A véglegesítés előtt álló új létesítménygazdálkodási irányítási rendszerszabvány (ISO 41001) budapesti egyeztetése

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség (HFMS), az ÉMI Nonprofit Kft., Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) és a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) együttműködésének köszönhetően Budapesten került megrendezésre a BFKH impozáns Váci utcai épületében az ISO/TC 267 Facility Management nemzetközi műszaki bizottság plenáris és WG3 munkacsoportjának ülése 2017. február 8–10. között.

A négy kontinens (Amerika, Európa, Ázsia és Ausztrália) részvételével megtartott ülésen elsősorban az ISO 41001 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabvány alkalmazási útmutatóját véglegesítettük. Ezzel gyakorlatilag elkészült a szabvány DIS- (Draft International Standard, nemzetközi szabványtervezet) fázisa.

Emellett az ISO 41011 Létesítménygazdálkodás. Szakszótár, az ISO 41012 Létesítménygazdálkodás. Útmutató a forrásfolyamatokhoz és a megállapodások kidolgozásához szabványokat és az ISO/TR 41013 Létesítménygazdálkodás. Alkalmazási terület, kulcsfogalmak és előnyök műszaki útmutatót végső lektorálásra és kiadásra bocsátotta a bizottság, így azok hónapokon belül megjelenhetnek az ISO hivatalos nyelvein. Tervezzük a magyar nyelvű fordítás elkészítését is az MSZT/MB 267 nemzeti szabványosító műszaki bizottság gondozásában.

Az ISO/TC 267 nemzetközi műszaki bizottság, a CEN/TC 348 európai műszaki bizottság azon kérdésére, mely szerint nemzetközi szinten akarjuk-e az EN 15221-3, -4, -5, -6, -7 szabványokat felülvizsgálni és átdolgozni, a tényleges választ 2017 szeptemberére halasztotta, emellett létrehozott egy munkacsoportot a létesítménygazdálkodási szabványok fejlesztési ütemtervének kidolgozására. A következő ülésünkön – mely várhatóan Kuala Lumpurban kerül megrendezésre – részletesen foglalkozunk majd ezzel a kérdéskörrel.Az
ISO/TC 267nemzetközi műszaki bizottság 2017. februárban tartott ülésének résztvevői.
Jobb oldalon a négy magyar szervező

A cikkben említett szabványok és szabványtervezetek megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

László Miklós, az MSZT/MB 267 elnöke
2017. március