Új szabvány a jövedéki adójegyről

Az elmúlt évben az adójegy biztonsága érdekében új nemzetközi szabványt adtak ki. Az ISO 22382:2018 Biztonság és rugalmasság. Termékek és dokumentumok eredetisége, integritása és megbízhatósága. Irányelvek a jövedéki adójegyek tartalmához, biztonságához, kibocsátásához és vizsgálatához című szabvány célja, hogy a hatóságokat segítse abban, hogy az előírások betartását javítsák, illetve a hatékony és eredményes jövedékiadó-szedés rendszerét létrehozzák.

A terméken található adójegy vagy zárjegy jelzi, hogy a termék előállítója befizette az adót. Az adójegy nemcsak az államháztartás bevételét biztosítja, hanem segít leleplezni az illegális és hamis termékeket is.

Magyarországon a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény alapján az adójegynek kettős funkciója van: adófizetés és okmánybiztonság. Az adójegy átvételéhez a jövedéki adó és az áfa befizetése kapcsolódik, így a kereskedelemi forgalomban közvetlenül is igazolható a termék adózott, illetve legális volta.

A zárjegynek kizárólagos funkciója az okmánybiztonság. A zárjegy átvételéhez adófizetési kötelezettség nem kapcsolódik, az csupán azt igazolja, hogy a zárjeggyel ellátott termék legálisan került behozatalra vagy előállításra.

Az alkohol és a cigaretta a leggyakoribb termék, melyet megadóztatnak. A kormányoknak ezzel kettős célja van; a bevételek növelése és az egészséget károsító termékek fogyasztásától való visszatartás. Azonban az adók száma egyre csak nő, mivel sok ország újakat vezet be, pl. az üdítőitalok cukoradója, mely ugyanennek a szemléletmódnak a jegyében született. Ahhoz, hogy a rendszer eredményesen működjön, szükséges az adójegy, hogy jelezze, az adót megfizették és a termék törvényesen van a piacon.

Habár, ahol adó van, ott adókerülés is van, amely egy korunkban is virágzó bűncselekmény, melynek következtében illegális és hamis termékek kerülnek a piacra. Ezek közül számos ártalmas a fogyasztók egészségére. Az igen egyszerű adójegy azonban egy hatékony módja annak, hogy kezeljük a problémát.

Az ISO 22382-t az ISO/TC 292 Biztonság és rugalmasság műszaki bizottsága dolgozta ki.

Ian Lancaster, ezt a szabványt kiadó ISO műszaki bizottság projektvezetője, azt mondta, hogy az adójegyekben igen nagy lehetőség rejlik, hogy a közegészséghez és a kormányzati bevételekhez hozzájáruljanak, ezért lényeges, hogy betöltsék funkciójukat.

„A biztonságos adójegy nagyon megnehezíti az adócsalók dolgát.”

„E szabvány elkészítésével segíteni szeretnénk az adóhatóságokat, hogy az adójegyekkel elérjék a céljukat” – valamint hogy biztossá és védetté tegyék az adójegyeket, s azok pedig védjék a termékeket, illetve a fogyasztókat.

Forrás: Az ISO honlapja

Zajdon Anna
2019. február