Feliratkozás Vélemény

2023. december

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

Boldog, békés ünnepeket kíván a Magyar Szabványügyi Testület!

 

Köszönjük azon szervezetek, intézmények és szakemberek támogatását, akik az MSZT tagjaként vagy partnereként anyagi támogatásukkal és/vagy szakértelmükkel 2023-ban is hozzájárultak a szabványosítási munkához.

Az MSZT a honlapon a Különleges kiadványaink menüpont alatt található ünnepi „szabványkiadványaival” kíván boldog, békés ünnepeket minden kedves Partnerének!


NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI


Szabványok megjelenése

2023. december 1-jén 150 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő:

49 db MSZ EN, 50 db MSZ EN ISO, 10 db MSZ EN IEC, 4 db MSZ CWA, 4 db MSZ CEN/TR, 4 db MSZ IEC, 4 db MSZ IEC/SRD, 8 db MSZ IEC/TR, 12 db MSZ IEC/TS, 2 db MSZ ISO és 3 db MSZ.

tovább


Szabványok visszavonása

2023. december 1-jén összesen 68 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ebből 66 új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt került visszavonásra, 2 pedig helyettesítés nélkül került visszavonásra. 20 magyar nemzeti szabvány az új kiadásukkal együtt a megadott időpontig párhuzamosan érvényes. A párhuzamos együttélés elősegíti a szervezetek fokozatos átállását az új kiadás alkalmazására.


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. december 1-jén 7 db nemzeti szabvány helyesbítését és 3 db nemzeti szabvány módosítását tette közzé.


Szabványok programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. december 1-jén 2 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2023. december 1-jén 15 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Körülkerített emelőterű emelőberendezések – MSZ 19170-5

Az MSZ 19170-5:2023 Emelőberendezések tervezésének és üzemeltetésének általános biztonságtechnikai előírásai. 5. rész: Legfeljebb 0,15 m/s függőleges emelési sebességű, körülkerített emelőterű emelőberendezés teheremeléshez magyar nemzeti szabvány a legfeljebb 0,15 m/s sebességű, körülkerített emelőterű, szakaszos üzemű, kizárólag teher függőleges mozgatására szolgáló emelőberendezések tervezésének és üzemeltetésének általános biztonságtechnikai előírásait tartalmazza.

tovább


Vasúti járműalkatrészek ragasztása – MSZ EN 17460

Az MSZ EN 17460:2022 Vasúti alkalmazások. A vasúti járművek és alkatrészeik ragasztása szabvány útmutatást ad a vasúti járművek alkatrészeinek ragasztásához, a ragasztott kötések kivitelezéséhez, valamint a szükséges tömítési tevékenységhez a kompozitok, az acél- és alumíniumötvözetek, valamint az üveg és más anyagok esetében is.

tovább


Ajánlás a cementek alkalmazására – MSZ 4799

Az MSZ 4799:2023 Ajánlás a cementek alkalmazására az MSZ 4798-hoz szabvány a cementfajták környezeti osztályok (a beton környezeti osztálya) szerinti alkalmazására ad ajánlásokat, így azt az MSZ 4798 szabvánnyal együtt, az abban megadott környezeti osztályok és a betonfedésre vonatkozó N melléklet ismeretében és figyelembevételével kell alkalmazni.

tovább


Beton műszaki követelménye és megfelelősége, az EN 206 alkalmazása – MSZ 4798:2016/4M

Az MSZ 4798:2016/4M:2023 Beton. Műszaki követelmények, tulajdonságok, készítés és megfelelőség, valamint az EN 206 alkalmazási feltételei Magyarországon szabvány tartalmazza, illetve követi azokat a változtatásokat, amelyeket egyrészt az MSZ 4799 szabvány (lásd előbb) megjelenése, másrészt a korábbi változata megjelenése óta eltelt idő alatt összegyűlt tapasztalatok szükségessé tettek.

tovább


Friss beton vizsgálata – MSZ EN 12350-1

Az MSZ EN 12350-1 A friss beton vizsgálata. 1. rész: Mintavétel és közös vizsgálati eszközök szabvány két eljárást mutat be a friss beton mintavételére: a gyűjtőminták és az egyedi minták mintavételét. Ezenkívül felsorolja az MSZ EN 12350 A friss beton vizsgálata sorozat több részében és az MSZ EN 12390-2 A megszilárdult beton vizsgálata. 2. rész: Szilárdságvizsgálati próbatestek készítése és tárolása szabványban hivatkozott közös vizsgálati eszközöket, így a betonvizsgálati szabványok alapszabványának tekinthető.

