Feliratkozás Vélemény

2024. március

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2024. március 1-jén 150 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 71 db MSZ EN, 41 db MSZ EN IEC, 22 db MSZ EN ISO, 1 db MSZ EN ISO/IEC, 3 db MSZ CEN/TR, 7 db MSZ CEN/TS, 1 db MSZ ISO/TR, 1 db MSZT/MS és 3 db MSZ.

tovább


Szabványok visszavonása

2024. március 1-jén összesen 110 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ebből 47 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt, 20 db pedig helyettesítés nélkül került visszavonásra. 43 db magyar nemzeti szabvány az új kiadásukkal együtt a megadott időpontig párhuzamosan érvényes. A párhuzamos együttélés elősegíti a szervezetek fokozatos átállását az új kiadás alkalmazására.


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. március 1-jén 5 db nemzeti szabvány helyesbítését és 25 db nemzeti szabvány módosítását tette közzé.


Szabványok tervezett programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2 szakterületen (tej és tejtermékek, élelmiszer és takarmányok mikróbiológiája) egy-egy szabvány programba vételét tervezi. Ha az előirányzott szabványosítási munkában egy szervezet vagy szakember részt kíván venni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2024. március 1-jén 14 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Ostyák minősítése – MSZ 20986

Az MSZ 20986:2024 Ostyák mintavétele, vizsgálata és minősítése szabvány az ostyák mintavételére, összetételi és érzékszervi vizsgálatára, valamint minősítésére vonatkozó módszereket tartalmazza.

tovább


Fűtési célú, cseppfolyósított propán-, bután- és PB-gáz – MSZ 1601

Az MSZ 1601:2024 Fűtési célú, cseppfolyósított propán, bután és keverékeinek követelményei és vizsgálati módszerei szabvány az ásványolaj feldolgozásakor előállított vagy a földgázból kinyert, a tüzelőberendezések fűtőgázaként felhasználható cseppfolyósított propán-, bután- és PB-gáz minőségi követelményeit és vizsgálati módszereit tartalmazza. Tárgyalja továbbá a vitás eseteket, a megnevezést, a csomagolást, a tárolás és a szállítás feltételeit.

tovább


Jogi információ leírása és feltüntetése – MSZ ISO/TR 22038

Az MSZ ISO/TR 22038:2024 Információ és dokumentáció. Jogi információ leírása és feltüntetése műszaki jelentés a nyilvánosság számára elérhető digitális forrásokhoz fűződő szellemi tulajdonjogok és felhasználási feltételek betartásához ad iránymutatást a digitális gyűjtemények szolgáltatásfejlesztőinek annak érdekében, hogy olyan rendszereket tervezzenek, amelyek a végfelhasználók tájékoztatására szolgáló jogi információkat hatékonyan tüntetik fel.

tovább


Híd- és bakdaruk biztonsága – MSZ EN 15011

Az MSZ EN 15011:2021 Daruk. Híd- és bakdaruk szabvány a sínen (darupályán), az egyéb, kerekeken mozgó híd- és bakdarukra, valamint a kerék nélküli, rögzített helyzetű bakdarukra vonatkozik. Meghatározza a rendeltetésszerűen használt híd- és bakdaruk esetében lehetséges összes jelentős veszély, veszélyes helyzet és esemény miatt szükséges műszaki és biztonsági követelményt.

tovább


Robbanóképes közegek vizsgálata, osztályozása, minőségirányítási rendszere – MSZ EN ISO/IEC 80079 sorozat

Az MSZ EN ISO/IEC 80079-20-1:2020 Robbanóképes közegek. 20-1. rész: Anyagjellemzők a gázok és gőzök osztályozásához. Vizsgálati módszerek és adatok (ISO/IEC 80079-20-1:2017, tartalmazza a 2018. évi 1. helyesbítést) a gázok és a gőzök osztályozásához nyújt útmutatást. Az MSZ EN ISO/IEC 80079-20-2:2016 Robbanóképes közegek. 20-2. rész: Anyagjellemzők. Gyúlékony porok vizsgálati módszerei (ISO/IEC 80079-20-2:2016) vizsgálati módszereket ír le éghető por és éghető porrétegek azonosítására. Az MSZ EN ISO/IEC 80079-34:2020 Robbanóképes közegek. 34. rész: Minőségirányítási rendszerek alkalmazása robbanásbiztos termékek gyártásához (ISO/IEC 80079-34:2018) a tanúsítványoknak megfelelő robbanásbiztos termékek gyártásához szükséges minőségirányítási rendszer létrehozására és fenntartására vonatkozó egyedi követelményeket és információkat határozza meg.

tovább


CT-berendezések képalkotási jellemzői – MSZ EN IEC 61223-3-5

Az MSZ EN IEC 61223-3-5:2020 Készülékek állapotfelmérése és időszakos vizsgálata gyógyászati képalkotó diagnosztikai osztályokon. 3-5. rész: Átvételi és állandósági vizsgálatok. Komputertomográfiás röntgenberendezések képalkotási jellemzői (IEC 61223-3-5:2019) szabvány meghatározza azokat a lényeges paramétereket, amelyek leírják a CT-berendezések teljesítőképességét képminőség, sugárzáskibocsátás és pácienspozicionálás szempontjából; a lényeges paraméterek vizsgálati módszereit; valamint a kísérő dokumentációban meghatározott paraméterek tűréseinek való megfelelőség kiértékelésének módját.

tovább


A sodronykötelek határállapotai – MSZ EN 13001-3-2

Az MSZ EN 13001-3-2:2014 Daruk. Általános kialakítás. 3-2. rész: Sodronykötelek határállapotai és megfelelőségének igazolása kötélhajtásokban szabvány a daruk sodronyköteleivel kapcsolatos mechanikai veszélyek megelőzése céljából tervezési (ellenőrzési) feltételeket, követelményeket és módszereket határoz meg. Segíti a tervezőt és az alkatrészgyártót a daru részegységeinek optimális kiválasztásakor.

tovább


Vasbeton szerkezetek méret- és alakhűsége, felületi állapota – MSZ 24803-7; MSZT/MS 24802

Az MSZ 24803-7:2024 Épületszerkezetek megjelenési módjának előírásai. 7. rész: Előregyártott vasbeton szerkezetek szabvány az előregyártott vasbeton szerkezetek térbeli elhelyezkedésének, méret- és alakhűségének, helyi alakhűségének és felületi állapotának követelményrendszerét adja meg. Meghatározza az előregyártott vasbeton szerkezetek megjelenési módját igazoló vizsgálati szempontokat, valamint a hozzájuk tartozó vizsgálati módszereket, határértékeket és követelményeket. Az MSZT/MS 24802:2024 Mérési módszerek épületszerkezetek helyzetének megállapításához és ellenőrzéséhez műszaki specifikáció pedig az épületszerkezetek térbeli elhelyezkedésének, méret- és alakhűségének, helyi alakhűségének és felületi állapotának mérési módszereit határozza meg. Megadja a javasolt mérőfelszerelés-variációkat és a mérési eljáráshoz tartozó elvárható használati pontosságot is.

tovább


Tűzállósági vizsgálatok – MSZ EN 1366-1:2014+A1; MSZ EN 13501-4

Az MSZ EN 1366-1:2014+A1:2020 Épületgépészeti berendezések tűzállósági vizsgálata. 1. rész: Légcsatornák szabvány szerinti vizsgálattal megállapítható, hogy egy légkezelő rendszer részét képező reprezentatív légcsatorna-szerkezet/légcsatornarendszer képes-e ellenállni a tűz egyik tűzszakaszról egy másik tűzszakaszra való átterjedésének a légcsatornán belüli vagy azon kívüli tűzhatás esetén. Az MSZ EN 13501-4:2016 Építési termékek és építményszerkezetek tűzvédelmi osztályozása. 4. rész: A hő- és füstelvezető/füstgátló rendszerek komponenseinek osztályba sorolása tűzállósági vizsgálati eredményeik felhasználásával szabvány egy harmonizált eljárást határoz meg a hő- és füstelvezető/füstgátló rendszerek elemeit képező építési termékek tűzállóság szerinti osztályba sorolásához a releváns vizsgálati módszerek és a vonatkozó alkalmazási terület eljárásai alapján.

tovább


HIÁNYPÓTLÓ, IDEGEN NYELVŰ SZABVÁNYOK

Ha a következőkben ismertetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenése egy szervezet vagy szakember számára fontos, és ezt szakmai és/vagy pénzügyi támogatással hajlandó segíteni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.


Hulladékok elem- és anyagtartalmának meghatározása – MSZ CEN/TS 17943

Az MSZ CEN/TS 17943:2024 Hulladékok jellemzése. Útmutató a hulladék elem- és anyagtartalmának meghatározásához műszaki specifikáció szerinti módszerrel a hulladék 0,1 tömegszázalék feletti elem- és anyagtartalma határozható meg. Ennek alapján felmérhető bármilyen ismeretlen vagy részben ismert összetételű hulladék veszélyessége.

tovább


Fenntartható, magas színvonalú egészségügyi rendszerek – ISO 7101

Az ISO 7101:2023 Egészségügyi szervezetek irányítása. Minőségirányítási rendszerek az egészségügyi szervezetekben. Követelmények az első olyan nemzetközi szabvány, amely kifejezetten az egészségügyi ellátás minőségirányításával foglalkozik. A fenntartható, magas színvonalú egészségügyi rendszerek szisztematikus megközelítésének követelményeit írja elő.

tovább


Előregyártott betontermékek – MSZ EN 13369

Az MSZ EN 13369:2024 Előregyártott betontermékekre vonatkozó általános szabályok szabvány a betontermékek harmonizált szabványaihoz szolgál referenciaszabványként. A gyártóüzemi környezetben készített, előregyártott betontermékek általános követelményeit tartalmazza.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZABVÁNYOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÖZLEMÉNYEK ÉS HÍREK

A hírekkel/közleményekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.


Közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


Párizsi megállapodás – klímasemleges gazdaság és társadalom – irányítási rendszerszabványok

Az EU és valamennyi tagállama által aláírt és ratifikált „Párizsi megállapodás” szerint az uniós országok megállapodtak abban, hogy az Európai Unió 2050-re az első klímasemleges gazdaság és társadalom legyen. A 2050-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend végrehajtásának a nemzetközi irányítási rendszerszabványok is eszközei. A cél elérése érdekében azonban ezeket a szabványokat ki kell egészíteni, illetve módosítani kell. A változások a szervezet és környezetének megértése, valamint az érdekelt felek szükségleteinek és elvárásainak megértése témaköröket (szabványszakaszokat) érintik.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS


ARANYOKLEVÉL – a GRANIT Csiszolószerszám Kft. integrált irányítási rendszere működtetésének elismerése

Az MSZT azoknak a szervezeteknek adományoz ARANYOKLEVELET, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél. A GRANIT Csiszolószerszám Kft. MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszere meglétét és működését 2003 óta, az MSZ EN ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási rendszere meglétét és működését pedig 2009 óta tanúsítja a Magyar Szabványügyi Testület. Az minőségirányítási rendszer tanúsított alkalmazási területe: köszörű- és csiszolószerszámok, tűzálló anyagok és burkolólapok fejlesztése, gyártása és kereskedelme.

tovább


Az MSZT és más IQNET-tagok együttműködése – közös hazai auditok/igazoló eljárások

Az MSZT az elmúlt évben – külföldi IQNET-tagok felkérésére – három alkalommal vett részt magyarországi telephellyel rendelkező, más IQNET-partner által tanúsított szervezet irányítási rendszerének auditálásában, illetve jogi megfelelőségi auditokban/igazoló eljárásokban. Az ilyen együttműködés jelentősen csökkenti a tanúsítással kapcsolatos költségeket (pl. utazási és szállásköltségek), hatékonyabb és gördülékenyebb kommunikációt tesz lehetővé (magyar vagy kétnyelvű audit, nyelvi félreértések elkerülése, optimális auditidő), magasabb szintű helyi jogszabályismeretet garantál, így hasznos fejlesztési lehetőségeket tárhat fel.

tovább


Párizsi megállapodás – klímasemleges gazdaság és társadalom – irányítási rendszerszabványok

Lásd: „EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZABVÁNYOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÖZLEMÉNYEK ÉS HÍREK” címszó alatt.


A felszín alatti vízzel és a földtani közeggel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a jogszabályok változásának nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 06 1 4566 925.

tovább


Hegesztési munkarendi előírások szakmai fóruma

A 2024. február 22-i Fémek hegesztési munkarendi előírása (WPS) című MAHEG- MSZT szakmai fórum egyértelműen igazolta, hogy olyan rendezvényeket célszerű szervezni  (akár a hegesztők bevonásával), amelyek elsődleges célja a gyakorlati ismeretek, valamint példák közreadása a szabványok alkalmazására és értelmezésére.

tovább


Robbanóképes közegek szakmai fóruma – MSZ EN ISO/IEC 80079 sorozat

Az MSZT 2024 II. negyedévében szakmai napot szervez a robbanásbiztos berendezések, elsősorban az MSZ EN ISO/IEC 80079 szabványsorozat témakörében. A szakmai fórum célja az utóbbi években megjelent szabványok alkalmazásának elősegítése.


EGYÉB HÍREK

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2024 februárjában az Online Szabványkönyvtárnak 36 új előfizetője volt, 151 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 1 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény