A hegesztés területén megjelent új magyar nyelvű szabványok

Az MSZT 2022. január 1-jén négy hegesztési szabványt jelentetett meg magyar nyelven. Közülük az MSZ EN ISO 15607 magyar nyelvű változata európai pályázat útján, míg a többi szabványé a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés támogatásával készült el.

Ezek a szabványok a hegesztési folyamat-előírások kidolgozására és minősítésére vonatkoznak, illetve erősen kapcsolódnak ehhez a témakörhöz, így alkalmazásuk esetén lehet egységes elveken alapuló hegesztési folyamat-előírásokat készíteni és minősíteni a folyamat-előírások számának észszerű szinten tartása mellett.

Az MSZ EN ISO 15607:2020 Fémek hegesztési munkarendi előírása és hegesztési munkarendjének minősítése. Általános szabályok (ISO 15607:2019) szabvány a hegesztési munkarendi előírások (folyamat-előírások) meghatározására és minősítésére vonatkozó szabványcsalád tagja, tartalmazza e szabványok adatait és az alkalmazásukra vonatkozó útmutatót, valamint a WPS elkészítésének és minősítésének folyamatát. Meghatározza a fémek hegesztési munkarendjének előírására és minősítésére vonatkozó általános szabályokat a kézi, a részben vagy teljesen gépesített és az automatizált hegesztés esetén.

Az MSZ EN ISO 15612:2018 Fémek hegesztési folyamat-előírása és minősítése. Minősítés sztenderd hegesztési folyamat-előírás átvételével (ISO 15612:2018) szabvány az acélok, valamint az alumínium és ötvözetei hegesztéséhez alkalmazható, az ISO 15607-ben megadott, a hegesztési folyamatok előírására és minősítésére vonatkozó szabványmátrix része. Lehetővé teszi a gyártó számára, hogy más szervezet által sztenderd hegesztési folyamat-előírásként (SWPS-ként) minősített és kiadott hegesztési folyamat-előírást alkalmazzon. Meghatározza, hogy miként követhet egy felhasználó egy sztenderd hegesztési folyamat-előírást (SWPS-t), amelynek a hegesztési munkarend-minősítő vizsgálatait más szervezet végezte, előírja az SWPS alkalmazási körét az ISO 15607 szerint, az SWPS-ként kiadott hegesztési folyamat-előírás minősítésének követelményeit és alkalmazásának korlátait, valamint az SWPS-eket alkalmazó szervezetekkel szembeni követelményeket.

Az MSZ CEN ISO/TR 20172:2022 Hegesztés. A fémek csoportosítási rendszere. Európai anyagok (ISO/TR 20172:2021) szabvány az európai hegesztési alapanyagok, nevezetesen az acélok, az alumínium és ötvözetei, a réz és ötvözetei, az öntöttvasak, a nikkel és ötvözetei anyagminőségeit az ISO/TR 15608 szerint csoportosítva sorolja fel az anyagminőség jelével, számjelével és az anyagminőségekre vonatkozó 97 szabvánnyal együtt. A hegesztési alapanyagok MSZ ISO/TR 15608 szerinti csoportszámának megadása jelentős segítséget nyújt a hegesztési folyamat-előírások alapanyagra vonatkozó érvényességi tartományának meghatározásához és így a szükséges hegesztési folyamat-előírások számának csökkentéséhez.

Az MSZ EN ISO 13916:2018 Hegesztés. Az előmelegítési hőmérséklet, a sorközi hőmérséklet és az előmelegítés-fenntartási hőmérséklet mérése (ISO 13916:2017) szabvány az ömlesztőhegesztés előmelegítési hőmérsékletének, sorközi hőmérsékletének és előmelegítés-fenntartási hőmérsékletének mérésére vonatkozó követelményeket határozza meg. E hőmérsékletek fenntartása sok esetben meghatározó a kötés minőségére, ezért a hegesztési munkarendvizsgálat és a gyártás során a hegesztési folyamat-előírásban meghatározott hőmérsékleteket az MSZ EN ISO 13916 szerint egységesen kell mérni.

 

Szabó József

2022. január

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások

CEN/TC 121 Hegesztés és rokon eljárások

ISO/TC 44/SC 10 Minőségirányítás a hegesztés területén

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!