Feliratkozás Vélemény

2023. október

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2023. október 1-jén 142 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 25 db MSZ EN, 18 db MSZ EN ISO, 79 db MSZ EN IEC, 2 db MSZ CEN/TS, 8 db MSZ CEN/TR, 8 db MSZ IEC, 1 db MSZ ISO és 1 db MSZ.

tovább

Szabványok visszavonása

2023. október 1-jén összesen 90 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.
Ebből 89 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt került visszavonásra és 1 db helyettesítés nélkül.

tovább


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. október 1-jén 5 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Szabványok programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. október 1-jén 6 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


Európai szabvány bevezetése korábbi kiadású nemzeti szabvánnyal

A CEN és az ISO, illetve a CENELEC és az IEC közötti együttműködés keretében az európai szabványügyi szervezetek változtatás nélkül nemzetközi szabványokat is átvesznek európai szabványokként. Ha az ilyen nemzetközi szabvány már magyar nemzeti szabvány, akkor ez a nemzeti szabvány megfelel az európai szabvány bevezetésének is.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2023. október 1-jén 12 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Külső tűzhatásnak kitett tetők vizsgálata – MSZ CEN/TS 16459

Az MSZ CEN/TS 16459:2023 Külső tűzhatásnak kitett tetők. A CEN/TS 1187 szerinti vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása műszaki specifikáció arra ad iránymutatást, hogyan befolyásolja egy tető adott termék- és végfelhasználás szerinti paramétereinek megváltoztatása az MSZ EN 13501-5:2016 szerinti, tűzhatással szembeni teljesítménye alapján való osztályba sorolását.

tovább


Ipari targoncák villamos/elektronikus követelményei – MSZ EN 1175

Az MSZ EN 1175:2020 Ipari targoncák biztonsága. Villamos/elektronikus követelmények szabvány meghatározza az önjáró ipari targoncák villamos berendezéseinek tervezésére és gyártására vonatkozó villamos követelményeket, az ipari targoncák összes villamos és elektronikus alkatrészére vonatkozó biztonsági követelményeket, beleértve a villamos működésű hidraulikus/pneumatikus szelepeket is.

tovább


A fák védelme – MSZ 12042

Az MSZ 12042:2023 Fák védelme építési területeken tiszta magyar szabvány új kiadása az előző változathoz képest a következő szövegrészekben változott: Alkalmazási terület, Rendelkező hivatkozások, Szakkifejezések és meghatározásuk, Fák védelme építési területeken című fejezet, 5.1. szakasz, A és B melléklet, ábrák és új Irodalomjegyzék.

tovább


Távközlési szakszótárak módosításai – MSZ IEC 60050-7XX szabványsorozat korszerűsítése

A távközléssel kapcsolatos szakkifejezéseket és meghatározásokat a Nemzetközi Elektrotechnikai Szótár 700-as részei tartalmazzák (IEC 60050-7XX, illetve az MSZ IEC 60050-7XX szabványsorozat). Az évek során, a technika fejlődésével újabb kifejezések meghatározása, a régiek pontosítása és ezek közreadása vált szükségessé a távközlés; a csatornák és hálózatok; a rádiótávközlés (adók, vevők, hálózatok és működésük) és az űrtávközlés szakterületeken.

tovább


Felvonók távvészjelző rendszere – MSZ EN 81-28

Az MSZ EN 81-28:2022 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Személy- és teherszállításra használt felvonók. 28. rész: Személy- és személy-teher felvonók távvészjelző rendszere szabvány meghatározza a személy- és személy-teher felvonók vészjelző rendszerére vonatkozó műszaki követelményeket: a vészjelzés aktiválása, a vészjelzés továbbítása, a használati és karbantartási utasítások, valamint ezek teljesülésének vizsgálata.

tovább


HIÁNYPÓTLÓ, IDEGEN NYELVŰ NEMZETI SZABVÁNYOK

Ha a következőkben ismertetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenése egy szervezet vagy szakember számára fontos, és ezt szakmai és/vagy pénzügyi támogatással hajlandó segíteni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.


