Gyógyszerbiztonsági figyelmeztető rendszerek

 A klinikai döntés- és folyamattámogató informatikai rendszereknek (Clinical Decision Support Systems – CDSS) fontos szerepük van a betegbiztonság területén, mivel a páciensek egészségügyi adatainak elektronikus nyilvántartása támogatást nyújt a klinikusok részére a gyógyszerek felírásához és adagolásához.

Minden típusú CDSS-t úgy terveztek, hogy figyelmeztető eszközöket tartalmazzon a gyógyszeres terápia során előforduló hibák megelőzése érdekében, de sok eltérés van a tekintetben, hogy ezek az eszközök mit tartalmaznak és hogyan alkalmazhatók a különböző rendszerekben, a különböző országokban és gyógyszernyilvántartási tudásbázisokban.

Nemrég jelent meg egy új nemzetközi útmutató annak érdekében, hogy a követelményeket összehangolják, és mindenki egy nyelvet beszéljen.

Az ISO/TS 22703 Health informatics. Requirements for medication safety alerts (Egészségügyi informatika. A gyógyszerbiztonsági figyelmeztetésekre vonatkozó követelmények) műszaki specifikáció meghatározza a gyógyszerbiztonsági figyelmeztető rendszerekre vonatkozó követelményeket, és azokat a témaköröket, amelyeket a figyelmeztető rendszerek beszállítóinak figyelembe kell venniük.

A dokumentum magában foglalja többek között a gyógyszerbiztonsági figyelmeztetések esetén használt terminológiát, a tudásbázisból való adatkiválasztás követelményeit, a funkcionalitást, a képernyős megjelenítést és a minőségi méréseket.

E műszaki specifikáció hasznos útmutatást nyújt az egészségügyi szervezetek számára, a gyógyszerbiztonsági figyelmeztető rendszerek gyártói és beszállítói számára, továbbá a figyelmeztető rendszerekhez adatot szolgáltatók számára.

Antal Andrea Zsuzsa

2022. január

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2758.html

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 215 Egészségügyi informatika

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!