tovább


Energetikai audit – MSZ EN 16247 szabványsorozat

Az MSZ EN 16247-1:2023 Energetikai auditok. 1. rész: Általános követelmények; az MSZ EN 16247-2:2023 Energetikai auditok. 2. rész: Épületek; az MSZ EN 16247-3:2023 Energetikai auditok. 3. rész: Folyamatok és az MSZ EN 16247-4:2023 Energetikai auditok. 4. rész: Szállítás szabványok a magas színvonalú energetikai audit jellemzőit, az energetikai auditok követelményeit és az energetikai-auditálási folyamat során felvetődő kötelezettségeket határozzák meg. Az 1. rész az energetikai auditok általános, közös követelményeit írja le, a további részek az 1. részt kiegészítő, az épületek, a folyamatok és a szállítás területére (Pl. mobil eszközök) jellemző követelményeket tartalmazzák. A szabványsorozat szerinti követelmények összehangolhatók (együtt alkalmazhatók) az energiagazdálkodási irányítási rendszerek követelményeivel.

tovább


Gipszalapú ragasztók – MSZ EN 14496

Az MSZ EN 14496:2017 Gipszalapú ragasztók hő- és hangszigetelő rétegelt panelekhez és gipszlemezekhez. Fogalommeghatározások, követelmények és vizsgálati módszerek szabvány a gipszalapú ragasztók teljesítményjellemzőit (pl. tűzzel szembeni viselkedés, tűzállóság, kötési szilárdság), valamint a teljesítményállandóság értékelésének és ellenőrzésének módját (pl. mintavételi eljárás) határozza meg.

tovább


Gipszkarton mennyezeti szegélylécek – MSZ EN 14209

Az MSZ EN 14209:2017 Előformázott gipszkarton mennyezeti szegélylécek. Fogalommeghatározások, követelmények és vizsgálati módszerek szabvány tárgya a tűzzel szembeni viselkedés, a tűzveszélyesség és a hajlítószilárdság teljesítményjellemzők, továbbá a termék építőipari felhasználása és elfogadása szempontjából fontos jellemzők és ezek referenciavizsgálata.

tovább


Darufeljárók – MSZ EN 13586

Az MSZ EN 13586:2021 Daruk. Feljárók szabvány a nem gépi meghajtású darufeljárók – beleértve a kezelőhelyekhez vezető feljárókat és minden olyan feljárót, amely a karbantartás elvégzéséhez, a daru felállításához és szétszereléséhez szükséges – tervezési követelményeit tartalmazza. A szabvány nem alkalmazható a kiadása előtt gyártott darukra.

tovább


Diagnosztikai röntgenberendezések minőség-egyenértékű szűrésének és állandó szűrésének meghatározása – MSZ EN IEC 60522-1 és MSZ IEC/TR 60522-2

Az MSZ EN IEC 60522-1:2021 Gyógyászati villamos készülékek. Diagnosztikai röntgenberendezések. 1. rész: A minőség-egyenértékű szűrés és az állandó szűrés meghatározása (IEC 60522-1:2020) szabvány a gyógyászati diagnosztikai célokra használt röntgencsőegységekre és az alkalmazásuk során előforduló szűrőanyagokra vonatkozik. A röntgencsőegységek állandó szűrésének, valamint a szűrőanyagok minőség-egyenértékű szűrésének meghatározását, a megfelelőség igazolásának módját és a szűrőanyagok megjelölését írja le. Az MSZ IEC/TR 60522-2:2023 Gyógyászati villamos készülékek. Diagnosztikai röntgenberendezések. 2. rész: Útmutató és magyarázat a minőség-egyenértékű szűréshez és az állandó szűréshez szabvány azonosítja azokat a pontokat, amelyek az IEC 60522-1-ben lényegesen módosultak az IEC 60522 szabvány 1999-ben kiadott második kiadásához képest, továbbá részletezi azokat a műszaki megfontolásokat, amelyek új magyarázatokhoz és új megközelítésekhez vezettek a minőség-egyenértékű szűrés meghatározásában.

tovább


Módosítás a kisfeszültségű erősáramú vezetékek alapszabványához – MSZ EN 50525-1:2011/A1

Az MSZ EN 50525-1:2011/A1:2023 Villamos kábelek és vezetékek. Kisfeszültségű erősáramú vezetékek legfeljebb 450/750 V (U0/U) névleges feszültségig. 1. rész: Általános követelmények szabványmódosítás az „Alkalmazási terület”-hez, fejezetekhez és szakaszokhoz tartalmaz pontosításokat, valamint új előírásokat ad meg a tűzzel szembeni viselkedésre.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI HÍREK

A hírekkel/közleményekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.


