Feliratkozás Vélemény

2024. február

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2024. február 1-jén 133 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 31 db MSZ EN, 31 db MSZ EN IEC, 42 db MSZ EN ISO, 2 db MSZ EN ISO/ASTM, 1 db MSZ EN ISO/IEC, 4 db MSZ ISO/IEC, 2 db MSZ ISO/IEC/IEEE, 1 db MSZ ISO/IEC/TS, 1 db MSZ ISO/TS, 2 db MSZ CEN/TR, 1 db MSZ CEN/TS, 1 db MSZ CLC/TS, 1 db MSZ CWA, 2 db MSZ HD és 11 db MSZ ISO.

tovább


Szabványok visszavonása

2024. február 1-jén összesen 115 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ebből 87 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt, 28 db pedig helyettesítés nélkül került visszavonásra. 26 db magyar nemzeti szabvány az új kiadásukkal együtt a megadott időpontig párhuzamosan érvényes. A párhuzamos együttélés elősegíti a szervezetek fokozatos átállását az új kiadás alkalmazására.


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 1-jén 20 db nemzeti szabvány helyesbítését és 9 db nemzeti szabvány módosítását tette közzé.


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2024. február 1-jén 9 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Mikrobiológia, mérési bizonytalanságok becslése – MSZ EN ISO 19036

Az MSZ EN ISO 19036:2020 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A mérési bizonytalanság becslése kvantitatív meghatározásokhoz (ISO 19036:2019) szabvány követelményeket határoz meg és útmutatást ad az élelmiszerlánc mikrobiológiájának kvantitatív eredményeihez kapcsolódó mérési bizonytalanság becsléséhez és kifejezéséhez. A következő kvantitatív elemzésekre alkalmazható: az emberi fogyasztásra vagy állatok takarmányozására szánt termékekre; a környezeti mintákra az élelmiszer-előállítás és élelmiszer-kezelés területén; az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra.

tovább


A fogyasztói „kedveltség” érzékszervi vizsgálata – MSZ EN ISO 11136

Az MSZ EN ISO 11136:2024 EV Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014 + Amd 1:2020) EGYESÍTETT VÁLTOZAT szabvány olyan módszereket ír le, amelyek alkalmasak annak vizsgálatára, hogy a fogyasztók milyen mértékben kedvelik a termékeket. A vizsgálatok/módszerek a fogyasztók válaszainak papíron, billentyűzettel vagy érintőképernyőn adott összegyűjtésén alapulnak és lehetőséget adnak annak megállapítására, hogy van-e érzékelhető különbség a kedveltség mértékében.

tovább


Olajmagdarák nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározása – MSZ ISO 771

Az MSZ ISO 771:2022 Olajmagdarák. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása szabvány a préseléses és az oldószeres extrakciós vizsgálati eljárást írja le.

tovább


Hegesztett kötések hajlítóvizsgálata – MSZ EN ISO 5173

Az MSZ EN ISO 5173:2023 Fémek hegesztett varratainak roncsolásos vizsgálatai. Hajlítóvizsgálatok (ISO 5173:2023) szabvány a tompavarratos és/vagy felrakott réteges (plattírozott) kötések próbatesteinek a hajlítóvizsgálat során húzott felületén vagy annak közelében az eltérések (repedések, szennyeződések, zárványok, edzési hibák) feltárása és/vagy az alakváltozási képesség megállapítása céljából végzett keresztirányú gyökoldali, koronaoldali és oldalhajlító vizsgálati módszerekre vonatkozó követelményeket írja le, valamint meghatározza a hajlítópróbatesteket és jelölésüket is.

tovább


Alumíniumöntvények vegyi összetétele és mechanikai tulajdonságai – MSZ EN 1706

Az MSZ EN 1706:2020+A1:2022 Alumínium és alumíniumötvözetek. Öntvények. Vegyi összetétel és mechanikai tulajdonságok szabvány az öntészeti alumíniumötvözetek vegyi összetételének határértékeit és az ezekből az ötvözetekből külön öntött próbadarabok mechanikai tulajdonságait tartalmazza. A szabvány meghatározza az alumíniumöntészet jellegzetes öntvényeit és öntési eljárásait/típusait (pl. homoköntvény, kokillaöntvény, alacsony nyomású öntés, nyomásos öntés, precíziós öntés). Az MSZ EN 1706:2020+A1:2022 az MSZ EN 576:2004, az MSZ EN 1559-1:2011, az MSZ EN 1559-4:2015, az MSZ EN 1676:2020 és az MSZ EN ISO 8062-3:2023 szabványokkal együtt alkalmazva ad szinte teljes szabályozást az alumíniumöntödék számára.

tovább


Elektromágneses összeférhetőség (EMC); létesítés és óvintézkedés – MSZ IEC/TR 61000-5-1

Az MSZ IEC/TR 61000-5-1:2023 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 5-1. rész: Létesítési és óvintézkedési irányelvek. Általános megfontolások az ipari, a kereskedelmi és a lakóhelyi létesítések esetében használt villamos és elektronikus készülékek, illetve rendszerek közötti elektromágneses összeférhetőség biztosítását célzó zavarcsökkentési módszerekre vonatkozó általános megfontolásokat és irányelveket fogalmazza meg.

tovább


Gépjármű-motorbenzin és etanol (E85) szénhidrogéncsoport- és oxigenáttartalmának meghatározása – MSZ EN ISO 22854

