A megosztásalapú gazdaság fenntarthatóbb világot eredményez

Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb teret hódít a megosztásalapú gazdaság (sharing economy). Ez a szemlélet az internet és a mobiltechnológiák által kínált lehetőségek révén átalakítja a fogyasztói szokásokat. Egy 2019-ben végzett kutatás eredménye szerint a megosztásalapú gazdasághoz hazánkban mintegy 40 online platform tevékenysége köthető, melyek öt ágazatban – közlekedés (telekocsi), térmegosztás (lakáskiadás, közösségi irodák), emberierőforrás-közvetítés, a pénzügyi és kiskereskedelmi szektor területén – működnek. A közösségi gazdaság vállalatainak negyede (a legismertebbek pl. Bolt, Airbnb, Drivenow, Blablacar) nemzetközi hátterű, többségük azonban a 2015–2019 közötti időszakban alakult magyar tulajdonú startupvállalat. Magyarországon a közlekedés és az emberierőforrás-megosztás területén terjedt el a legdinamikusabban a megosztás.

Ez a gazdasági forma egyre népszerűbb szerte a világon, az ISO ennek támogatására kidolgozta az ISO 42500 Sharing economy. General principles (Megosztásalapú gazdaság. Általános alapelvek) szabványt, mely a biztonságos és megbízható szolgáltatásnyújtást segíti elő az optimális forráskihasználás támogatásával. A szabványban lefektetett elvek az érvényes törvényekkel összhangban segítik ezeknek a gazdasági céloknak az elérését. A megosztásalapú gazdaság elterjedésének akadályai például a magánélet védelmének nem megfelelő biztosítása, az adatvédelmi szabályok megsértése, panasz esetén az egyértelmű eljárás hiánya – a biztonság, a megbízhatóság és a megfelelő színvonalú szolgáltatás a kulcsfogalmak tehát ebben a rendszerben.

„A megosztásalapú gazdaságban benne rejlik a lehetőség világunk átalakítására, a túlfogyasztás csökkentésére és közösségek létrehozására” – állítja Dr. Kernaghan Webb, a szabványt kidolgozó szakértői csoport vezetője. „Növekedésének és elterjedésének alapja a bizalom, melyet átláthatósággal és kiszámíthatósággal lehet elérni. Az ISO 42500 ennek szellemében készült.”

Az elképzelések szerint ez a dokumentum egy szabványsorozat első tagja, mely az alapokat fekteti le, a szabványsorozat többi tagjával együtt pedig a szabványcsalád a megosztásalapú gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen biztonság és megbízhatóság útmutatója lesz.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2774.html

Zajdon Anna

2022. február

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 324 Megosztásalapú gazdaság

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!