Feliratkozás Vélemény

2023. szeptember

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2023. szeptember 1-jén 111 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 18 db MSZ EN, 3 db MSZ EN ISO, 55 db MSZ EN IEC, 2 db MSZ EN ISO/IEC, 2 db MSZ CEN/TS, 1 db MSZ CEN/TR, 1 db MSZ ISO/TS, 3 db MSZ IEC, 1 db MSZ HD és 25 db MSZ ISO.

tovább

Szabványok visszavonása

2023. szeptember 1-jén összesen 88 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.
Ebből 88 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt került visszavonásra.  


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. szeptember 1-jén 8 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Szabvány programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. szeptember 1-jén 1 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


Szabványok tervezett programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 4 szakterületen (építőipari kivitelezés; építészet; élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek; vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata) 6 szabvány programba vételét tervezi. Ha az előirányzott szabványosítási munkában egy szervezet vagy szakember részt kíván venni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2023. szeptember 1-jén 8 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Égéstermék-elvezető berendezések beton béléscsövei – MSZ EN 1857

Az MSZ EN 1857:2010 Égéstermék-elvezető berendezések. Építőelemek. Beton béléscsövek szabvány a szigeteléssel ellátott vagy szigetelés nélküli, előregyártott beton béléscsövek és illesztések anyagait, méret- és teljesítménykövetelményeit írja elő, beleértve a vizsgálati módszereket is.

tovább


Égéstermék-elvezető berendezések beton idomdarabjai – MSZ EN 1858:2008+A1

Az MSZ EN 1858:2008+A1:2011 Égéstermék-elvezető berendezések. Építőelemek. Beton idomdarabok szabvány az égéstermék-elvezető berendezésekben használt, a 3. fejezetben meghatározott előregyártott beton idomdarabok anyagait, méret- és teljesítménykövetelményeit írja elő, beleértve a vizsgálati módszereket is. Az idomdarabok lehetnek egy- vagy többhéjú kialakításúak.

tovább


Vízicsúszdák – MSZ EN 1069-1:2017+A1, MSZ EN 1069-2

Az MSZ EN 1069-1:2017+A1:2019 Vízicsúszdák. 1. rész: Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek és az MSZ EN 1069-2:2017 Vízicsúszdák. 2. rész: Utasítások szabványok a közhasználatú fürdőbe telepített vízicsúszdára ír elő általános és speciális követelményeket. Az 1. rész a biztonsági követelményeket, valamint a tervezés, számítás és vizsgálat műszaki szabályait, a 2. rész a vízicsúszdák használati, üzemeltetési és karbantartási utasításait, valamint dokumentációját és üzembe helyezésének módját tartalmazza.

tovább


Teher- és személyszállító targoncák biztonsági követelményei – MSZ EN ISO 3691-6

Az MSZ EN ISO 3691-6:2022 Ipari targoncák. Biztonsági követelmények és igazolásuk. 6. rész: Teher- és személyszállító targoncák (ISO 3691-6:2021) szabvány az önjáró, nem teheremelő szállítótargoncák és/vagy a három- vagy többkerekű személyszállító targoncák biztonsági követelményeit, valamint ezek megléte igazolásának módját tartalmazza. Az ebben a szabványban megadott követelményeken túli kiegészítő követelményeket az MSZ EN 16307-6:2014 és az ISO/TS 3691-8:2019 tartalmazzák.

tovább


Röntgendiagnosztikai, gyógyászati sugárterhelések optimalizálása – MSZ EN 61674

Az MSZ EN 61674:2013 Gyógyászati villamos készülékek. Röntgendiagnosztikai képalkotásban használt, ionizációs kamrával és/vagy félvezető detektorral ellátott dózismérők (IEC 61674:2012) szabvány célja a gyógyászati radiológiában diagnosztikai vizsgálatokon vagy eljárásokon áteső pácienseket érő sugárterhelés optimalizálása, csökkentése. A szabvány a 150 kV-nál nem nagyobb feszültséggel gerjesztett röntgensugárzással működő röntgenfelvételezés – beleértve a mammográfiát is –, az átvilágítás és komputertomográfia által használt terek, valamint a levegőkerma, a levegőkerma–hossz szorzat, vagy a levegőkerma-teljesítmény mérésére tervezett diagnosztikai dózismérők teljesítőképessége és kialakítása követelményeit tartalmazza.

tovább


ÚJ, HIÁNYPÓTLÓ ANGOL NYELVŰ NEMZETI SZABVÁNYOK

Ha a következőkben ismertetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenése egy szervezet vagy szakember számára fontos, és ezt szakmai és/vagy pénzügyi támogatással hajlandó segíteni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.