Az MSZ EN ISO 22854:2021 Folyékony ásványolajtermékek. Gépjármű-motorbenzinekben és etanol (E85) gépjármű-hajtóanyagokban lévő szénhidrogéncsoportok és oxigenátok meghatározása. Multidimenzionális gázkromatográfiás módszer (ISO 22854:2021) szabvány A és B vizsgálati eljárást határoz meg. A két eljárás ugyanazt az elválasztási és analitikai módszert alkalmazza, de a B eljárás esetében hígítani kell a mintát.

tovább


Víznyelő- és aknalefedések – MSZ EN 124-1 és MSZ EN 124-2

Az MSZ EN 124-1:2015 Gyalogos- és gépjárműforgalmi területeken alkalmazott víznyelő- és aknalefedések. 1. rész: Fogalommeghatározások, osztályba sorolás, általános tervezési alapelvek, teljesítőképességi követelmények és vizsgálati módszerek szabvány fogalommeghatározásokat, osztályba sorolást, általános tervezési alapelveket, teljesítménykövetelményeket és vizsgálati módszereket ír elő akna- és víznyelőlefedésekre. Az MSZ EN 124-2:2015 Gyalogos- és gépjárműforgalmi területeken alkalmazott víznyelő- és aknalefedések. 2. rész: Öntöttvas víznyelő- és aknalefedések szabvány a gyalogos- és/vagy gépjárműforgalomnak kitett, lemezgrafitos és/vagy gömbgrafitos öntöttvasból készült víznyelő- és aknalefedésekre vonatkozik, függetlenül attól, hogy betonnal kombinálva készítették vagy sem.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZABVÁNYOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS HÍREK ÉS KÖZLEMÉNYEK

A hírekkel/közleményekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.


Közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


Kvantumtechnológiák szabványosítása – ISO/IEC JTC 3

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) január 11-én létrehozta a kvantumtechnológiákkal foglalkozó közös műszaki bizottságot, az ISO/IEC JTC 3-at. Az új ISO/IEC közös műszaki bizottság feladata a kvantumtechnológiák, különösen a kvantum-számítástechnika, a kvantumszimuláció, a kvantumforrások, a kvantummetrológia, a kvantumdetektorok és a kvantumkommunikáció területén nemzetközi szabványok kidolgozása.

tovább


Körforgásos gazdaság szabványosítása – ISO/TC 323

A körforgásos gazdasággal kapcsolatos szabványok kidolgozásával az ISO-ban az ISO/TC 323 Körforgásos gazdaság nemzetközi szabványosító műszaki bizottság foglalkozik. A közeljövőben több szabványuk is megjelenik. Az ISO 59004 meghatározza a fő szakkifejezéseket, lefekteti a körforgásos gazdaság alapelveit, ezenkívül útmutatót ad annak megvalósításához. Az ISO 59010 az üzleti modellekkel és értékláncokkal, az ISO 59020 a körforgás mérésével és értékelésével foglalkozik. Az ISO/TR 59031 megvalósítási esettanulmányokat tartalmaz, és a funkcionális gazdaságra, a szolgáltatásokra épülő gazdaságra, a termék-szolgáltatás rendszerekre, a termékre mint szolgáltatásra és más teljesítményalapú megközelítésekre fókuszál. A megfelelőségértékelés legfontosabb szabványai pedig lehetővé teszik annak felmérését, hogy egy adott termék, szolgáltatás, folyamat vagy rendszer megfelel-e a szabványok, a jogszabályok, valamint a szerződések követelményeinek.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS, JÁTSZÓTÉRI ESZKÖZÖK ELLENŐRZÉSE


ARANYOKLEVÉL – a RAPPAI CSAVAR Kft. minőségirányítási rendszere működtetésének elismerése

Az MSZT azoknak a szervezeteknek adományoz ARANYOKLEVELET, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél. A RAPPAI CSAVAR Kft. MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszerét első alkalommal 1999-ben tanúsította a Magyar Szabványügyi Testület. A minőségirányítási rendszer tanúsított alkalmazási területe: kötőelemek és rögzítéstechnikai anyagok, szerelési kiegészítők, kéziszerszámok és kisgépek kis- és nagykereskedelme.

tovább


Játszótéri eszközök biztonságosságának ellenőrzése

Az MSZT hatóságilag kijelölt, a gyártóktól és az üzemeltetőktől független szervezetként 2023 decemberében 336 db, közterületeken, óvodákban és iskolákban lévő játszótéri eszköz állapotát és biztonságosságát vizsgálta meg a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet, valamint a rendelethez kapcsolódó MSZ EN 1176 szabványsorozat követelményei alapján.

tovább


Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny – a JQA, az IQNET és az UNICEF közös felhívása

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózatával (IQNET) közösen, az UNICEF Tokiói Iroda támogatásával ebben az évben már huszonnegyedik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek környezet szeretetére és védelmére való nevelése. A tavaly meghirdetett 23. versenyre 83 országból és régióból összesen 9947 pályamunkával regisztráltak. Ebből 1453 db rajz Magyarországról érkezett be a japán versenyirodához. Ezzel Magyarország lett a második legtöbb rajzpályázatot benyújtott ország. A nemzetközi szekció első helyezettjei között hat magyar kislány volt és további két kislány munkáját is díjazták. A jelentkezési lap elérhetősége: https://childrens-drawing.com/drawing/image/24flyerENG.pdf.

tovább


Vízzel és szennyvízzel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a jogszabályok változásának nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.

tovább


EGYÉB HÍREK


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2024 januárjában az Online Szabványkönyvtárnak 31 új előfizetője volt, 125 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 3 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény