Környezetvédelmi terméknyilatkozat – B2B kommunikáció

A CEN a környezetvédelmi terméknyilatkozatokhoz kapcsolódó szabványok korszerűsítési folyamata részeként nemrég tette elérhetővé az EN 15942:2021 Sustainability of construction works. Environmental product declarations. Communication format business-to-business (Építmények fenntarthatósága. Környezetvédelmi terméknyilatkozat. Vállalkozások közötti kommunikáció) szabvány korszerűsített változatát, amelynek magyar nemzeti szabványként való megjelenése 2022 tavaszán várható.

A környezetvédelmi terméknyilatkozat (EDP) számszerűsített környezeti információt jelent a termék életciklusa során, így lehetővé teszi az ugyanazon funkciót betöltő termékek összehasonlítását. Az EDP az életciklus-értékelés (LCA) módszerén alapul, melyet az MSZ EN ISO 14040 ír le. Az EDP átláthatóságot biztosít és növeli a tudatosságot a termékek környezetvédelmi hatása tekintetében. Segíti a gyártókat abban, hogy a környezetvédelmi nyilatkozataikat igazolják, optimalizálják az ellátási láncukat, valamint lehetővé teszi a vevőknek, hogy tájékozott termék-összehasonlítást végezzenek. Egy termék vagy szolgáltatás EDP-jének elkészítéséhez az MSZ EN 15804 Építmények fenntarthatósága. Környezetvédelmi terméknyilatkozat. Építési termékek kategóriáját meghatározó alapvető szabályok szabvány ad útmutatást.

A nemrégiben kiadott EN 15942:2021 az MSZ EN 15942:2012 forrásdokumentumának korszerűsített változata, amely leköveti az időközbeni műszaki változásokat, valamint az MSZ EN 15804:2012+A2:2020 forrásdokumentumában megjelent változásokat. A szabvány az MSZ EN 15804 forrásdokumentuma szerint elkészített EDP-k további értékeléséhez ad támpontot. A dokumentum célja, hogy a vállalkozások egységes formában és elvárások szerint adhassák át egymás számára a saját termékeik vagy szolgáltatásaik számára elkészített EDP-jeiket. Ez amiatt lényeges, mert a legtöbb esetben, egy épület esetén pedig mindig egy-egy új termék (vagy maga az épület) sok-sok termékből áll össze, amelyeknek mind nagyobb része rendelkezik saját EDP-vel. Az MSZ EN 15942 abban segít, hogy értékelni lehessen a teljes épület környezetvédelmi teljesítményét a termékek és szolgáltatások EPD-iben szereplő adatok alapján.

Az EN 15942 mindenféle építészeti termékre és szolgáltatásra alkalmazható. A szabványosított formátum az elvárások szerint javítani fogja a termékek és szolgáltatások EDP-jeinek B2B (business-to-business) kommunikációját és megkönnyíti/lehetővé teszi az EDP-k épületszintű adatkezelését. A szabvány a B2B kommunikációra fókuszál, a B2C (business-to-consumer) kommunikációról szóló vonatkozó szabvány a jövőben fog majd megjelenni.

Az MSZT kiemelten fontosnak tartja az EDP témakörét, ezért is készítette el az MSZ EN 15804 magyar nyelvű változatát, illetve szervezett szeptemberben egy szakmai konferenciát a szabvány főbb pontjainak ismertetésére. Az LCA Center Egyesület szakmai partnerségével megvalósuló konferencián az érdeklődők megismerhették az MSZ EN 15804 szemléletét, főbb pontjait és a kapcsolódó további szabványokat, többek között az egyedi vonatkozó termékkategória-szabályokat megadó szabványokat.

A Magyar Szabványügyi Testület reméli, hogy a szabványalkalmazók az MSZ EN 15942-t – az MSZ EN 15804-hez hasonlóan – magyar nyelven is megismerhetik, azonban az MSZT a szabványok magyar nyelvű változatait csak érdeklődés és támogatás megléte esetén tudja elkészíteni. Érdeklődés esetén további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2022. január

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 350 Építmények fenntarthatósága

MSZT/MB 150 Építmények fenntarthatósága

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!