Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosítójelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:

Keresés / szűrés:

Érvényes szabványok megjelenítése | Visszavont szabványok megjelenítése

ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés


Alapadatok
Dokumentumazonosító 160642
Hivatkozási szám MSZ EN 16619:2015
Cím Élelmiszer-vizsgálatok. A benzo[a]pirén, a benz[a]antracén, a krizén és a benzo[b]fluorantén meghatározása élelmiszerekben gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS)
Angol cím Food analysis. Determination of benzo[a]pyrene, benz[a]anthracene, chrysene and benzo[b]fluoranthene in foodstuffs by gas chromatography mass spectrometry (GC-MS)
ICS 67.050 Élelmiszertermékek vizsgálatának és elemzésének általános módszerei
A szabvány nyelve magyar
Alkalmazási terület Ezen európai szabvány az EU-ban 16 elsődleges policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) közül négy PAH-célkomponens meghatározási módszerét írja elő. Ezek a benzo[a]antracén (BaA), a benzo[a]pirén (BaP), a benzo[b]fluorantén (BbF) és krizén (CHR). A módszer lehetővé teszi a célkomponensek mennyiségi meghatározását a többi 12, EU-ban prioritást élvező PAH jelenlétében [benzo[j]fluorantén (BjF), ciklopenta[cd]pirén (CPP), benzo[k]fluorantén (BkF), dibenzo[a,h]antracén (DhA), benzo[c]fluorén (BcL), dibenzo[a,e]pirén (DeP), benzo[ghi]perilén (BgP), dibenzo[a,h]pirén (DhP), dibenzo[a,i]pirén (DiP), dibenzo[a,l]pirén (DlP), indeno[1,2,3-cd]pirén (IcP) 5-metil-krizén (5MC)] extrudált búzalisztből, füstölt halból, száraz bébitápszerből, kolbászhúsból, fagyasztva szárított kagylóból, növényi olajból és búzalisztből gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS). A PAH-ok extrakcióját szilárd mintákból túlnyomásos folyadékextrakcióval (PLE) végezzük. A módszer validálására szervezett körvizsgálat során néhány résztvevő Soxhlet-extrakciót alkalmazott a PLE alternatívájaként. A minta tisztítása következő technikák alkalmazásával történt ebben a sorrendben: méretkizárásos kromatográfia (SEC) és szilárd fázisú extrakció (SPE). A módszer összhangban van a 836/2011 számú európai rendeletben (EU) (lásd az [1] hivatkozást) meghatározott teljesítményjellemzőkkel. Különösen a kimutatási határra (LOD) és a mennyiségi meghatározás határára (LOQ) (0,30 µg/kg, illetve 0,90 µg/kg) vonatkozó előírások teljesültek. A módszert laboratóriumok közötti körvizsgálattal validálták mind természetes módon szennyezett, mind addicionált minták meghatározásával 0,5 µg/kg és 11,9 µg/kg közötti tartományban. A készülék válaszának linearitását azonban 0,5 µg/kg és 20 µg/kg koncentrációtartományban igazolták. A PAH-ok meghatározására étolajokból és zsírokból másik két szabvány szintén rendelkezésre áll, az EN ISO 22959 és az EN ISO 15753, további információkért lásd a [2] és [3] hivatkozásokat.
Az érvényesség kezdete 2015-08-01
A visszavonás napja

További adatok
Forrás idt EN 16619:2015
Helyettesített szabvány(ok) MSZ 71:1981
MSZ 72:1982
Helyettesítő szabvány(ok)
Módosítás(ok)
(külön szabványként)
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Műszaki Bizottság MSZT/MB 603

Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma papír,
PDF-fájl (a fájl mérete: 1078251 byte)
oldalszáma 38 oldal; R kategória
ára Nettó: 10720 Ft
Bruttó:
papírformátum esetén (5% Áfával): 11256.0 Ft
elektronikus (PDF-) formátum esetén (27% Áfával): 13614.4 Ft