Szabványkereső
Hivatkozási szám, azonosítójelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés: ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés
Alapadatok | |
---|---|
Dokumentumazonosító | 168386 |
Hivatkozási szám | MSZ EN ISO 22000:2018 |
Cím | Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2018) |
Angol cím | Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain (ISO 22000:2018) |
ICS | 67.020 Élelmiszeripari eljárások 03.100.70 Irányítási rendszerek |
A szabvány nyelve | magyar |
Alkalmazási terület | Ez a dokumentum az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer (ÉBIR) követelményeit írja elő lehetővé téve az élelmiszerláncban közvetlenül vagy közvetetten részt vevő szervezet számára, hogy a) megtervezzen, bevezessen, működtessen, fenntartson és aktualizáljon egy ÉBIR-t, amely rendeltetésszerű felhasználás esetén biztonságos termékeket és szolgáltatásokat nyújt; b) bizonyítsa az élelmiszer-biztonsággal összefüggő alkalmazható jogszabályi és egyéb szabályozó követelményeknek való megfelelést; c) értékelje és felmérje a kölcsönösen elfogadott vevői élelmiszer-biztonsági követelményeket és bizonyítsa a velük való összhangot; d) eredményesen kommunikálja az élelmiszer-biztonsági eseteket az élelmiszerláncban részt vevő érdekelt felekkel; e) biztosítsa a szervezet kinyilvánított élelmiszer-biztonsági politikájának való megfelelőségét; f) bizonyítsa a lényeges érdekelt feleknek való megfelelőséget; g) kérje ÉBIR-je külső szervezet általi tanúsítását vagy regisztrálását, vagy végezzen önértékelést, vagy tegyen nyilatkozatot ennek a dokumentumnak való megfelelőségéről. Ennek a dokumentumnak minden követelménye általános érvényű, és szándék szerint az élelmiszerlánc valamennyi szervezetére alkalmazható, tekintet nélkül annak méretére és összetettségére. A közvetlenül vagy közvetetten részt vevő szervezetek, a teljesség igénye nélkül, a takarmány-előállítók, az állateledelt előállítók, a vadon élő növények és állatok betakarításával foglalkozók, a mezőgazdasági kistermelők, az élelmiszerösszetevőket előállítók, az élelmiszergyártók, a kiskereskedők, az élelmiszerekkel kapcsolatos szolgáltatásokat végző, a vendéglátó-ipari tevékenységet folytató, a tisztítási és fertőtlenítési szolgáltatásokat, a szállítást, a raktározást és a forgalmazási szolgáltatást végző, a berendezéseket, a tisztító- és fertőtlenítőszereket, a csomagolóanyagokat és más, az élelmiszerekkel érintkező anyagokat szállító szervezetek. Ez a dokumentum lehetővé teszi bármely szervezet számára, beleértve a kisvállalkozásokat és/vagy a kevésbé fejlett szervezeteket (pl. mezőgazdasági kistermelő, csomagolással, szállítással foglalkozó kisvállalkozó, kiskereskedő vagy kifőzdét üzemeltető), hogy ÉBIR-jébe külső forrás által kidolgozott elemeket vezessen be. Ezen dokumentum követelményeinek való megfeleléshez belső és/vagy külső erőforrások is használhatók. |
Az érvényesség kezdete | 2018-08-01 |
A visszavonás napja |
További adatok | |
---|---|
Forrás | idt EN ISO 22000:2018; idt ISO 22000:2018 |
Helyettesített szabvány(ok) | MSZ EN ISO 22000:2005 |
Helyettesítő szabvány(ok) | |
Módosítás(ok) (külön szabványként) | |
SZK-közlemények | |
Kapcsolódó európai jogszabály | |
Műszaki Bizottság | MSZT/MB 635 |
Kereskedelmi adatok | |
---|---|
A szabvány | |
kapható formátuma | papír, PDF-fájl (a fájl mérete: 1825184 byte) |
oldalszáma | 105 oldal; XA kategória |
ára | Nettó: 17680 Ft Bruttó: papírformátum esetén (5% Áfával): 18564.0 Ft elektronikus (PDF-) formátum esetén (27% Áfával): 22453.6 Ft |