Vízi játszóeszközök és szerkezetek, medencei mászófalak/edzőfalak – MSZ EN 17164 és MSZ EN 17232

Az MSZ EN 17164:2019 Közhasználatú fürdők medencéiben lévő mászófalak/edzőfalak. Biztonsági és üzemeltetési követelmények és az MSZ EN 17232:2020 Vízi játszóeszközök és szerkezetek. Biztonsági követelmények, vizsgálati módszerek és üzemeltetési követelmények szabványok biztonsági, tervezési, számítási és vizsgálati követelményeket tartalmaznak. Iránymutatást adnak a használatra, az üzemeltetésre és a karbantartásra, illetve ezek dokumentálására (használati/üzemeltetési utasítások), valamint az üzembe helyezésére.

tovább


Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kialakítása és üzembe helyezése – EN 15287-1 és EN 15287-2

A CEN által 2023. július 26-án közzétett EN 15287-1:2023 Chimneys. Design, installation and commissioning. Part 1: Chimneys and connecting flue pipes for non-room sealed combustion appliances (Égéstermék-elvezető berendezések. Tervezés, kivitelezés és üzembe helyezés. 1. rész: Nyitott égésterű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései és összekötő égéstermék-vezetékei) és EN 15287-2:2023 Chimneys. Design, installation and commissioning. Part 2: Chimneys and connecting flue pipes for room sealed combustion appliances (Égéstermék-elvezető berendezések. Tervezés, kivitelezés és üzembe helyezés. 2. rész: Zárt égésterű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései és összekötő égéstermék-vezetékei) európai szabványokat az MSZT rövidesen bevezeti jóváhagyó közleménnyel, nemzeti szabványként (angol nyelven). A szabványok az égéstermék-elvezető berendezések szakszerű tervezéséhez, kialakításához és üzembe helyezéséhez, a kémények biztonságos működéséhez, az életet és egészséget veszélyeztető balesetek megelőzéséhez tartalmaznak előírásokat. Az új szabványok számos magyar nemzeti szabványhoz és jogszabályhoz kapcsolódnak.

tovább


Átlátható adatfeldolgozás, jóváhagyással – MSZ EN ISO/IEC 29184

Az MSZ EN ISO/IEC 29184:2023 Informatika. Online adatvédelmi értesítések és hozzájárulás (ISO/IEC 29184:2020) szabvány meghatározza a szervezetek számára, hogyan nyújtsanak világos, könnyen érthető információkat arról, miként dolgozzák fel a gyűjtött adatokat (pl. szolgáltatás nyújtása során) és hogyan kérjenek ehhez jóváhagyást korrekt, átlátható, egyértelmű és visszavonható módon.

tovább


A hozzáférés-kezelés és a személyazonosság-kezelés keretrendszerei – MSZ EN ISO/IEC 29146 és MSZ EN ISO/IEC 24760

Az átfogó személyazonosság- és hozzáférés-kezelési keretrendszer egyik része az MSZ EN ISO/IEC 29146:2023 Informatika. Biztonságtechnika. A hozzáférés-kezelés keretrendszere szabvány szerinti, a másik része pedig az MSZ EN ISO/IEC 24760 IT-biztonság és -adatvédelem. A személyazonosság-kezelés keretrendszere szabványsorozat szerinti keretrendszer. Az MSZ EN ISO/IEC 29146:2023 ismerteti a hozzáférés-kezelés keretrendszerét (fogalmak, szereplők, referenciaszerkezet, funkcionális követelmények és gyakorlatok, ellenőrző modellek) és az információhoz, az infokommunikációs technológiai (IKT-) forrásokhoz való hozzáférés folyamatának biztonságos kezelését.

tovább


Felhasználó-központú IKT-terminológia 19 nyelven – MSZ ETSI EG 203 499

Az MSZ ETSI EG 203 499:2023 Emberi tényezők (HF). Meglévő és jövőbeli IKT-eszközök, -szolgáltatások és -alkalmazások felhasználó-központú terminológiája dokumentum az IKT-felhasználók számára referenciaterminológiát biztosít az EU/EFTA 19 hivatalos nyelvén. A dokumentum több mint 800 kifejezést tartalmaz számos funkcionális területről, beleértve a hozzáférhetőséget, a telefonálást, a fényképezést és a navigációt. Olyan kifejezéseket ajánl az alapvető és gyakran használt IKT-tárgyakhoz és -tevékenységekhez, amelyekkel a végfelhasználók gyakran találkoznak.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZABVÁNYOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS HÍREK ÉS KÖZLEMÉNYEK

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl, megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


