A csecsemőtápszerek tápanyagtartalmának vizsgálata

Egy kisbaba táplálására az anyatej az ideális. Azonban előfordul, hogy különböző okok miatt a szoptatás nem megvalósítható, ilyen esetekben a tápszer jelenti a megoldást. A szülőknek, gyermekorvosoknak manapság jóval könnyebb dolguk van, mint pár évvel, évtizeddel ezelőtt, mert mára a tápszerek fejlesztése igen magas szintet ért el. Komoly kutatómunkák, kísérletsorozatok eredményeképpen sikerült a tápszerek összetételét az anyatejéhez nagyon hasonlóvá tenni.

A csecsemőtápszerek fejlesztése során igen szigorú szabályokat – például a tápanyagok jelölése – kell betartani. Sok szabályozás vonatkozik arra, hogy a tápszerek mit tartalmazzanak és milyen tápanyagminőségi szintnek kell megfelelniük. E követelmények közül soknak az alapját a Codex Alimentarius[1] által kidolgozott nemzetközi szabványok – más néven az „Élelmiszerkódex” – képezik.

Számos módszer létezik az egyes tápanyagok szintjének meghatározására ezekben a termékekben, de közülük sok elavult vagy nem validált a jelenleg forgalomban lévő összes csecsemőtápszer-típusra. Ezenkívül a többféle módszer miatt nehézkes a helyes címkézés ellenőrzése.

A címkézés megfelelőségének ellenőrzésére a SPIFAN projekt (Stakeholder Panel on Infant Formula and Adult Nutritionals) részeként az AOAC INTERNATIONAL[2], az ISO-val és a Nemzetközi Tejipari Szövetséggel (IDF) együttműködve számos nemzetközi szabványt dolgozott ki. A projekt eredményeképp kidolgozták a csecsemőtápszerekben és felnőtt-tápszerekben található 20 kiemelt tápanyagra vonatkozó standard módszer teljesítménykövetelményeit és vizsgálati módszereit.

A témával foglalkozó szabványsorozat legújabb tagja az ISO 23443 Infant formula and adult nutritionals. Determination of β-carotene, lycopene and lutein by reversed-phase ultra-high performance liquid chromatography (RP-UHPLC) [Csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. A β-karotin, likopin és lutein meghatározása fordított fázisú ultranagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (RP-UHPLC)]. A lutein, β-karotin és likopin az anyatejben található karotinoidok közé tartoznak, továbbá gyakran adják őket a csecsemőtápszerekhez és a felnőtt-tápszerekhez, mivel a lutein fontos a látás és a kognitív funkciók szempontjából, a β-karotin pedig A-provitamin-aktivitást biztosít.

Erik Konings, a szabványokat kidolgozó munkacsoport elnöke szerint ezek a szabványok igen fontosak a csecsemőtápszer-ipar és a fogyasztók számára, mivel valódi nemzetközi együttműködés eredménye a fogyasztók egészségének védelme és a kereskedelem megkönnyítése érdekében.

 

Szalay Anna

Zajdon Anna

 

2022. január

 

[1]  A Codex Alimentarius-t az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete és az Egészségügyi Világszervezet hozta létre 1963-ban, hogy harmonizált nemzetközi élelmiszerszabványokat dolgozzon ki a fogyasztók egészségének védelme és az élelmiszer-kereskedelem tisztességes gyakorlatának előmozdítása érdekében.

[2]  Az AOAC INTERNATIONAL összefogja a kormányzatot, az ipart és a tudományos életet, hogy olyan szabványos vizsgálati módszereket dolgozzon ki, amelyek világszerte biztosítják az élelmiszerek és más, a közegészségügyet befolyásoló termékek biztonságát és sértetlenségét.

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

ISO/TC 34 Élelmiszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!