Új létesítménygazdálkodási szabványok és magyar szerepvállalás

Az MSZT/MB 267 nemzeti szabványosító műszaki bizottság idén felvette munkaprogramjába három új nemzetközi létesítménygazdálkodási szabvány, az ISO 41011 Létesítménygazdálkodás. Szótár, az ISO 41012 Létesítménygazdálkodás. Útmutató a stratégiai beszerzéshez és a megállapodások kialakításához, valamint az ISO 41001 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval magyar nyelvű bevezetését. A szabványhonosítás anyagi forrásait is megteremtették.

A bizottság kezdettől fogva aktív szabványosítási tevékenységet folytat, az elnök és az elnökhelyettes rendszeresen részt vesz az ISO/TC 267 Létesítménygazdálkodás nemzetközi műszaki bizottság munkájában. A 2017. februári budapesti ülésről egy korábbi cikkben itt számoltunk be.

Mi a létesítménygazdálkodás és mi a szabványok szerepe?

A létesítménygazdálkodás az a szervezeti funkció, amely integrálja az embereket, a helyet és a folyamatot az épített környezeten belül, az emberek életminőségének és a fő tevékenység termelékenységének javítása céljából.

Ezek a szabványok a létesítménygazdálkodás jellemzőit írják le, meghatározzák azokat az általános gyakorlatokat, amelyek a piaci ágazatok, a szervezettípusok (magán- és közszféra egyaránt), a folyamattevékenységek és a földrajzi régiók széles körében alkalmazhatók, és alkalmazásuk:

  • javítja a minőséget, a termelékenységet és a pénzügyi teljesítményt;
  • fokozza a fenntarthatóságot és csökkenti a negatív környezeti hatásokat;
  • segíti a funkcionális és ösztönző munkakörnyezet kialakítását;
  • segíti a jogszabályi megfelelés fenntartását és a biztonságos munkahelyek megteremtését;
  • segít optimalizálni az életciklus-teljesítményt és költségeket;
  • javítja a rugalmasságot és a relevanciát;
  • segíti a szervezet önazonosságának és képének sikeresebb bemutatását.



Az
MSZT/MB 267nemzeti szabványosító műszaki bizottság 2017 decemberében tartott ülésének résztvevői. Balról a 3–5. helyen a szabvány magyar nyelvű kiadását támogató szervezetek (Ex-Art2001 Kft., Informatika Biztonságtechnika Kft., Rockwell Vagyonvédelmi Kft.) képviselői. 

Kiemelt szerepünk az új szabványtervezet kidolgozásában

Az ISO/TC 267 az ISO 41001 szabvány kiadása után sem hagyja abba a munkát, 2017 végén 3 új szabványtervezet kidolgozását kérte 3 bizottsági tagtól. Ezek jelenleg a következő címeken szerepelnek a javaslatok között:

1. „Development of FM Strategy" (Létesítménygazdálkodási stratégia kidolgozása);
2. „FM Integrated Management and Delivery Services" (Integrált irányítási és szolgáltatási rendszer a létesítménygazdálkodásban);
3. „Encouraging appropriate management and end-user behaviour in the use of facilities" (A megfelelő végfelhasználói és vezetői viselkedésminták elősegítése a létesítmények használata kapcsán).

Nagy megtiszteltetés Magyarország szakmai közössége számára, hogy a fenti 1. pont alatti szabvány kidolgozására az ISO/TC 267 László Miklóst, az  MSZT/MB 267 nemzeti szabványosító műszaki bizottság elnökét kérte fel. A 2018. február 15-én megtartott ISO/TC 267/Action Group 01 „Roadmap" ülésen bemutatásra került a fenti 3 szabványjavaslat, azok céljára, terjedelmére és szerkezetére vonatkozó részletes magyarázatokkal. A munkacsoportos formában történő továbbdolgozásra a legtöbb szavazatot a mi szabványtervezetünk kapta, így hamarosan ennek kezdődik meg a kidolgozása nemzetközi szinten, angol nyelven, magyar vezetéssel.



Az ISO/TC 267 utolsó ülésének résztvevői. László Miklós a hátsó sorban balról a harmadik

A cikkben említett szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Források:
ISO 41011:2017 Facility management. Vocabulary
László Miklós, az MSZT/MB 267 elnökének beszámolója

Czimer Gáborné, az MSZT/MB 267 titkára
2018. március