Víznyelő- és aknalefedések termékszabványai magyarul

Az utcákon járva, aki figyelmesen néz a lába elé, annak ismerős lehet az „EN 124” felirat a víznyelő- vagy aknalefedések fedlapjairól, mivel ezeket a fedlapokat az MSZ EN 124 alapján kell osztályba sorolni, vizsgálni és forgalomba hozni. 2015-ben a szabványt sorozattá bővítették, melynek első két része 2024 februárjától magyar nyelven is elérhető.

Az MSZ EN 124 sorozat a gyalogos- és/vagy gépjárműforgalomnak kitett víznyelő- és aknalefedésekre vonatkozik, amelyek 1000 mm-ig (bezárólag) terjedő szabad nyílású víznyelőket, aknákat és ellenőrző aknákat fednek le. Alkalmazható a következő területeken használt víznyelő- és aknalefedésekre:

  • kizárólag gyalogosok és kerékpárosok által használható területek;
  • gyalogosforgalmi és hasonló területek, parkolók vagy parkolóházak;
  • az utak járdaszegély-tartománya;
  • közutak, leállósávok és parkolóhelyek;
  • nagy kerékterhelésnek kitett területek, pl. dokkok, repülőgépek által használt burkolatok;
  • kirívóan nagy kerékterhelésnek kitett területek, pl. repülőgépek által használt burkolatok.

Az MSZ EN 124 Gyalogos- és gépjárműforgalmi területeken alkalmazott víznyelő- és aknalefedések általános című sorozat 1. része általános, míg 2–6. része a lefedések anyaga szerinti egyedi követelményeket tartalmaz, a következők szerint:

  • 1. rész: Fogalommeghatározások, osztályba sorolás, általános tervezési alapelvek, teljesítőképességi követelmények és vizsgálati módszerek;
  • 2. rész: Öntöttvas víznyelő- és aknalefedések;
  • 3. rész: Acélból és alumíniumötvözetből készült víznyelő- és aknalefedések;
  • 4. rész: Vasbeton víznyelőrácsok és aknafedlapok;
  • 5. rész: Kompozitanyagból készült víznyelőrácsok és aknafedlapok;
  • 6. rész: Polipropilén (PP-), polietilén (PE-) vagy lágyítómentes poli(vinil-klorid) (PVC-U) víznyelőrácsok és aknafedlapok.

Az MSZT 2024 februárjában megjelentette magyar nyelven a sorozat első két részét:

Az MSZ EN 124-1:2015 Gyalogos- és gépjárműforgalmi területeken alkalmazott víznyelő- és aknalefedések. 1. rész: Fogalommeghatározások, osztályba sorolás, általános tervezési alapelvek, teljesítőképességi követelmények és vizsgálati módszerek szabvány fogalommeghatározásokat, osztályba sorolást, általános tervezési alapelveket, teljesítménykövetelményeket és vizsgálati módszereket ír elő akna- és víznyelőlefedésekre.

Az MSZ EN 124-2:2015 Gyalogos- és gépjárműforgalmi területeken alkalmazott víznyelő- és aknalefedések. 2. rész: Öntöttvas víznyelő- és aknalefedések szabvány a gyalogos- és/vagy gépjárműforgalomnak kitett, lemezgrafitos és/vagy gömbgrafitos öntöttvasból készült víznyelő- és aknalefedésekre vonatkozik, függetlenül attól, hogy betonnal kombinálva készítették vagy sem.

A sorozat további részeinek magyar nyelvű megjelentetéséhez az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák célunkat, hogy a teljes szabványsorozat elérhető legyen magyar nyelven. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2024. február

 

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 130 Vízelvezetés és csatornázás

CEN/TC 165 Szennyvízelvezetés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!