Érzékelők sportteljesítmény méréséhez – MSZ EN IEC 63203 szabványsorozat

Az MSZ EN IEC 63203 szabványsorozat részei a sportteljesítmény követését és elemzését lehetővé tevő, testen viselhető elektronikus érzékelőeszközökkel (e-textil) és technológiákkal (okos testfelszíni hálózat – SmartBAN) kapcsolatos követelményeket tartalmazzák. Ezen túl meghatározzák például a szabadidő- és sportruházati e-textilrendszerek moshatósági tartóssága vizsgálatának és értékelésének módját.

tovább


Orvosi képalkotás – MSZ EN 62220-1 szabványsorozat, IEC 62220-2-1

Az MSZ EN 62220-1 szabványsorozat a digitális röntgenképalkotó készülékek jellemzőit tartalmazza. A szakterületen most megjelent IEC 62220-2-1:2023 Medical electrical equipment. Characteristics of digital X-ray imaging devices. Part 2-1: Determination of dual-energy subtraction efficiency. Detectors used for dual-energy radiographic imaging (Gyógyászati villamos készülékek. Digitális röntgenképalkotó készülékek jellemzői. 2-1. rész: Kettős energiájú röntgenfelvételezéshez használt képreceptorok) új nemzetközi szabvány pedig a digitális röntgenberendezések teljesítménymérését írja le.

tovább


Csomagolóanyagok újrahasznosítása – MSZ CEN/TR 13910, MSZ CEN/TR 14520, MSZ CEN/TR 13688

Az MSZ CEN/TR 13910 a csomagolás életciklus-elemzésének kritériumait és módszertanát, az MSZ CEN/TR 14520 az újrahasznosítási rendszer teljesítményértékelési módszereit, az MSZ CEN/TR 13688 az újrafeldolgozás tartós akadályainak megelőzésére szolgáló anyagok követelményeit tartalmazza.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI HÍREK

A hírekkel/közleményekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.


Európai és nemzetközi szabványosítással kapcsolatos közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl, megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


E-kereskedelmi tranzakciók biztonsága – ISO 32110 és ISO 32111

Az ISO 32110:2023 Transaction assurance in E-commerce. Vocabulary (Tranzakcióbiztosítás az e-kereskedelemben. Szakszótár) nemzetközi szabvány az e-kereskedelemben a tranzakcióbiztosítás területén használt szakkifejezéseket és fogalommeghatározásokat tartalmazza. Az ISO 32111:2023 Transaction assurance in E-commerce. Principles and framework (Tranzakcióbiztosítás az e-kereskedelemben. Alapelvek és keretrendszer) nemzetközi szabvány pedig az e-kereskedelmi tranzakciók biztosításának alapelveit és keretrendszerét – beleértve a résztvevőket, a tevékenységeket és a biztosítási elemeket – határozza meg.

tovább


3D nyomtatás az egészségügyben – ISO/IEC 3532-1

Az ISO/IEC 3532-1 Information technology. Medical image-based modelling for 3D printing. Part 1: General requirements (Informatika. Gyógyászati képalapú modellezés 3D nyomtatáshoz. 1. rész: Általános követelmények) szabvány a gyógyászati célú 3D nyomtatás munkafolyamatait, adatfeldolgozási követelményeit, például a 3D rekonstrukciót és vizualizációt, a 3D kalibrálást és validálást, valamint a 3D konverziót és a fájlformátumokat tartalmazza. A szabvány széles körű alkalmazása a legjobb gyakorlatok ajánlásával és a technológiával kapcsolatos nyelvezet harmonizálásával elősegíti a technológia elterjedését.

tovább


A mesterséges intelligencia által létrehozott hamisítványok visszaszorítása – ETSI GR SAI 011 műszaki jelentés

Az ETSI GR SAI 011 műszaki jelentés a mesterséges intelligencia személyábrázolások manipulálására való felhasználására összpontosít. A mesterséges intelligencia szélesebb értelemben is alkalmazható az audio- és videofájlok manipulálására, például a vizuális vagy akusztikai háttér megváltoztatásával. Az ETSI-jelentés az ebből eredő kockázatokat és a kockázatok mérséklésére javasolt intézkedéseket tartalmazza.

tovább


Európai Minőségügyi Infrastruktúra Hálózat – új partnerségi egyezmény

Az új partnerség a Minőségi Infrastruktúra Nemzetközi Hálózata (INetQI) javaslatára jött létre, amelynek tagja az ISO, az IEC, a CEN, a CENELEC, az Európai Akkreditációs Együttműködés (EA), az Euramet (a nemzeti metrológiai szervezeteket tömörítő szövetség) és a WELMEC (a törvényes metrológia európai együttműködési szervezete). Jelenleg az ETSI-vel is tárgyalások folynak a további, érintett európai megfelelőségértékelő szervezetek bevonásáról. A partnerségi együttműködés célja az, hogy az európai minőségügy infrastruktúráját közösen erősítsék, közös konferenciákat szervezzenek és a minőségügyi/tanúsító szervezetek ismertségét növeljék.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS


A NAH megújította az MSZT akkreditációját az MSZ EN ISO 22000 szabvány szerinti tanúsításra

