A kozmetikumok helyes gyártási gyakorlatának (GMP) MSZ EN ISO 22716:2008 szabvány szerinti igazolása a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség ajánlásával

Aktualitását adja: 1223/2009/EK rendelet a kozmetikai termékekről
1. cikk: E rendelet meghatározza forgalmazott kozmetikai termékre vonatkozó szabályokat, ezzel biztosítva a belső piac működését és az emberi egészség magas szintű védelmét.
8. cikk: Helyes gyártási gyakorlat

  • A kozmetikai termékeket az 1. cikkben foglalt célkitűzések biztosítása érdekében a helyes gyártási gyakorlatnak megfelelően kell előállítani.
  • Helyes gyártási gyakorlatnak kell tekinteni, ha a gyártás megfelel a vonatkozó harmonizált szabványoknak, amelyek referenciáit az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétették.

A rendelet 8. cikkre vonatkozó részét 2013. július 11-től kell alkalmazni.

2007-ben tették közzé az ISO 22716 Kozmetikumok. Helyes gyártási gyakorlat (GMP). Útmutató a helyes gyártási gyakorlathoz szabványt, amelyet az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) is átvett. A Magyar Szabványügyi Testület 2008 májusában jelentette meg, MSZ EN ISO 22716 jelzettel és 2009. augusztus 1. óta magyar nyelven is rendelkezésre áll. Az Európai Bizottság az Unió hivatalos lapjában 2011. április 21-én harmonizált szabványként elfogadta.
A kozmetikai ipar számára készült és az ágazat sajátos igényeit figyelembe vevő dokumentum célja, hogy útmutatóként szolgáljon a kozmetikai termékek helyes gyártási gyakorlatának kialakításához. Szervezési és gyakorlati tanácsokat nyújt az emberi, a műszaki és a termék minőségére hatással lévő adminisztratív tényezők irányítására. Végigköveti a termék útját az átvételtől a szállításig. A GMP a minőségirányítási szemlélet gyakorlatba való átültetését mutatja be, leírja a szilárd tudományos megítélésen és kockázatértékelésen alapuló üzemi tevékenységeket. Az útmutató célja azoknak a tevékenységeknek a meghatározása, amelyek megfelelő alkalmazása révén, a meghatározott jellemzőknek megfelelő terméket tudjuk előállítani. Elsősorban a kozmetikai termékek

  • előállítására,
  • ellenőrzésére,
  • tárolására és
  • szállítására ad útmutatót.

Előnyök:

  • Független igazolással megfelelhet a rendelet helyes gyártási gyakorlatra vonatkozó részének.
  • Az MSZT jól képzett auditorai felkészültek a szabvány alapján való igazolásra magyar nyelven.
  • Segíti a hatósági ellenőrzésekre való felkészülést.
  • Integrálható a már meglévő ISO 9001-es vagy HACCP-rendszerhez.

Mit kell tennie, ha ügyfelünk szeretne lenni?

Ha érdekli ajánlatunk, kérjük, töltse ki az ajánlatkérő lapunkat, majd juttassa el hozzánk. Örömmel üdvözöljük ügyfeleink között, és válaszul egy testre szabott ajánlatot küldünk.

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot online!

Kapcsolat

Szamosiné Dávid Izabella
tel.: 06-1-456-6933

Tanúsítás lépései

Tekintse meg, hogyan dolgozunk!

Általános Szerződési Feltételek