Úton a gigabites társadalom felé

Az ETSI egy új kiadványt tett közzé Szálfejlettségi mutató: Úton az F5G gigabites társadalom felé címmel.

A szálfejlettségi mutató (fibre development index: FDI) kulcsfontosságú annak mérésére, hogy milyen az országok fejlettsége az ötödik generációs FTTE- (fibre-to-the-everywhere-and-everything) hálózatok terén, valamint a továbbfejlesztendő területeket is meghatározza. Segít összehasonlítani, hogy hol tartanak a különböző országok az F5G főbb szempontjai alapján: továbbfejlesztett vezetékes széles sáv (Enhanced Fixed Broadband: eFBB), teljesen fényvezetőszálas kapcsolat (Full-Fibre Connection: FFC) és garantált megbízható élmény (Guaranteed Reliable Experience: GRE). Ez az összehasonlítás jól szemlélteti, hogy az adott országnak hol van még hiányossága a fejlesztési stratégiájában és miben fejlődhet a fejlettebb országokhoz képest.

A Covid19-világjárvány rávilágított arra, hogy mennyire növekszik a széles sáv használata. Továbbá a magasan fejlett széles sávú hálózatokkal rendelkező országok gyorsabban kilábalhatnak a jelenlegi válságból és jobban felkészülhetnek a jövőbeliekre. Azonnali további befektetések nélkül azonban a feltörekvő piacok lemaradásának veszélye fenyeget, ami mélyrehatóbb társadalmi egyenlőtlenségekhez vezethet.

Ez a kiadvány megnevezi a szálberuházások fő hajtóerőit, javaslatot tesz a szálfejlettségi mutató (FDI) fejlesztésére, beleértve a jelenleg hasonló fejlettségi szakaszban levő országcsoportok meghatározását, követelményeit, fejlődési útját. Végül néhány jövőbeli irányt, javaslatot és kapcsolódó intézkedést ajánl fel.

Főbb következtetések:

  • A gigabites társadalom felé haladás most fontosabb, mint valaha.
  • Az üvegszálnak számos előnye van más széles sávú technológiákkal szemben.
  • F5G az FTTE megvalósulásáért.
  • Mostantól az FDI szükséges az FTTE előrehaladásának nyomon követéséhez.
  • Az FDI lehetővé teszi az egyes országok számára, hogy a legjobb gyakorlat elveit követve áttérési útvonalat alakítsanak ki a fejlett üvegszálas hozzáférés és a gigabites társadalom felé.
  • Az erős nemzeti irányelvek elengedhetetlenek az FTTE fejlesztéséhez.
  • A feltörekvő piacoknak közvetlenül az üvegszál használatára való áttérésre kell törekedniük.

Ezzel a dokumentummal a szerzők az FDI iránymutatásait és a kapcsolódó szabványosítási munka alapjait szándékozzák meghatározni.

 

Forrás: Az ETSI honlapja

 

Nagy Gábor

Dosztály Zsolt

2022. január

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!