A laboratóriumi eredményekbe vetett bizalom növelése

Az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok vizsgálata az élelmiszer-biztonsági folyamat alapvető lépése annak megállapítására, hogy jelen vannak-e olyan organizmusok vagy kórokozók, amelyek valószínűleg ártalmasak.

Mivel erre számtalan módszer van, ezért ugyanilyen fontos annak validálása és verifikálása, hogy egy módszer elég megbízható-e ahhoz, hogy megfeleljen a szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak, és biztonságos legyen a fogyasztók számára. Az ISO e módszerek validálására vonatkozó szabványsorozatának legújabb részét nemrégiben jelentette meg. Az MSZ EN ISO 16140-3 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 3. rész: A referencia-módszerek és a validált alternatív módszerek verifikálásának protokollja egyetlen laboratóriumban (ISO 16140-3), a vizsgálati módszerek laboratóriumban történő végrehajtásához szükséges eljárásokat és elfogadási kritériumokat tartalmazza. Célja, hogy segítse az élelmiszer- és takarmányvizsgálati laboratóriumokat, a vizsgálati egységcsomagok (test kit) gyártóit, az illetékes hatóságokat, valamint az élelmiszer- és takarmányipari vállalkozókat a mikrobiológiai módszerek laboratóriumokban való bevezetésében.

A dokumentum meghatározza a referencia-módszerek verifikálásának protokollját és a laboratóriumban történő vizsgálat validált alternatív módszereit. Alkalmazható a mikroorganizmusok elemzésének, megerősítésésének és osztályozásának verifikálási módszereire az emberi és állati fogyasztásra szánt termékekben, az élelmiszer- és takarmánygyártás környezeti mintáiban, valamint az elsődleges gyártási termékek mintáiban. A szabvány alapvetően a baktériumokra és gombákra vonatkozik, de eseti alapon más (mikro)organizmusok vagy azok metabolitjainak meghatározására is alkalmazható.

A szabvány forrásdokumentuma illeszkedik az ISO 16140 sorozat többi részéhez, amelyek az új és alternatív módszerek validálására vonatkozó jegyzőkönyveket tartalmaznak. Ez az új szabvány kifejezetten a laboratóriumok által követendő eljárásra fókuszál, amely lehetővé teszi a laboratóriumok számára a validált módszerek alkalmazásának verifikálását.

A sorozat többi része:

  • MSZ EN ISO 16140-1 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A módszervalidálás. 1. rész: Szakszótár;
  • MSZ EN ISO 16140-2 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A módszervalidálás. 2. rész: A választható (saját) módszerek validálásának protokollja a referencia-módszerekkel szemben;
  • MSZ EN ISO 16140-4 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 4. rész: A módszer validálásának protokollja egyetlen laboratóriumban;
  • MSZ EN ISO 16140-5 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 5. rész: A nem szabadalmaztatott (saját) módszerek laboratóriumok közötti, faktoriális validálásának protokollja;
  • MSZ EN ISO 16140-6 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 6. rész: A választható (saját) módszerek validálásának protokollja mikrobiológiai megerősítési és tipizálási eljárások esetében.

Szalay Anna

Zajdon Anna

2022. január

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia

ISO/TC 34/SC 9 Mikrobiológia

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!