Nem IP-alapú hálózatok

Az ETSI Non-IP Networking munkacsoportja (ISG NIN) nemrég tette közzé első jelentéseit:

  • Az ETSI GR NIN 001 részletezi a TCP/IP hiányosságait a vezetékes és mobilhálózatokban.
  • Az ETSI GR NIN 002 a nem IP-alapú hálózatok vizsgálati megfontolásait részletezi az 5G mobilhálózatokon keresztül.
  • Az ETSI GR NIN 003 leírja azt a hálózati modellt, amely az új technológia alapja.

„Elengedhetetlen volt azoknak az új hálózati protokolloknak a megtalálása, amelyek jobban megfelelnek az 5G korszaknak. Ezek a jelentések megalapozzák e technológia szabványosítását, amely megfelel az olyan kritikus fontosságú rendszerek követelményeinek, mint az ipari vezérlés, az intelligens járművek, az élő események hangjavítása és a távoli orvoslás” - magyarázza John Grant, az ISG NIN elnöke.

A GR NIN 001 jelentés témája a problémamegoldás: hálózatépítés a TCP/IP-vel a 2020-as években, leírja az IP-alapú hálózatok kihívásait a vezetékes és mobilhálózatok esetében, valamint azokat a módszereket, amelyekkel az új hálózati protokollok jobb teljesítményt és hatékonyabb működést érhetnek el. A tárgyalt témák közé tartozik a mobil rádióspektrum hatékony használata, a címzés, a szolgáltatás minősége (QoS) és az időérzékeny forgalom, a biztonság, a hálózatkezelés stb.

Az ETSI GR NIN 002 leírja és javasolja a nem IP-alapú hálózatok mobil rádiós hozzáféréssel való vizsgálatának módszereit. Ez magában foglalja a 3GPP meglévő mechanizmusait mind az LTE-, mind az 5G rádióhálózatok számára, valamint útmutatást nyújt a nem IP-protokollköteg engedélyezéséhez közvetlenül a 3GPP fizikai rádiórétege felett. A jelentés javasol olyan vizsgálati forgatókönyveket, amelyek alkalmasak a koncepcióbizonyítás vizsgálatára a kis fogyasztású IoT-eszközök, a video- és hangszolgáltatások, valamint a tapintható visszacsatolás esetében olyan alkalmazásokban, mint a távsebészet.

A harmadik jelentés, az ETSI GR NIN 003 azt szemlélteti, hogy egy másik ETSI-specifikációban, az ETSI GS NGP 013-ban leírt Flexilink technológia hogyan tud több szolgáltatást nyújtani például a következők alkalmazásával: RINA, TCP/IP, valamint digitális hang és videó, beleértve a példa-csomagformátumokat és a vezérlősík-protokollokra vonatkozó követelményeket.

Forrás: Az ETSI honlapja

Nagy Gábor

2021. augusztus

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 819 Informatika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!