Szabványinformációs szolgáltatások

Az MSZT honlapjának ingyenesen elérhető oldalai, továbbá az előfizetéses online szolgáltatások a szabványinformációhoz jutást segítik elő.

Az MSZT honlapján ingyenes Szabványkereső (Szabványjegyzék) áll az olvasók rendelkezésére a magyar nemzeti szabványok alapadataival. A Szabványkeresőben megtalálható alapadatok: szabványok hivatkozási száma, címe, ára, nyelve, érvényessége.

Az előfizetéses online Szabványjegyzék igénybevételével lehet tájékozódni a magyar nemzeti szabványok adatbázisában nyilvántartott szabványdokumentumok részletes bibliográfiai adatairól. Az online Szabványjegyzékben az előfizetőknek lehetősége van a hivatkozási szám, a cím, illetve az ezek által tartalmazott részletek (karakterlánc) ismeretében, vagy az ICS (Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere) szerinti keresésre. Az adatbázisban a szabványok alapadatain (hivatkozási szám, cím, nyelv, érvényesség, ár) kívül megtalálhatók a szabványok jóváhagyásának és meghirdetésének napja, előzménye(i), visszavont szabvány esetén az utódszabvány, a kiadás és a visszavonás időpontja, a műszaki bizottság (MSZT/MB), a források, a módosítások, a Szabványügyi Közlönyben közzétett vonatkozó közlemények száma, a kapcsolódó európai direktíva (ha van), valamint a szabványok összes adata.

Előfizetéses online szolgáltatásainkról honlapunk következő linkjein talál információt:
http://www.mszt.hu/web/guest/tajekoztato
http://www.mszt.hu/web/guest/online-szolgaltatasok-osszehasonlitasa
http://szabvanykonyvtar.mszt.hu/

Az MSZT a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett telefonos (emelt díjas) információszolgáltatást is nyújt.

A telefonos szabványinformációs szolgáltatás igénybevételével tájékozódhat

 • a magyar nemzeti szabványok
  • érvényességéről,
  • helyesbítéséről és/vagy módosításáról,
 • az európai, a nemzetközi és a külföldi nemzeti szabványok
  • érvényességéről,
  • helyesbítéséről és/vagy módosításáról

a 456-6883 telefonszámon.

Az MSZT hagyományos könyvtárának olvasótermében az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe a látogatók:

 • a magyar nemzeti, az európai, a nemzetközi és a külföldi nemzeti,  szabványok helyben olvasása, tanulmányozása;
 • a magyar nemzeti, az európai, a nemzetközi és külföldi nemzeti szabványok bibliográfiai adatainak megkeresése a szabványjegyzékekben és/vagy külföldi és hazai fejlesztésű számítógépes adatbázisokban többféle nyilvántartási rendszer szerint (pl. hivatkozási szám, cím, szabványok tárgya stb.);
 • tájékoztatás a magyar nemzeti, az európai, a nemzetközi és a külföldi nemzeti szabványok érvényességéről, helyesbítéséről és/vagy módosításáról.

Az olvasóterem nyitvatartási ideje:

kedd: 11-16
csütörtök: 8-14
a többi napon zárva!

Egyéb szolgáltatások:

 • külföldi szabványok és szabványosítással kapcsolatos dokumentumok, kiadványok beszerzése egyedi igények és megrendelés alapján;
 • idegen nyelvű szabványok és szabványosítással kapcsolatos dokumentumok, kiadványok magyar nyelvű fordításának készítése egyedi igények és megrendelés alapján.

 

A papír alapon és az elektronikus adathordozón igényelt magyar nemzeti szabványok hivatalos árai megtalálhatók az ingyenes Szabványkeresőben (Szabványjegyzékben) és az MSZT Webáruházában.  A közzétett árak az MSZT hivatalos árai.

Az európai és nemzetközi szabványok árairól a kiado@mszt.hu e-mail címen lehet érdeklődni.

A szabványok megvásárlásának és megrendelésének módjáról feltételeiről a honlap Értékesítés címszavára kattintva lehet tájékozódni.