Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosítójelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:

Keresés / szűrés:

Érvényes szabványok megjelenítése | Visszavont szabványok megjelenítése

ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés


Alapadatok
Dokumentumazonosító 169528
Hivatkozási szám MSZ EN ISO 14052:2018
Cím Környezetközpontú irányítás. Az anyagáramlás költségének elszámolása. Útmutatás az ellátási láncba való gyakorlati bevezetéshez (ISO 14052:2017)
Angol cím Environmental management. Material flow cost accounting. Guidance for practical implementation in a supply chain (ISO 14052:2017)
ICS 13.020.10 Környezetgazdálkodás
A szabvány nyelve magyar
Alkalmazási terület Ez a dokumentum útmutatást nyújt az anyagáramlás költsége elszámolásának (MFCA) gyakorlati bevezetéséhez az ellátási láncba. Az MFCA alapvetően nyomon követi a szervezeten belüli anyagáramlásokat és készleteket, fizikai egységekben (például tömegben, térfogatban) számszerűsíti ezeket az anyagáramlásokat, és értékeli az anyagáramlásokkal és az energiafelhasználással kapcsolatos költségeket. Az MFCA minden olyan szervezetre alkalmazható, amely anyagokat és energiát használ fel, függetlenül termékeitől, szolgáltatásaitól, méretétől, szerkezetétől, helyétől és meglévő irányítási és számviteli rendszereitől. Alapvetően az MFCA a környezetközpontú irányítás számviteli eszközeként alkalmazható az ellátási láncban, mind a feldolgozás, mind az értékesítés során, és segíthet az ellátási láncban az anyag- és energiahatékonyság javítása érdekében egy integrált megközelítés kialakításában. Ez a dokumentum az ISO 14051-ben leírt MFCA alapelveire és általános keretrendszerére épül. Az ebben a dokumentumban bemutatott MFCA-keretrendszer magában foglalja az ellátási lánc anyag- és energiahatékonyságának javítására szolgáló forgatókönyveket, az MFCA ellátási láncban való sikeres alkalmazásának alapelveit, az információmegosztást és az MFCA-nak az ellátási láncba való bevezetéséhez szükséges gyakorlati lépéseket.
Az érvényesség kezdete 2018-11-01
A visszavonás napja

További adatok
Forrás idt ISO 14052:2017; idt EN ISO 14052:2018
Helyettesített szabvány(ok)
Helyettesítő szabvány(ok)
Módosítás(ok)
(külön szabványként)
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Műszaki Bizottság MSZT/MCS 725

Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma papír,
PDF-fájl (a fájl mérete: 1240485 byte)
oldalszáma 20 oldal; M kategória
ára Nettó: 8540 Ft
Bruttó:
papírformátum esetén (5% Áfával): 8967.0 Ft
elektronikus (PDF-) formátum esetén (27% Áfával): 10845.8 Ft