Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosítójelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:

Keresés / szűrés:

Érvényes szabványok megjelenítése | Visszavont szabványok megjelenítése

ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés


Alapadatok
Dokumentumazonosító 154223
Hivatkozási szám MSZ EN 16204:2012
Cím Élelmiszerek. A lipofil algatoxinok (okadasavcsoport- toxinok, yessotoxinok, azaspirsavak, pektenotoxinok) meghatározása kagylókban és ezek termékeiben LC-MS/MS-sel
Angol cím Foodstuffs. Determination of lipophilic algal toxins (okadaic acid group toxins, yessotoxins, azaspiracids, pectenotoxins) in shellfish and shellfish products by LC-MS/MS
ICS 67.120.30 Hal és halászati termékek
A szabvány nyelve angol
Alkalmazási terület This European Standard specifies a multi-reference method for the determination of lipophilic algal toxins (fatsoluble algal toxins produced by some dinoflagellates) in raw shellfish and shellfish products including cooked shellfish, by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry LC-MS/MS [1], [2], [3]. This method has been validated in an inter-laboratory study consisting of three parts via the analysis of both naturally contaminated homogenates of blue mussel and spiked extracts of blue mussel, oyster and clam. For further information on the validation, see Annex A. Additional studies have investigated further matrices (see [4], [5]). The detection limit for toxins of the okadaic acid group, azaspiracids and pectenotoxins was determined to be 6 µg/kg shellfish meat and for yessotoxins 10 µg/kg shellfish meat. Quantitative determination of okadaic acid (OA), pectenotoxin-2 (PTX-2), azaspiracid-1 (AZA-1) and yessotoxin (YTX) can be carried out directly by means of standard substances available commercially. Assuming an equal response factor, okadaic acid is used for the indirect quantitative determination of the two dinophysistoxins dinophysistoxin-1 (DTX-1) and dinophysistoxin-2 (DTX-2); likewise azaspiracid-1 (AZA-1) is used for the indirect quantitative determination of azaspiracid-2 (AZA-2) and azaspiracid-3 (AZA-3), while YTX is used for homo-yessotoxin, 45-OH-yessotoxin and 45-OH-homo-yessotoxin, and PTX-2 for pectenotoxin-1 (PTX-1). The limit of quantification (LOQ) for toxins of the okadaic acid group, azaspiracids and pectenotoxins was determined to be 20 µg/kg shellfish meat and for yessotoxins 35 µg/kg shellfish meat. By means of hydrolysis [6], the esters of okadaic acid, DTX-1 and DTX-2 can also be determined quantitatively as the corresponding free acids.
Az érvényesség kezdete 2012-08-01
A visszavonás napja

További adatok
Forrás idt EN 16204:2012
Helyettesített szabvány(ok)
Helyettesítő szabvány(ok)
Módosítás(ok)
(külön szabványként)
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Műszaki Bizottság MSZT/MB 603

Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma papír,
PDF-fájl (a fájl mérete: 4107441 byte)
oldalszáma 41 oldal; S kategória
ára Nettó: 11390 Ft
Bruttó:
papírformátum esetén (5% Áfával): 11959.5 Ft
elektronikus (PDF-) formátum esetén (27% Áfával): 14465.3 Ft