Nemzetközi és európai szabványosítási közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl, megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


A digitális termékútlevél szabványosítása

A CEN és a CENELEC 2023 májusában megkapta az Európai Bizottság „mandátumát” a digitális termékútlevélre vonatkozó szabványosítás megindítására, mely szerint harmonizált szabványok kidolgozását kérik az „egyedi azonosítók”, az „adathordozók”, a „fizikai termék és a digitális megjelenítés közötti kapcsolatok”, a „hozzáférési jogok kezelése”, az „interoperabilitás”, az „adathitelesítés” és az „adatbiztonság” területén. Erre a feladatra létrehozták a CEN/CLC/JTC 24 műszaki bizottságot A bizottság munkájának szervezését/irányítását a Német Szabványügyi Intézet (DIN) vállalta.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS


Az MSZT akkreditációjának fenntartása az MSZ ISO 37001:2019 szabvány szerinti tanúsításra

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) 2023. november 9-én döntött a Magyar Szabványügyi Testület akkreditált státuszának fenntartásáról az MSZ ISO 37001:2019 szabvány szerinti antikorrupciós irányítási rendszerek (AKIR) tanúsítása területén.

tovább


A Siemens Mobility Kft. integrált irányítási rendszere tanúsításának megújítása és új információbiztonsági irányítási rendszerének tanúsítása

A Magyar Szabványügyi Testület a Siemens Mobility Kft. integrált irányítási rendszerének (MIR-KIR-MEBIR-VIR) okirat-megújító auditját és információbiztonsági irányítási rendszerének (IBIR) tanúsítási auditját két szakaszban végezte el. A sikeres auditok eredményeként az eddigi integrált rendszer, illetve az ezt alkotó rendszerek (MIR-KIR-MEBIR-VIR), valamint az új rendszer is (IBIR) rendelkezik érvényes nemzeti MSZT- és nemzetközi IQNET-tanúsítvánnyal. A jövőben az integrált rendszert ez az öt rendszer együttesen alkotja.

tovább


A DBM Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. – a Veolia Magyarország cégcsoport tagjai – antikorrupciós irányítási rendszerének sikeres tanúsítása

A DBM Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. antikorrupciós irányítási rendszerének sikeres auditja alapján a Magyar Szabványügyi Testület 2023 novemberében mindkét szervezet számára kiadta a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNET-tanúsítványokat. A tanúsított alkalmazási terület a DBM Zrt. esetében a villamosenergia-termelés, a Bakonyi Erőmű Zrt. esetében a villamos- és hőenergia-termelés, valamint -szolgáltatás, továbbá az energiatermelő berendezések üzemeltetése, karbantartása, fejlesztése.

tovább


Az MSZT tanúsítási tevékenységének értékelése – a tanúsított szervezetek visszajelzése

Az MSZT Tanúsítási Titkársága tevékenységéről, auditorainak munkájáról folyamatosan gyűjti és értékeli az észrevételeket, hogy figyelembe vegye, beépítse azokat szolgáltatásnyújtásának napi rutinjába.

tovább


Az MSZT-auditorok továbbképzése

2023. november 30-án került sor a Magyar Szabványügyi Testület KIR-MEBIR-EgIR auditorainak online továbbképzésére. Az auditortalálkozó célja a követelményszabványok és az egyéb szabályozók előírásainak ismertetésén túl az elmúlt egy év akkreditációs és tanúsítási eredményeinek összefoglalása, az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, az audittapasztalatok megbeszélése, az MSZT eljárásainak, dokumentumai változásának ismertetése volt.

tovább


Energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése az energiahatékonysági irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a jogszabályok változásának nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


EGYÉB HÍREK


Az MSZT Nemzeti Elektrotechnikai Bizottsága 2023. évi ülése

Az MSZT/NB 1 Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság 2023. november 8-án tartotta meg éves ülését. Beszámoló hangzott el az MSZT jelenlegi helyzetéről, a szakterület hazai és nemzetközi szabványosításáról, az IEC/TC 31 Robbanásbiztos gyártmányok és az IEC/TC 57 Energiarendszerek irányítása és információcseréje nemzetközi műszaki bizottságokban végzett tevékenységéről, valamint a villamos biztonsági felülvizsgálatok rendjéről. Az ülésen sor került az IEC 1906 Award díj átadására is.

tovább


Magyar szakértők nemzetközi szabványosítási munkájának elismerése

Az IEC 2023-ban IEC 1906 Award díj adományozásával ismerte el Chavdar Ivanov, a gridDigIt Kft. ügyvezető igazgatója, az MSZT/MB 837 és az MSZT/MB 857 tagja, valamint az IEC/TC 57 szakértője, illetve Kmethy Győző, a Gnarus Mérnökiroda Kft. ügyvezető igazgatója, az IEC/TC 13 meghatározó tagja, az MSZT/MB 842 bizottság leköszönő elnöke kiemelkedő nemzetközi szakmai/szabványosítási tevékenységét.

tovább


Az MSZT új tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület új tagjai: iCell Global Solutions Kft. (MSZT/MB 440) és a Geberit Műszaki Tanácsadó és Kereskedelmi Kft. (MSZT/MB 810).

tovább

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2023 novemberében az Online Szabványkönyvtárnak 32 új előfizetője volt, 114 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 4 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény