Felvonók üzemelése/üzemeltetése tűz esetén

2022. február 1-jén megjelentek az MSZ EN 81-72:2020 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. A személy- és személy-teher felvonók különleges alkalmazásai. 72. rész: Tűzoltófelvonók és az MSZ EN 81-73:2020 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. A személy- és személy-teher felvonók különleges alkalmazásai. 73. rész: Felvonók viselkedése tűz esetén szabványok magyar nyelvű változatai.

Épülettűz esetén a felvonó használata a fokozott veszély miatt tilos. A tűzoltóknak azonban lehetőségük van a felvonók kizárólagos irányítására tűz esetén is – ennek biztonsági előírásairól szólnak a fent említett szabványok. A tűz oltásakor minden perc számít, így létfontosságú, hogy a felvonók ott és olyan állapotban legyenek, hogy a tűzoltóknak a lehető legnagyobb segítséget nyújtsák. Ezt segíti a szóban forgó két szabvány megfelelő alkalmazása. Tartalmuk röviden a következő:

Az MSZ EN 81-72:2020 – mely a tűzoltók irányítása alatti tűzoltási és kiürítési célra is alkalmazható – az új személy- és személy-teher felvonókra vonatkozó, az MSZ EN 81‑20:2020-at kiegészítő és attól eltérő követelményeket határozza meg. A dokumentum a tűzoltófelvonókkal kapcsolatos jelentős veszélyekre, veszélyhelyzetekre és eseményekre vonatkozik, feltéve, ha a felvonót a tervezett használati módban és az előre rögzített feltételek mellett üzemeltetik. A szabvány magyar nyelvű változatának elkészítéséhez – európai pályázati támogatás mellett – a Magyar Felvonó Szövetség járult hozzá.

Az MSZ EN 81-73:2020 azokat a különleges intézkedéseket és biztonsági előírásokat tartalmazza, amelyek meghatározzák a felvonók üzemelését épülettűz esetén a felvonók vezérlőrendszerének küldött visszahívó jelek alapján. A dokumentum bármilyen hajtási típusú új személyfelvonókra és személy-teher felvonókra vonatkozik, valamint alkalmazható a meglévő személy- és személy-teher felvonók biztonságának növelésére is. A szabvány magyar nyelvű változatának elkészítése európai pályázati támogatással valósult meg.

 

Kámán Gergely

2022. február

Kapcsolat

Kámán Gergely

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 314 Felvonók és mozgólépcsők

CEN/TC 10 Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!