Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosítójelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:

Keresés / szűrés:

Érvényes szabványok megjelenítése | Visszavont szabványok megjelenítése

ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés


Alapadatok
Dokumentumazonosító 162779
Hivatkozási szám MSZ ISO 13300-1:2016
Cím Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 1. rész: A személyzet felelőssége
Angol cím Sensory analysis. General guidance for the staff of a sensory evaluation laboratory. Part 1: Staff responsibilities
ICS 03.100.30 Munkaerő-gazdálkodás
67.240 Érzékszervi vizsgálat
A szabvány nyelve magyar
Alkalmazási terület Az ISO 13300-as szabvány ezen része a személyzet feladataival kapcsolatban ad útmutatást, abból a célból, hogy fejleszthető legyen az érzékszervi laboratórium működése, optimalizálható legyen a személyzet kihasználtsága és, hogy javuljon az érzékszervi vizsgálatok hatékonysága. E szabvány alkalmazható bármely szervezet számára, amely szervezett/hivatalos formában tervezi az érzékszervi vizsgálatok megvalósítását. A következő főbb vonatkozásokat kell megfontolni: – a személyzet képzettsége, tapasztalata és szakmai felkészültsége, valamint – a személyzet felelőssége három különböző működési szinten: érzékszervi menedzser; érzékszervi elemző vagy bírálóbizottsági vezető; bírálóbizottsági technikus. Ezek az alapelvek az összes típusú érzékszervi laboratóriumra érvényesek, különösen pedig azokra, melyek az iparban, a kutatási-fejlesztési szervezeteknél, szolgáltató szervezeteknél és hatóságoknál foglalkoznak termékvizsgálattal. Alapvetően fel lehet tételezni azt, hogy az érzékszervi laboratórium az érzékszervi vizsgálatok minden típusát képes elvégezni. Ez jelenti az analitikai vizsgálatokat, mint például a különbségvizsgálatokat, a leíró vizsgálatokat (érzékszervi profil), valamint a fogyasztói vizsgálatokat (pl. kedveltségi vizsgálatok). Egy szervezet érzékszervi tevékenységeinek egyéni profilja adja meg azokat a határokat és feltételeket, melyeket figyelembe kell venni az érzékszervi laboratórium tervezése és megvalósítása során, valamint a személyzettel kapcsolatban. Ezen útmutató alkalmazása rugalmas a szervezeten belüli igényektől és lehetőségektől függően. Például nem biztosítható személyzet a három eltérő feladatkörhöz, így a feladatokat ennek megfelelően szét kell osztani a munkatársak között. Hasonlóképpen, ha két főből áll a személyzet, akkor a műszaki/tudományos feladatok megoszthatóak aközött a személy között, aki az adminisztratív/vezetési feladatokat látja el, és aközött, aki a megvalósítási feladatokat végzi. MEGJEGYZÉS: Ez a dokumentum nem ismerteti azokat az elemeket, melyek a személyzet mindegyik szintjén azonosak, mint például a titoktartás, amennyiben ez szükséges, a munka iránti elkötelezettség és a munka szeretete.
Az érvényesség kezdete 2016-06-01
A visszavonás napja

További adatok
Forrás idt ISO 13300-1:2006
Helyettesített szabvány(ok)
Helyettesítő szabvány(ok)
Módosítás(ok)
(külön szabványként)
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Műszaki Bizottság MSZT/MB 612

Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma papír,
PDF-fájl (a fájl mérete: 146742 byte)
oldalszáma 13 oldal; XY kategória
ára Nettó: 13790 Ft
Bruttó:
papírformátum esetén (5% Áfával): 14479.5 Ft
elektronikus (PDF-) formátum esetén (27% Áfával): 17513.3 Ft