Egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszerének MSZ EN 15224:2017 szerinti tanúsítása

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. október 1-jén magyar nyelven is megjelentette az MSZ EN 15224:2017 Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2015 az egészségügyi ellátásban című szabványt, amely ágazatra jellemző minőségirányítási rendszerszabvány, alkalmazása további minőségfejlesztési lehetőséget jelent az egészségügyi szolgáltatást nyújtó szervezetek számára.

E szabvány követelményei teljes körűen felölelik az EN ISO 9001:2015 követelményeit, kiegészítve az egészségügyre vonatkozó további követelményekkel, előírásokkal és értelmezésekkel. Az EN ISO 9001:2015-be fontos változásokat vezettek be, és ezek tükröződnek az EN 15224 felülvizsgált változatában is. Például:

  • a „kockázatalapú gondolkodás" egy olyan megközelítés, amely végigvonul az új szabvány 4., 5., 6., 8., 9. és 10. fejezetén. A kockázatalapú gondolkodásmód képessé teszi az egészségügyi ellátást nyújtó szervezetet arra, hogy meghatározza azokat a tényezőket, amelyek miatt klinikai és egyéb folyamatai eltérnek a tervezett eredményektől;
  • szervezet környezetére vonatkozóan két új szakaszt (4.1., 4.2. szakasz) tartalmaz, amelyek előírják, hogy a szervezetnek meg kell határoznia azokat a tényezőket és követelményeket – köztük a betegeknek ajánlott szolgáltatásaikat és a klinikai folyamatok minőségügyi követelményeit –, amelyeknek hatása lehet a minőségirányítási rendszer tervezésére.

A szabvány az ISO 9001:2015 A és B mellékletén kívül bemutatja az összefüggést az EN 15224:2012, az EN ISO 9001:2015 és az EN 15224:2016 szakaszai/fejezetei között (C melléklet), megkönnyítve ezzel a felülvizsgált dokumentumra való áttérést. Jelentős változás egy új D melléklet beépítése, amely segítséget nyújt a minőségügyi követelmények és a minőségjellemzők egészségügyi értelmezésében. Az E melléklet színesben ábrázolja az egészségügyi ellátás fő folyamatát képező klinikai folyamat alkotórészeit, kölcsönhatását más folyamatokkal. Fontos újdonság az EN ISO 13940:2016-ból átvett klinikai folyamatmodell bemutatása, amely tartalmazza az értékek hozzáadását és magát a munkafolyamatot.

A szabvány alkalmazható az egészségügyi ellátást nyújtó szervezetek tanúsítására, ezzel is segítve a magyarországi egészségügyi szolgáltatások minőségének és elismertségének megőrzését és fejlesztését.

Kinek ajánlott a szabvány alkalmazása és a szabvány szerinti minőségirányítási rendszer tanúsíttatása?

A szabvány szerint az egészségügyi szolgáltatás magában foglalja többek között a következőket: elsődleges egészségügyi ellátás, kórházba érkezés előtti és kórházi ellátás, harmadfokú ellátás, ápolási otthonok, hospice intézmények, megelőző egészségügyi ellátás, mentális egészségügyi szolgáltatások, fogászati szolgáltatások, fizioterápia, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások, rehabilitáció és gyógyszertárak. A szabvány tehát az egészségügyi ellátásban részt vevő szolgáltatók széles köre számára alkalmazható.

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) kiválóan képzett auditorai és szakértői felkészültek a szabvány alapján való tanúsításra. A már meglévő irányítási rendszerek (pl. az MSZ EN ISO 9001 és/vagy a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok szerinti rendszerek) összehangolása az MSZ EN 15224 szabvánnyal könnyen megvalósítható. Két vagy több irányítási rendszer együttes, integrált tanúsításával is partnereink rendelkezésére állunk.

Mit kell tennie, ha ügyfelünk szeretne lenni?

Ha érdekli ajánlatunk, elérhetőségeinken minden információt megkap tanúsítási menedzsereinktől. Ha elhatározása egyértelmű, töltse ki ajánlatkérő lapunkat, majd juttassa el hozzánk. Örömmel üdvözöljük ügyfeleink között, és válaszul testre szabott ajánlatot küldünk.

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot online!

Kapcsolat

Kéki Zsuzsanna
tel.: 06-1-456-6929

Szamosiné Dávid Izabella
tel.: 06-1-456-6933

Tanúsítás lépései

Tekintse meg, hogyan dolgozunk!

Általános Szerződési Feltételek