Feliratkozás Vélemény

2024. április

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2024. április 1-jén 162 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 1 db MSZ CEN/CLC/TS, 3 db MSZ CEN/TR, 7 db MSZ CEN/TS, 6 db MSZ CLC/TR, 1 db MSZ CWA, 82 db MSZ EN, 58 db MSZ EN ISO, 1 db MSZ EN ISO/ASTM, 1 db MSZ EN ISO/IEEE és 2 db MSZ ISO.

tovább


Szabvány újbóli érvénybelépése

2024. április 1-jén egy korábban visszavont szabvány újból érvénybe lépett.

tovább


Szabványok visszavonása

2024. április 1-jén összesen 125 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ebből 102 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt, 20 db pedig helyettesítés nélkül került visszavonásra. 3 db magyar nemzeti szabvány az új kiadásukkal együtt a megadott időpontig párhuzamosan érvényes. A párhuzamos együttélés elősegíti a szervezetek fokozatos átállását az új kiadás alkalmazására.


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. április 1-jén 7 db nemzeti szabvány helyesbítését és 6 db nemzeti szabvány módosítását tette közzé.


Szabványok programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. április 1-jén 2 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


Szabvány tervezett programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület a szervezetek belső vizsgálatai, útmutató tárgyú szabvány programba vételét tervezi. Ha az előirányzott szabványosítási munkában egy szervezet vagy szakember részt kíván venni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2024. április 1-jén 13 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Környezeti teljesítményértékelés – MSZ EN ISO 14031

Az MSZ EN ISO 14031:2021 Környezetközpontú irányítás. Környezeti teljesítményértékelés. Útmutató (ISO 14031:2021) szabvány a környezeti teljesítményértékelés szervezeten belüli kialakításához és alkalmazásához ad útmutatást. A dokumentum minden szervezetre alkalmazható, tekintet nélkül annak jellegére, nagyságára, földrajzi helyzetére és összetettségére. Nagyban segíti a 2023. évi CVIII. törvény által előírt ESG-beszámoló (Environmental – környezeti, Social –társadalmi, Governance – vállalatirányítási) összeállítását.

tovább


Közhasználatú fürdők kivitelezése és biztonsága – MSZ EN 15288-1

Az MSZ EN 15288-1:2019 Közhasználatú fürdők. 1. rész: A tervezés és kivitelezés biztonsági követelményei szabvány a fürdőt használók és működtetetők/üzemeltetők biztonságával kapcsolatos legfontosabb tervezői és kivitelezői szempontokat tartalmazza. Ezeket új fürdő létesítésekor és fürdő felújításakor egyaránt figyelembe kell venni.

tovább


A biobank-tevékenység általános követelményei – MSZ EN ISO 20387

Az MSZ EN ISO 20387:2021 Biotechnológia. Biobank-tevékenység. A biobank-tevékenységre vonatkozó általános követelmények (ISO 20387:2018) szabvány olyan követelményeket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a biobankok számára, hogy bizonyítsák felkészültségüket, valamint azt, hogy képesek megfelelő minőségű biológiai anyagot és a hozzájuk kapcsolódó adatokat szolgáltatni a kutatás és fejlesztés számára. A szabvány A melléklete a dokumentációs követelményeket ismerteti, a B melléklet útmutatást nyújt az A melléklet gyakorlati végrehajtásához, a C melléklet két lehetőséget kínál a biobank minőségirányítási rendszerének megvalósításához.

tovább


Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok – MSZ IEC 60884-1

Az MSZ IEC 60884-1:2023 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra. 1. rész: Általános követelmények szabvány az 50 és 440 V névleges feszültséghatárok között, legfeljebb 32 A névleges áram esetében alkalmazható háztartási és hasonló célú, szabadtéri vagy belső téri használatra való, védőérintkezős vagy anélküli váltakozó áramú csatlakozódugókra és rögzített vagy hordozható csatlakozóaljzatokra vonatkozik.

