Szabványok a játékok biztonságáért

A játék az év minden időszakában kelendő ajándék kicsik és nagyok számára egyaránt. Legyen születésnap, névnap, karácsony vagy bármilyen más ünnep, az emberek szívesen vásárolnak különböző kültéri és beltéri játékokat. Azonban a játékok óriási választékában, honnan tudhatjuk, hogy melyik játék biztonságos? A szabványosításnak és az európai egységes piacnak hála, bizonyosak lehetünk abban, hogy az Európai Unió bármely országában világos és egyértelmű információt kaphatunk a megvenni kívánt játék biztonságosságáról.

Sőt, az EU létrejöttekor az egységes piac kezdeti fő törekvései között szerepelt a fogyasztók védelmének magas színvonalú biztosítása is. A szabványok nagyban hozzájárultak ehhez a termékeket érintő műszaki útmutatók és irányelvek kidolgozásával, mely lehetővé teszi az egységes piac magas célkitűzéseinek megvalósítását.

A szabványok szerepe az egységes piac kontexusában különösen a játékok terén nyilvánvaló: mivel minden családban megtalálhatóak és főként a gyerekek játszanak vele, akik sérülékenyek, nem meglepő, hogy a játékok biztonságáról szóló szabványok már hosszú múltra tekintenek vissza. A gyermekjátékok biztonságával foglalkozó első szabványokat még az EU megalakulása előtt dolgozták ki: az EN 71-1 Gyermekjátékszerek biztonsága. 1. rész: Mechanikai és fizikai tulajdonságok első európai szabványt már 1979-ben kiadták.
Ettől kezdve a gyermekjáték-biztonság szabványosításának egész rendszere alakult ki: 1988-ban megjelent az első európai, a játékok biztonságára vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló irányelv (88/378/EGK), amely alapján az EN 71-1-et korszerűsítették, így támogatva azt. Az irányelvet 2009-ben felülvizsgálták és kiadták az új, a játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelvet, amely most az európai egységes piacon a biztonsági szabályok harmonizációjában a fő hivatkozási alap.

A szabványosítási folyamat során a játékok biztonságáról szóló szabványokat felülvizsgálták és korszerűsítették, így a dokumentumok hosszúsága az évtizedek alatt jelentősen megnövekedett a CEN/TC 52 Gyermekjátékszerek biztonsága műszaki bizottság munkájának eredményeképpen, melynek titkárságát a Dán Szabványügyi Szervezet (DS) látja el. A játékok biztonságáról szóló legfontosabb szabványok közé tartozik az EN 71-2 Gyúlékonyság és az EN 71-3 Bizonyos elemek migrálása. A szabványsorozatnak jelenleg 14 része van és a Magyar Szabványügyi Testület mindegyiket megjelentette, többet magyar nyelven is. A szabványok többek között foglalkoznak még a kémiai játékokkal, a kísérletezőkészletekkel és trambulinokkal. A szabványok „fejlődése” figyelembe veszi az újfajta játékokat és a technológiai fejlődést, melyek új típusú veszélyforrást rejtenek magukban, amit az európai szabványosítók az új meghatározások, követelmények és vizsgálati módszerek hozzáadásával igyekeznek nyomon követni.

A közös munka eredménye például abban is megmutatkozik, hogy a gyermekjátékok tesztelése során az az örvendetes eredmény született, miszerint az EU-ban tesztelt játékok 90%-a nem tartalmaz veszélyes kémiai anyagot. Ezt a magas színvonalat a szabványok biztosítják, megnyugvást adva nekünk ezzel, hogy gyermekeink kezébe biztonságos játékszerek kerülhetnek.

Forrás: Az ISO honlapja

Zajdon Anna
2019. március