Biológia + digitális technológia = biodigitális konvergencia – IEC SEG 12

A biodigitális konvergencia lényegében a biológia és a digitális technológia összeolvadását jelenti annak érdekében, hogy olyan új technológiák és alkalmazások jöjjenek létre, amelyek biológiai folyamatokat foglalnak magukban. Ezt a szintetikus biológia, a biotechnológia és a digitális technológia fejlődése teszi lehetővé. Az IEC azért hozta létre a SEG 12-t (Standards Evaluation Group – szabványértékelő csoport), illetve annak hat munkacsoportját (WG), hogy megvizsgálja a jelenlegi kutatási és technológiai tevékenységeket, a kihívásokat és javaslatot tegyen a szabványosítási programra. A SEG 12 fontos terminológiai munkát is végez, amely elősegíti az információcserét, és alapjául szolgálhat a jövőbeli szabványosítási tevékenységnek.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS


A Kartonbox Magyarország Papírfeldolgozó Kft. két telephelyére kiterjedő sikeres MSZ EN ISO 9001 szerinti tanúsítás

A Kartonbox Magyarország Papírfeldolgozó Kft. MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszerének sikeres felügyeleti auditja a százhalombattai telephelyre, valamint új helyszínként a bácsalmási telephelyre is kiterjedt. Ennek eredményeként az MSZT ezzel a telephellyel kibővítve adta ki a nemzeti (MSZT-) és a nemzetközi (IQNET-) tanúsítványt. A Kartonbox Kft. minőségirányítási rendszerének tanúsított alkalmazási területe: papír csomagolóeszköz gyártása.

tovább


Környezetvédelem – néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a levegővel kapcsolatban

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a változások nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Pszichológiai egészség és biztonság a munkahelyen – szakmai fórum

A 2023 júliusában magyar nyelven megjelent MSZ ISO 45003:2023 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Pszichológiai egészség és biztonság a munkahelyen. Irányelvek a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez szabvány a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének részeként irányelveket tartalmaz a pszichoszociális kockázatok kezelésére. Tájékoztatást ad, hogyan ismerhetők fel a munkavégzésből, akár a távmunkából eredő pszichoszociális veszélyek. Segíti olyan rendszer kialakítását, amely a kockázati tényezők azonosításán és értékelésén keresztül lehetővé teszi a munkahelyi környezetet javító intézkedések meghatározását. A szabvány ismertetése, valamint a munkavédelmi szabályozás aktualitásainak bemutatása céljából az MSZT 2023. október 26-án szakmai fórumot rendez „PSZICHOLÓGIAI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG A MUNKAHELYEN” címmel (Jelentkezési lap a szakmai fórumhoz).

tovább


EGYÉB


Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny (JQA, IQNET) – 1453 db magyar pályamű

„Örömteli idők az emberek és a természet számára” címmel hirdette meg 2023-ban a JQA (japán tanúsító szervezet) – az IQNET-tel (Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózata) közösen – a 23. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt a 7–15 éves korosztály számára. A versenyre 83 országból és régióból összesen 9947 pályamunka érkezett. Magyarországról 1453 db rajzot küldtek be (csak a japán pályázók voltak többen). A nemzetközi szekció első helyezettjei között hat magyar kislány (8, 13, 14, 15 és két 10 éves) volt, a nemzetközi szekció említésre méltó kategóriájában pedig két magyar kislány (10 és 15 évesek) rajzát díjazták. A verseny magyarországi meghirdetésében és promotálásában a Magyar Szabványügyi Testület – az IQNET teljes jogú tagjaként – aktívan közreműködött.

tovább


MSZT-tagság

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2023 augusztusában az Online Szabványkönyvtárnak 21 új előfizetője volt, 102 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 5 előfizetésre került sor.


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület elektrotechnikai szakterületre keres munkatársat szabványosító menedzser munkakörbe.

tovább

A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága munkatársat keres tanúsítási menedzser munkakörbe.

tovább


KÖZLEMÉNY


Búcsú Dukai Pál vezető auditortól (1940–2023)

Dukai Pál 1998 és 2015 között (visszavonulásáig) volt az MSZT auditora, 1999-től vezető auditora. Kiemelkedő szakmai tudása és emberi tulajdonságai jelentősen hozzájárultak az MSZT tanúsítási tevékenysége elismertségéhez. Tudása átadásában mutatott önzetlensége nagyban hozzájárult auditorkollegái felkészítéséhez, az auditori munka szakmai színvonalának megőrzéséhez, illetve emeléséhez. 2012-ben ezt az MSZT érdemérem adományozásával ismerte el. Emlékét és szakmai hagyatékát megőrizzük, munkásságát továbbvisszük.

tovább


  Feliratkozás Vélemény