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) 2023. szeptember 21-én döntött a Magyar Szabványügyi Testület akkreditációjának újabb ötéves fenntartásáról az MSZ EN ISO 22000 szabvány szerinti élelmiszerláncok biztonsága rendszertanúsítás területén. Az akkreditáció az eddigi területeken túl a Kiegészítő szolgáltatások (H) élelmiszerlánckóddal is kiegészült. Ennek eredményeként az MSZT már tíz kategóriában nyújt akkreditált szolgáltatást az élelmiszerláncok biztonsága rendszertanúsítás területén.

tovább


Az OPUS ENERGETIKA integrált irányítási rendszerének sikeres tanúsítása az MSZT által

Az OPUS ENERGETIKA szervezetei minőség-, környezetközpontú, munkahelyi egészségvédelem és biztonság, illetve energiagazdálkodási integrált irányítási rendszereinek tanúsítási területei: OPUS TIGÁZ Zrt. – földgázelosztási működési engedélyes tevékenység; OPUS TITÁSZ Zrt. – villamosenergia-elosztói működési engedélyes tevékenység; OPTESZ OPUS Zrt. – támogató szolgáltatások.

tovább


ISO-felmérés az irányítási rendszerek tanúsításáról (ISO Survey) – 2022. december

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) a közelmúltban adta közre jelentését, amely a 2022. december 31-én érvényes rendszertanúsítványok világszintű felmérésen alapuló, becsült számát/adatait tartalmazza. Az adatokat az IAF MLA tagok által akkreditált tanúsító testületek szolgáltatták. A jelentés három adathalmazt tartalmaz: az érvényes tanúsítványok száma országonként a 16 ISO irányítási rendszerszabvány szerint; a tanúsítványok által lefedett telephelyek száma az egyes országokban; a tanúsítványok által lefedett ágazati szektorok száma országonként 13 szakterülethez kapcsolódó ISO irányítási rendszerszabvány szerint (az ISO 22000, az ISO 29001 és az ISO 13485 nem tartalmaz ágazati adatokat, így nincsenek adatok). A legújabb adatforrás az IAF CertSearch adatbázis, amelyet a Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF) hozott létre. Ennek köszönhetően nőtt az ISO Survey számára hozzáférhető adatmennyiség és az adatszolgáltatás pontossága. A jelentés külön táblázatokban tartalmazza a magyarországi adatokat is.

tovább


A felszín alatti vízzel és a földtani közeggel kapcsolatos fontos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a változások nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS


MSZT-auditorok továbbképzése – informatikai és antikorrupciós irányítási rendszerek

2023. október 12-én került sor az informatikai (ISO/IEC 27001, ISO/IEC 20000-1, ISO 22301, ISO/IEC 19770) és az antikorrupciós (ISO 37001) irányítási rendszerek auditorainak online továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága szervezésében. A képzésen a következő témák szerepeltek: IBIR-, ITIL- és AKIR-összefoglaló a 2022-es évről és tájékoztatás a 2023-as évre vonatkozólag; az új panasztörvény; a GDPR kis világa; dokumentációváltozások és az elmúlt évi eljárásokkal kapcsolatos visszacsatolás, az AKIR-átvizsgálások típusai, audittapasztalatai, az MSZ ISO/IEC 27001:2023 követelményszabvány változásai; az információbiztonsági szabványok változásai.

tovább


Az MSZT októberi képzései

Az MSZT képzései értelemszerűen a nemzetközi szabványügyi szervezetek (ISO, IEC) szabványain, a minőségirányítási rendszerek terminológiáján, általában a szabványokon alapulnak. A képzések résztvevői számára így hiteles, naprakész nemzetközi források szerinti tananyagok és segédletek állnak rendelkezésre. Az MSZT októberi képzései, szakmai fórumai: minőségügyi belső auditor (MIR BA), az irányítási rendszerek aktualitásai; energiagazdálkodási rendszermenedzser (EGIR RM); energiagazdálkodási belső auditor (EGIR BA); fémek hegesztési munkarendi előírása (WPS). A képzésekről, szakmai fórumokról bővebb információ a honlapon, az MSZT-Akadémia menüpont alatt, a képzés/fórum adatlapon.

tovább

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


EGYÉB


Az MSZT új tagja

A Magyar Szabványügyi Testület új tagja: ExResearch and Development Kft. Az új tag az MSZT/MB 836 és az MSZT/MB 839 szabványosító műszaki bizottságok munkájában vesz részt.


MSZT-tagság

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2023 szeptemberében az Online Szabványkönyvtárnak 30 új előfizetője volt, 112 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 3 előfizetésre került sor.


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület elektrotechnikai szakterületre keres munkatársat szabványosító menedzser munkakörbe.

tovább

  Feliratkozás Vélemény