tovább


Feldolgozatlan gabonafélék és gabonaalapú összetett takarmányok vizsgálata – MSZ EN 17256, MSZ EN 17299

Az MSZ EN 17256:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Ergotalkaloidok és tropánalkaloidok meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel szabványt, valamint az MSZ EN 17299:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az engedélyezett kokcidiosztatikumok szűrése és meghatározása additív, illetve 1%-os és 3%-os keresztszennyeződési szinten, valamint a nem regisztrált kokcidiosztatikumok és egy antibiotikum szűrése és meghatározása szubadditív szinteken, összetett takarmányokban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Tandem-tömegspektrometriás kimutatás (LC-MS/MS) szabványt is sikeresen validálták rozs, árpa, búza, teljes értékű szarvasmarha-, sertés- és baromfitakarmány vizsgálatára.

tovább


Hengeres faanyagok osztályozása – MSZ EN 1927-2, MSZ EN 1316-2

Az MSZ EN 1927-2:2008 Fenyő hengeres fa minőségi osztályozása. 2. rész: Pinus-félék szabvány az erdeifenyő (Pinus sylvestris), a feketefenyő (Pinus nigra), a tengerparti fenyő (Pinus pinaster) és a radiáta fenyő (Pinus radiata) osztályba sorolásához szükséges jellemzőket határozza meg. Az osztályba sorolt faanyagok megjelölésére is tartalmaz példákat. Az MSZ EN 1316-2 Hengeres faanyagok lombos fafajokból. Minőségi osztályozás. 2. rész: Nyár szabvány a döntött nyár (hosszúfa vagy rönk) minőségi osztályozását és az osztályok megjelölését írja le. Az osztályba sorolási szabályok olyan hengeres faanyagok minőségi osztályait adják meg, amelyek jövőbeli felhasználása ismeretlen. Az osztályba sorolás a kereskedelmi forgalomban kapható, szabványok szerinti összes fafajra érvényes.

tovább


Gépek tűzbiztonsága – MSZ EN ISO 19353

Az MSZ EN ISO 19353:2019 Gépek biztonsága. Tűzmegelőzés és tűzvédelem (ISO 19353:2019) szabvány meghatározza a gépekből eredő tűzveszélyek azonosításának és a kockázatfelmérés elvégzésének módszereit, valamint a gépek tervezéséhez és szerkezeti kialakításához szükséges tűzmegelőzési és tűzvédelmi védőintézkedések alapelveit és módszertanát, figyelembe véve a gépek rendeltetésszerű, valamint az észszerűen előre látható nem rendeltetésszerű használatát is.

tovább


Játszóterek biztonsága – MSZ EN 1176-1:2017+A1

Az MSZ EN 1176-1:2017+A1:2024 Játszótéri eszközök és talajok. 1. rész: Általános biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek szabvány a közösségi játszótéri eszközök és játszótéri talajok általános biztonsági követelményeit tartalmazza. Meghatározza a játszóterek kialakításához szükséges anyagok és termékek műszaki jellemzőit, a tervezés és a kivitelezés fő szempontjait (biztonsági követelmények, az eszközök minősége, a leesés és beszorulás elleni védelem, a megfelelőség igazolása, ütéscsillapító burkolatok stb.).

tovább


Ipari targoncák szakszótára – MSZ ISO 5053-1

Az MSZ ISO 5053-1:2020 Ipari targoncák. Szakszótár. 1. rész: Az ipari targoncák típusai szabvány a legalább háromkerekű, motorral vagy motor nélkül hajtott kötetlen pályás, teher szállítására, vontatására, tolására, emelésére, rakodására vagy állványpolcok berakodására tervezett/használt, targoncavezetővel vagy vezető nélküli automatizálással felügyelt ipari targoncákra vonatkozik. A szabvány a magyar mellett a következő nyelveken adja meg a szakkifejezéseket: angol, francia, német, olasz és kínai.

tovább


Színjelölési kód – MSZ EN IEC 60757

Az MSZ EN IEC 60757:2022 Színjelölési kód (IEC 60757:2021) szabvány meghatározza a színek jelölésére használt betűkódokat, és szabályokat ad meg a színkombinációk jelölésére. A betűkódokat a villamos létesítmények, villamos berendezések és termékek műszaki dokumentációjában, valamint a villamos berendezések és termékek megjelölésekor használják.

tovább


Erősáramú, jelző- és távközlőkábelek tűzvédelmi osztályba sorolása – MSZ EN 13501-6:2018+A1

Az MSZ EN 13501-6:2018+A1 Építési termékek és építményszerkezetek tűzvédelmi osztályozása. 6. rész: Az erősáramú, jelző- és távközlőkábelek osztályba sorolása tűzzel szembeni viselkedési vizsgálati eredményeik felhasználásával szabvány a kábelek tűzzel szembeni viselkedésének osztályba sorolásához szükséges vizsgálati módszereket és kritériumokat tartalmazza.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZABVÁNYOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÖZLEMÉNYEK ÉS HÍREK

A hírekkel/közleményekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.


Közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


Integrált érzékelés és kommunikáció – új ETSI-munkacsoport

Az ETSI egy új munkacsoportot hozott létre az integrált érzékelés és kommunikáció (ISAC), a 6G egyik új technológiája számára. Ez fogja megteremteni az ISAC technológia fejlesztésének és szabványosításának műszaki alapjait a 6G-ben. A munkacsoport meghatározza a 6G felhasználási esetek és érzékelési típusok prioritás szerinti csoportját, valamint az ezek elemzéséhez és értékeléséhez szükséges ütemtervet. Célja, hogy fejlett csatornamodelleket dolgozzon ki az ISAC felhasználási eseteire és érzékelési típusokra, amelyeket kiterjedt mérési kampányok révén validálnak, és amelyek a meglévő kommunikációs alapú csatornamodellek (pl. 3GPP, IEEE 802, ITU-R) hiányosságait orvosolják. Az ETSI ISAC ISG szándéka, hogy az ISAC-ról szisztematikus eredményeket juttasson el a nemzetközi szabványügyi szervezetekhez, nevezetesen a 3GPP jövőbeli kiadványaihoz (pl. R20+) és az ITU-R IMT-2030 kiadványaihoz, amelyek az ISAC követelményeivel és értékelési módszereivel kapcsolatosak.

tovább


Mesterséges intelligencia – új ETSI szabványosító műszaki bizottság

Az ETSI új szabványosító műszaki bizottság (TC SAI) elsődleges célja olyan műszaki előírások kidolgozása, amelyek enyhítik a mesterséges intelligencia használatából eredő fenyegetéseket. A bizottság sikeres munkájának alapvető eleme a támadás és a védelem kettősségének közös megértése. A bizottság által kidolgozott szabványok alapként szolgálnak majd a mesterséges intelligencia biztonságosságának, társadalmi jelentőségének és megfelelőségének biztosításához.

tovább


A kiberbiztonsági szabványosítás kihívásai és lehetőségei – Kiberbiztonsági Konferencia

2024. március 5-én az Európai Szabványügyi Szervezetek (CEN, CENELEC, ETSI) és az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) közösen rendezték meg a 8. Kiberbiztonsági Szabványosítási Konferenciát. A konferencia négy panelben zajlott (az európai kiberbiztonsági szabványosítás jövője, az új jogszabályokkal kapcsolatos szabványosítási kihívások, a digitális termékekre vonatkozó új követelmények, az ellátási láncok és összetevőik biztonságának szabványosítása). A konferencia fő célja az volt, hogy az uniós kiberbiztonsági jogszabályok hatékony végrehajtása érdekében elősegítse a politikai döntéshozók, valamint az ipari, a kutatási és a szabványosítási szervezetek közötti párbeszédet.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS


Az Országos Atomenergia Hivatal irányítási rendszere működtetésének elismerése – ARANYOKLEVÉL

Az MSZT azoknak a szervezeteknek adományoz ARANYOKLEVELET, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél. Az Országos Atomenergia Hivatal MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszere meglétét és működését 2009 óta tanúsítja a Magyar Szabványügyi Testület. A minőségirányítási rendszer tanúsított alkalmazási területe: az atomenergia békés célú, biztonságos és védett alkalmazásának felügyelete.

tovább


Az MSZT IQNET-tagságának hivatalos megerősítése

A svájci (Bern) székhelyű IQNET (The International Certification Network – Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózata) ügyvezetője 2024. április 2-án kelt levelében hivatalosan is megerősítette, hogy a szervezet továbbra is teljes jogú tagjának tekinti a Magyar Szabványügyi Testületet. Az MSZT a teljes jogú tagságot 1998. június 12-én nyerte el. A tagság fenntartásának feltétele, hogy a rendszeresen ismétlődő, szinte mindenre kiterjedő IQNET-auditokon az MSZT igazolja felkészültségét, pártatlanságát, átlátható – az IQNET által meghatározott feltételek (az IQNET Alapszabálya, az IQNET előírásai, az IQNET Etikai Kódexe) szerinti – működését. A teljes jogú tagság révén az MSZT – egy tanúsítási eljárás keretében – a nemzeti MSZT-tanúsítvány mellett a nemzetközi elismertségű IQNET-okiratot is kiadhatja.

tovább


Éghajlatváltozás – az irányítási rendszerszabványok módosításának hatása

Az éghajlatváltozás és ennek negatív hatása az irányítási követelményszabványok változását is szükségessé tette, így 2024. február végétől több mint 30 irányítási rendszerszabvány módosítása jelent meg. A változások a szabványok két szakaszát (4.1., 4.2.) érintették. A módosítások következménye, hogy fel kell mérni, elemezni kell és ki kell mutatni, hogyan befolyásolja az éghajlatváltozás az irányítási rendszerek tervezett céljainak elérését. A rendszerek auditálása során tehát mostantól értékelni kell: a szervezet meghatározta-e, hogy az éghajlatváltozás hatása releváns-e irányítási rendszere, illetve annak tervezett eredményei szempontjából, és ha igen, akkor ezeket a hatásokat hogyan kezeli irányítási rendszerén belül.

tovább


Levegővel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a jogszabályok változásának nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás az MSZT honlapján az MSZT-Akadémia Képzések menüpont alatt vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 06 1 4566 925.

tovább


EGYÉB HÍREK


Az ESG-beszámolót támogató szabványok

Hatályba lépett a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló 2023. évi CVIII. törvény. A törvény szerint számos vállalkozás számára kötelező az éves ESG-beszámoló elkészítése (Environmental – környezeti, Social – társadalmi, Governance – vállalatirányítási). A szabványok értékes és nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak az ESG-beszámolókkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséhez és így a fenntarthatósági célok eléréséhez is.

tovább


Épületek villamos berendezéseinek létesítése – Kisfeszültségű villamos berendezések – Magyarázatos szabványgyűjtemény korszerűsítése

Öt szabvánnyal – az MSZ HD 60364 öt lapjával – és magyarázatukkal kibővítve jelent meg áprilisban az MSZ 2364/MSZ HD 60364 Épületek villamos berendezéseinek létesítése – Kisfeszültségű villamos berendezések – Magyarázatos szabványgyűjtemény 12., korszerűsített változata.

tovább


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2024 márciusában az Online Szabványkönyvtárnak 41 új előfizetője volt, 140 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 1 előfizetésre került sor.


Az MSZT új tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület új tagjai: Laczkó József e. v. (MSZT/MB 836), Leikauf Tibor Sándor e. v. (MSZT/MB 114), ReWeRob Solutions Kft. (MSZT/MB 412) és a Welding Expert Mérnökiroda Kft. (MSZT/MB 412, MSZT/MCS 318, MSZT/MCS 903).

tovább

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


  Feliratkozás Vélemény