizsgálatait határozza meg, amelyekre más szabványok hivatkoznak. Ezeket a dokumentumokat a személyfelvonók, személy-teher felvonók, teherfelvonók és más hasonló emelőberendezések tervezésekor kell alkalmazni.

 

Kámán Gergely

2022. február

Kapcsolat

Kámán Gergely

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 314 Felvonók és mozgólépcsők

CEN/TC 10 Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!