Új ETSI műszaki jelentés a vezeték nélküli 5G felhordó hálózatokról

Az ETSI „millimetre Wave Transmission” munkacsoportja (mWT ISG) kiadott egy új műszaki jelentést ETSI GR mWT 012 jelzettel, amely a kiemelkedő szereppel bíró 5G felhordóhálózatokkal (backhaul/X-Haul) foglalkozik. Bemutatja a jelenlegi mikrohullámú és milliméteres hullámátviteli technológiákat, valamint azok fejlesztési lehetőségeit az innováció megfelelő területein, hogy megfeleljenek az 5G rendszerek várható hozzáférési követelményeinek. A műszaki jelentés rámutat a megfelelő szabályozás és engedélyezés fontosságára a vezeték nélküli 5G felhordó hálózatok telepítéseinek megkönnyítésére.

Az 5G mobil kommunikációs technológia gyorsan fejlődik, amelynek során célkitűzés az új üzleti lehetőségek kiaknázása a továbbfejlesztett mobil széles sávú, rendkívül megbízható és alacsony késleltetésű kommunikáció, valamint a masszív gépi kommunikáció vonatkozásában. Az új rádióhozzáférési hálózati architektúrát, amelyek célja a nagyobb hálózati hatékonyság és a jobb szolgáltatásnyújtás, szintén tárgyalják az 5G alkalmazási területén belül. Ezzel párhuzamosan várható, hogy az 5G-s létesítésekkel megnövekszik a hálózatsűrűség, amely főként a kis celláknak lesz köszönhető. Emiatt rendkívül fontos, hogy az 5G új felhordó hálózatát felkészítsék mindezekre. A valóságban a mikrohullámú és milliméteres hullámátviteli technológiák megfelelnek az 5G „korai szakasza” követelményeinek, és a jövőre nézve a vezeték nélküli backhaul/X-Haul technológiákkal kapcsolatos innovációk továbbra is az 5G technológia felé irányulnak, a kapacitásra, a késleltetésre, a spektrális hatékonyságra, a nagyobb átviteli távolságokra, a szinkronizálásra és a hálózati funkciókra összpontosítva úgy, hogy a későbbiekben megjelenő 5G „kifejlett szakasz” követelményekeinek is megfeleljenek.

Az új műszaki előírás leírja, hogy a mikrohullámú és milliméteres hullámátviteli technológiák továbbra is kulcsszerepet játszanak az 5G korszakban, mivel ezek a mobilszolgáltatók hálózatfejlesztési stratégiájának alapvető pillérei lesznek a jövőbeli rádiós hozzáférési igények kezelésére. Ezt a nézetet is erősíti a vezeték nélküli backhaul/X-Haul által nyújtott előnyök a teljesítmény, a könnyű telepítés, a gyors piacra jutás és a költséghatékonyság szempontjából.

Forrás: https://www.etsi.org/newsroom/press-releases/1465-2018-12-press-etsi-publishes-report-on-5g-wireless-backhaul-x-haul

Nagy Gábor
2019. február